- hirdetés -

Évről évre egyre többen mutatják meg magukat és alkotásaikat a Táncsics gimnázium művészlelkű diákjai közül. Az intézmény aulájában, vagy ahogy az iskola növendékei nevezik, a zsibongóban állították ki a műveket, idén először a tavaszi Táncsics Galérián.

Több éves múltra tekint vissza a Táncsics Galéria, ahol az iskola kiemelkedő alkotói képességgel rendelkező diákjai mutathatják be műveiket. Az OrosCafé ott volt a tavalyi őszi Táncsics Galérián is, ahol a külföldről hazatért Zámbori ikerpár alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. Az idei első kiállításon 22 alkotó, összesen 61 képe látható. A paravánokról ceruzaraj, tollrajz, akvarell és még megannyi különféle technikával elkészített rajzok és festmények hirdetik a kiállítás kötetlenségét, a művészet és az önkifejezés szabadságát.  

A galériát dr. Blahó János nyitotta meg. Beszédében kiemelte, az iskola kiemelkedő szerepet tölt be a kreativitás és a művészet terén.
-Úgy gondolom, valóban visszaköszön, és visszatükröződik az, hogy a művészethez és a művész inspirációjához illik egy demokratikus, relatív légkör. Ez adott a Táncsicsban. Külön öröm számomra, hogy egyre több tanuló mer megjelenni a nyilvánosság előtt, akár a zene hangján, akár a szavalat hangján, vagy a képzőművészet és a fotó hangján. Ez egy nagyon fontos dolog – fogalmazott a gimnázium igazgatója.

A Táncsics biztosítja a megfelelő légkört, mely a kreativitáshoz elengedhetetlen (Fotó: Rosta Tibor)

 

A huszonkét diák egyike, Lőrincz Kitti már egészen kisgyermekként érdeklődött a képzőművészet, a rajzolás és az alkotás iránt. -Ezt szüleim is észrevették és beírattak a művészeti suliba. Komolyabban másfél- két éve rajzolok. Itt most öt darab képem van kiállítva, szerintem ezek legjobb munkáim. A kedvencem az oroszlánt ábrázoló rajz, mert számomra szimbóluma van, a győztesek szimbóluma és ez motiváló hatással van rám – mesélte a fiatal alkotó.

Elárulta azt is, hogy éjszakákat képes rajzolással eltölteni, ha lefekvés előtt beugrik egy ötlet, egy kép. Nem szereti a kötöttséget, ez megfigyelhető az alkotói folyamatában is. -Mindig a szemmel kezdek. Általában festőceruzával szoktam dolgozni, a kiállított képek is azzal készültek. De szeretem a grafitot is, azzal pedig grafikát készítek – vázolta Lőrincz Kitti.

Lőrincz Kitti már kisgyermek korában érezte, hogy az alkotás a neki való terep (Fotó: Rosta Tibor)

A kiállítás szervezője, Varga László elmondta, az Táncsics Galérián való részvételnek egyetlen feltétele van, az pedig a minőség.

-Sem témában, sem technikában nincs megkötés, mindenki olyan eszközzel alkot, amivel úgy érzi, hogy minél biztosabban tud dolgozni. Témabeli megkötés sincs. Teljesen a diákok fantáziájára van bízva, hogy ki az, aki ténylegesen a fantázia világából alkot vagy ki az, aki a valóság alapján próbál bizonyos képeket összeállítani és elkészíteni.
Az elmúlt évek tapasztalata alapján, már kezd egyfajta nívója lenni ennek a kiállításnak. Ezért vannak, akik önállóan jelentkeznek, és már várják is azt, hogy a tavasszal együtt a Táncsics Galéria is megérkezzen, és hozhassák a műveiket. Persze vannak olyanok is, akiket kicsit noszogatni kell, rá kell őket beszélni, hogy mutassák meg tehetségüket.
Ez pedig nem véletlen, hiszen egy ilyen kiállítás az egyfajta kitárulkozás. Van, aki ezt vállalja, de van, aki csak bizonyos fenntartásokkal, de elmondható, hogy egy ilyen kiállításon már kuriózumnak számít részt venni – tudtuk meg Varga Lászlótól.

A tárlat április közepéig látható a gimnázium aulájában, de nem sokáig marad üresen az iskola közösségi tere. Az iskola fennállásnak 85. évfordulójára is készül egy kiállítás, melyen újabb alkotások kerülnek a paravánokra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.