- hirdetés -

Idén a felső légúti betegségek kerültek a középpontba a tizenötödik Országos Patika Napon. A rendezvény keretében ingyenes szűréseken és előadásokon vehettek részt az érdeklődők.Az Országos Patika Nap ünnepélyes megnyitójának idén is az orosházi Fehér Kígyó Gyógyszertár adott otthont. A tizenötödik alkalommal megrendezett nyílt nap célja, hogy erősödjön a patikák iránti bizalom.

Dávid Zoltán beszédében úgy fogalmazott, fontos tényező a bizalom, hiszen naponta rengetegen megfordulnak a patikákban és a gyógyszerek mellé gyakorta tanácsokat is kérnek.
– A gyógyszerészek pedig precízen helyt állnak, a legkülönbözőbb problémák esetében segíthetnek, nem az orvosokat kiváltva, hanem azokat segítve. Ez nagyon fontos, a bizalom pedig amivel a páciensek belépnek a patikák ajtaján úgy vélem, teljesen megalapozott – fogalmazott a polgármester.

A gyerekek betekintést nyertek a gyógyszertár világába és krémet is készítettek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka elmondta, a rendezvény célja, hogy a vendégek megismerkedjenek a patika világával és a benne működő munkával.
– Szeretnénk, hogy a patika ne egy misztikus hely legyen, ezért megmutatjuk, hogyan dolgozunk, illetve lehetőségük van például az óvodásoknak és a Vad Virág Esély Klub fiataljainak kipróbálni a krémkészítést is –tájékoztatott a gyógyszertár vezetője.

A résztvevők és a gyerekek olyan hasznos információkkal is gazdagodhattak, mint például a gyógyszereken feltüntetett címkék jelentése. Megtudták, hogy a piros címkés készítmények külsőleg, míg a kékek belsőleg alkalmazhatóak, valamint azt, hogy a gyermekgyógyszereken a kék matrica mellett megfigyelhető egy sárga jelzés is.

Szűréseken is részt vehettek az érdeklődők (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Minden évben a prevencióra helyezik a hangsúlyt és igyekeznek ismertetni az érdeklődőknek, hogyan lehet a gyakorlatot a tudománnyal ötvözni. Dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka hangsúlyozta, több célja is van annak, hogy gyerekeket bevonják a patika napi programokba.
– Egyrészt szeretnénk a munkánkat népszerűsíteni, másrészt felhívni a figyelmüket az egészséges életmód pozitívumaira – sorolta a gyógyszertár vezetője.

A megnyitón a beszédek és a „Mitől leszek egészséges?” című rajzpályázat eredményhirdetése után, dr. Keszthelyi Beáta a feslőlégúti betegségekről tartott előadást, majd vércukorszintmérésen, lúdtalpvizsgálaton, vérnyomásmérésen, koleszterinszint-mérésen és allergiaszűrésen is részt vehettek az érdeklődők .

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.