- hirdetés -

Hegesztettek, kalapáltak, mértek és reszeltek a Kossuth Lajos szakiskola első éves diákjai. A szintvizsgán bizonyítaniuk kellett tudásukat, valamint a szakmára való rátermettségüket. A fiúk között egy lány is, Borsodi Kitti is magabiztosan húzta fejére a hegesztőpajzsot.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében létrejött szintvizsgán a diákoknak számot kellett adniuk tudásukról április 5-én. A diákoknak el kell érniük azt a szakmai szintet, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a duális képzés részeként tanulószerződést köthessenek gyakorlati helyekkel.  

A Gyopárosi úti Tudásparkban hegesztő tanoncok bizonyíthattak. A vizsga elnöke szerint a tanulók nagy része állta a sarat, szép és igényes vizsgamunkákat készítettek. Erős Károly hozzátette, jelenleg egyre nő az érdeklődés a hegesztő szakma iránt.
– Voltak évek, amikor nagyon gyenge volt az utánpótlás. Orosháza viszont előnyben van a Linamar miatt, ahol igény van erre a hivatásra. Remélem továbbra is növekedni fog a szakma iránt érdeklődők száma – nyilatkozta Erős  Károly.

Készül a vizsgafeladat (Fotó: Rosta Tibor)

Békés megyében jelenleg nincs olyan szakképző intézmény, amely ne működne duálisképzésben – tudtuk meg Mészárosné Szabó Annától, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztály osztályvezetőjétől.
– Aki sikeres szintvizsgát tesz, már a nyári szünet első napjától kimehet külső gyakorlati képzőhelyre. Már negyedik évét éljük a kamarai garanciavállalásnak, ami azt jelenti, hogy a hármas szintkódú szakmákban -ezek a nyolc osztályra épülő szakmák- a gyerekek csak akkor maradhatnak bent első évfolyam nyarától iskolai tanműhelyben, ha a kamara nem talál nekik megfelelő külső gyakorlati képzőhelyet, vagy ha véletlenül sikertelen a szintvizsgájuk.
Tapasztalataink azt mutatják, nagyon sok előnye származik a gyerekeknek abból, ha valós körülmények között tanulják meg a szakmai alapokat, ezáltal sokkal könnyebb az átmenet a munka világába, hiszen a diákok kvázi kis munkavállalóként vannak a gyakorlati helyen – tudtuk meg az osztályvezetőtől.

Az első igazi megmérettetés

Az egykori Mezgé minden szakképzése megmérettette magát a szintvizsgán. Mindössze néhány tanulónak nem sikerült elérnie az elvárt szintet a 116 diák közül. 

Gajdács Tibor, az intézmény igazgatója is eredményesnek nevezte a vizsgát. 
– Vannak iskolák, ahol jobban sikerült, vannak, ahol kevésbé, de azt tudni kell, hogy hat hónap az az idő, mialatt eljuttatjuk a gyerekeket egy olyan szintre, ahol már vannak olyan szakképesítések, ahol elég komoly szakmai vizsgakövetelményeknek kell, hogy megfeleljenek. Ezeknek a tanulóknak ez az első igazi megmérettetésük az életben, ez úgymond egy belépő a vizsgák sorába – vázolta az igazgató.

Kitti nem a megszokott lányos szakmák közül választott (Fotó: Rosta Tibor)

A hegesztő szakma, mint férfimunka él a köztudatban, ezért igen meglepő, ha a sok fiú között egy lány felveszi fejére a hegesztőpajzsot. Borsodi Kitti szerette volna megmutatni, a gyengébbik nem is képes olyan munkákat elvégezni, amelyek a társadalom elképzelési szerint csak a férfiak mestersége lehet.
– Meg akartam mutatni, hogy a lányok is eltudják végezni a férfimunkát. A Kossuth szakképző iskolában pedig nagyon jó a képzés, és sok lehetőség közül lehet válogatni. Én ebben a szakmában szeretnék elhelyezkedni. Otthon nem fogadták örömmel, mikor elmondtam, hogy hegesztő leszek, de később a családom elfogadta és mindenben támogatnak – mesélte Kitti.

A kilencedik évfolyamos lány tervei között szerepel az érettségi és a technikusi képzés megszerzése, valamint a jövőben szeretne külföldön is szerencsét próbálni.
Az intézményben jól végeztek a diákok, az összesített tanulmányi átlag 3,75 fölött van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.