- hirdetés -

Karácsony közeledtével nagy a sürgés-forgás világszerte. Az emberek ajándékokat csomagolnak, fát díszítenek, és készülnek az ünnepi vacsorára. Sokaknak ismerős a forgatókönyv, de mégis minden nemzet saját szokásaival és ételeivel teszi egyedivé a karácsonyt. Orosházán a németek, a románok és a romák képviseltetik magukat. Utánanéztünk, hogy ők miként ünneplik a karácsonyt.

Frohe Weihnachten! Némi hasonlóság fedezhető fel a német és magyar karácsonyi szokások között. Például a német gyerekeknek is a Jézuska (Christkind) hozza az ajándékot, bár nem szenteste, hanem karácsony első napján bontják a meglepetéseket. Közkedvelt ünnepi vacsora a burgonyasaláta kolbásszal (Kartoffelsalat mit Würstchen) és a német rétes (strudel). Az igazi ünnepi fogás karácsony első napján, ebédidőben kerül az asztalra. Ilyenkor szárnyas ételeket fogyasztanak, például sült libát vagy kacsát, valamint salátákat és édességeket.

Almás strudli, német karácsonyi sütemény (Fotó: taste.com.au)

A Békés megyei németség igen kevés hagyományt tudott megőrizni felmenőiktől – mondta dr. Abonyi Lajos, az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke. Az ünnep közeledtével disznót vágtak és strudlit (egyfajta bejglit) meg házi aprósüteményeket sütöttek.

Töltöttkáposzta bodaggal – Az ünnepi menü a romáknál

Del o Del tumenge bachtálo krecsunó! A magyarországi roma közösség büszke hagyományaira, szokásaira. Karácsonykor összegyűlik a család apraja-nagyja, és hatalmas mulatozásba kezdenek. Zene, tánc és finom ételek, ezzel lehet leginkább összefoglalni a roma közösség ünnepét. Ha az év többi napján sok családnak nem adatik meg a bőség, karácsonykor igyekeznek minél több ételt az ünnepi asztalra helyezni.

Bodag, más néven cigánykenyér (Fotó: romanigastro.blog.hu)

Töltött káposzta nélkül nem telhet el egy karácsony sem, amely mellé a hamisítatlan cigánykenyeret, a bodagot tépik. Karácsony első napján hagyomány, hogy egymást köszöntik a romák. Jókívánságot mondva lépnek be a meglátogatott rokonok, barátok otthonába, ahol megvendégelik a köszöntőket. Aki teheti, nem érkezik üres kézzel, ajándékot, italokat visznek a vendéglátóknak.

Salata de boeuf nélkül nincs vacsora a románoknál

Crăciun fericit! – hangzik románul az ünnepi köszöntés. A román karácsony egyik kiemelkedő hagyománya az úgynevezett colindat, magyarul kóringyálás. Ilyenkor a fiatal férfiak és a kisfiúk ünnepi énekekkel házalnak, a legnépszerűbb ének a Csillag (Steaua). Ez a szokás mára az ország vidéki területeire szorult ki.

Sarmale, a román töltött káposzta (Fotó:retete.unica.ro)

A karácsonyi vacsorát december 25-én üli meg az összesereglett család. Tradicionális ételnek számít a piftie, amely egy malachúsos kocsonya, a sarmale, ami egyfajta töltött káposzta, valamint a cozonac, amely egy ünnepi kalács. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat az orosz eredetű, de francia névvel rendelkező salata de boeuf, melyet kifejezetten ünnepnapokon készítenek el. Ennek receptje és alapanyaga régiónként és családonként változik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.