- hirdetés -

A január 31-i testületi ülésen fogadták el Orosháza idei költségvetését, amit több hónapos előkészítő munka eredményeként tudott a testület elé terjeszteni az önkormányzat.

Bojtor István, Orosháza költségvetésért felelős alpolgármestere elmondta, hogy stabil és teljesíthető költségvetést fogadtak el a képviselők a testületi ülésen.
– A városnak két fő célja van ezen a téren, egyrészt a kötelező feladatok ellátása, másrészt a nem kötelezőnek számító, de mégis egy város életét alapvetően meghatározó területek támogatása. Ezek közül az előbbi kategóriába tartozókat az adott intézményekkel egyeztetve terveztük. Minden intézményvezető ígéretet tett, hogy továbbra is magas színvonalon és közmegelégedésre végzi a munkát a rendelkezésére álló forrásokból – mondta.

A város saját cégei, a Petőfi Művelődési Központ és a Városüzem Zrt. szintén magas szinten kell, hogy teljesítsék feladataikat a kapott költségvetési összegekből.

Bojtor István ismertette Orosháza 2018-as költségvetését (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Visszalépést egy területen se, növekedést annál inkább terveztünk, egyebek mellett a sportot 128, az egészségügyet és a kórházat a tavalyi évhez hasonlóan 12, a civil szervezetek kezdeményezéseit 17, az oktatást pedig 32 millióval támogatjuk. Továbbá az ide települő fiatalokat is szeretnénk segíteni a CSOK családi otthonteremtő kedvezménytámogatási programmal, amihez 6 millió forinttal csatlakozna az önkormányzat. A szociális kiadásaink 173 milliós főösszege pedig biztosítja fő elvünket, elvárásunkat, hogy ellátatlanul egy rászoruló se maradjon – mondta Bojtor István.

Hozzátette, hogy azokat a fejlesztéseket, amelyek a területi operatív programokból és egyéb forrásokból állnak össze, így például a tanuszodát és a munkásszállót, szintén beemelték a költségvetésbe. Ezek mind kiadási, mind bevételi oldalon szerepelnek, így leginkább a költségvetés fő összegére voltak hatással.

A város költségvetését is jelentősen befolyásolták az olyan állami intézkedések, mint például a bérkorrekciók, amelyek minden városi intézményt érintettek kisebb-nagyobb mértékben.

A kiadásokat pedig leginkább az alapozza meg, hogy bevételi oldalról a vállalkozások magas színvonalon és jól teljesítenek. Mivel újabb beruházásokat jeleztek előre, így a bevétel nemcsak tartja a szintet, hanem várhatóan növekedni is fog. Bojtor István kiemelte, a város vállalkozói és lakossági adófizetőinek példás munkája teremti meg a stabilitást és a fejlődés lehetőségét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.