- hirdetés -

Karácsonyi Hangverseny és Kis művészek bálja is szerepel a programok között.  A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója ismertette velünk az idei és jövő évi rendezvényeket.

A Művészeti Iskola mindhárom művészeti ágára igyekeznek hangsúlyt fektetni. A hagyományos rendezvényeket, programokat továbbra is megrendezik, megújult formában.
– Három hónapja indult el az új tanév. Évnyitó koncertünk a Zene világnapi hangversenyünk volt, amelyre immár második éve a képzőművész szakosok hirdettek zenei témájú rajzpályázatot. A nevezések száma azt bizonyítja, hogy a gyermekek körében kedvelt téma került kiírásra. A pályázat eredményét a hangversenyen hirdettük ki – mondta, majd folytatta a programok ismertetését.
– Idén megrendeztük a Vonós Napokat, amely programjában egy kicsit kapcsolódott a képzőművészethez is, hiszen a zenélés mellett kézműves foglalkozás keretében egyéni, kreatív módon hangszer készítésre is módja volt a gyerekeknek – sorolta.

A Növendékhangverseny hagyományát sem szakították meg. Ezen a rendezvényen a már pályára készülő, illetve versenygyőztes növendékek mutatkoztak be. Igyekeznek a kicsiknek is lehetőséget biztosítani. A nyílt hét alkalmával két hangversenyt rendeztek, hogy a szülők láthassák az egészen kis művészpalántákat is, hogyan állják meg helyüket a színpadon. A nyílt óráikra is sok szülő ment el megnézni, hogyan is folyik náluk az oktatás. A következő program a Karácsonyi Hangverseny lesz, ami szintén hagyományos rendezvényeikhez tartozik. Az iskola zenekarai, kamaraegyüttesei fognak fellépni. Tanárok és növendékek több meglepetéssel is készülnek.

Akiket egyszer homlokon csókolt a múzsa, azoknak beépül a művészet a mindennapi életébe (fotó: Lázár Dezső)

– A vonószenekarunk, kibővülve fúvósokkal, ütősökkel, Haydn gyermek szimfóniáját fogja előadni. Az előadás során együtt zenélnek jelenlegi és volt növendékeink, tanáraink. Jó alkalom ez arra, hogy megtapasztalhassák a gyerekek az együtt muzsikálás örömét. Szeretnénk, ha a koncert, melyre szülőket és nagyszülőket is szeretettel várunk, nemcsak a feltöltődésre, de az egymásra figyelésre, a karácsonyvárás hangulatának megteremtésére is lehetőséget ad- emelte ki Kardosné Bánhidi Éva.

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójától megtudtuk, hogy tizenkét telephelyük van, többek között Pusztaföldváron, Medgyesegyházán, és Nagyszénáson is. Lényeges számukra, hogy az ottani gyerekek is részesülhessenek az alkotás örömében.
– Feladatunk nemcsak a tehetséggondozás, hanem az is, hogy felfedezzük azokat a különleges képességű gyermekeket, akiket pályára tudunk irányítani. A fő célunk mégis talán az, hogy a fiatalok, akik kisgyermekként ismerkednek meg a különböző művészeti ágakkal, végig vigyék az útjukat, ne hagyják abba tanulmányukat. Szeretnénk, ha később, felnőttként is beépülne a mindennapi életükbe az értékes művészetekkel való aktív foglalkozás. Lényeges, hogy a szülőket is bevonjuk a tanulás folyamatába, a művészeti iskola különböző családi programjaiba. Ezért rendezzük meg hagyományosan a Kis Művészek Bálját jövő januárban immár ötödik alkalommal – hangsúlyozta Kardosné Bánhidi Éva.

A közösség érzése, ami a zenével jön, nem pótolható (Fotó: Rajki Judit )

Meséli, a Nagy Hangszerválasztó programot májusban, a felvételi és beiratkozás előtt szervezik óvodásoknak, és kisiskolásoknak. Kisebb körben valósították meg eddig. Először tavaly, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzattal (GYIÖK) együtt, egy nagyszabású rendezvényt szerveztek. Sokan vettek részt rajta, így jövőre is folytatni fogják ezt a programot.

A jó kapcsolat kiépítése, ápolása is fontos a művészeti iskola számára a környező iskolákkal, társadalmi szervezetekkel, kulturális intézményekkel. Zárásként az igazgató elmondta, hogy megtisztelő elismerés és fontos állomás volt számukra, mikor a sokéves művészeti nevelés területén folytatott együttműködés alapján a Táncsics Mihály Gimnáziumtól idén átvehették az Arany Sámli-díjat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.