- hirdetés -

Télapók, krampuszok és persze futók lepték el a Főteret december 1-jén este. A tizenötödik Mikulásfutásra érkeztek és nem csak a mozgás kedvéért. Azért is, hogy adjanak azoknak, akiknek kevesebb jut.

Zeneszó, pezsgés, egymást mosolyogva üdvözlő kicsik és nagyok, forró tea, izgatott várakozás. Helyzetkép a Főtérről nem sokkal öt óra előtt.

Sokan csapatemblémás felsőkben érkeztek, jelezve, melyik sportegyesületet képviselik, mások a szervező Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat által minden évben kiosztott piros pólókban várták a rajtot.
– Itt van például a Boca Juniors, az orosházi Linamar csapata, a Candy Dance Crew, az ONKC, a vívó egyesület, a judo egyesület, a birkózók, a városüzemeltetés, a Mezgé csapatai és még sokan mások – sorolta a résztvevőket a teljesség igénye nélkül Kunos Roxána ifjúsági polgármester.

A rajtot váró tömeg egy része (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Azaz több százan vágtak neki a távnak, ami azt is jelentette, hogy a nevezési díjként leadott mikuláscsomagok száma messze felülmúlta a különböző családsegítő szervezetek és intézmények GYIÖK-nek küldött igényét.
– Mindig megkérjük őket, hogy adják le előre, hány csomagot kérnek. Ez 217 volt idén. Ennek többszöröse összejött, ami azt jelenti, hogy a Mikulásfutás után szétosztjuk az állomások között a maradékot – árulta el Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referens.

Hat helyszínen várták a futókat

A tizenötödik Mikulásfutás résztvevői és támogatói által felajánlott csomagoknak a Patyiné Bogdánffy Ágnes által megtartott bemelegítés, valamint a rajt elhangzása után elsőként a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza székházában összegyűlt gyerekek örülhettek. Mintegy ötvenen várták énekelve, verselve a Télapót és krampuszait a legkisebbektől egészen a tizenévesekig.

Innen az SOS Gyermekfalu orosházi központjához, majd a Családok Átmeneti Otthonához, a gyermekjóléti szolgálathoz, a Csemete-Neveldéhez és kórház gyermekosztályához vitték az ajándékokat a lelkes résztvevők. Velük futott Homonnai Luca orosházi születésű ötszörös ifjúsági világbajnok kajakozó, aki örömét fejezte ki, hogy ismét részese lehet az eseménynek.
– Régóta járok erre a jótékonysági futásra és minden évben nagyon élvezem. Szerencsére most is sikerült időt szakítanom rá, így csatlakozhattam ma este a helyi sportegyesületekhez és más futókhoz. Megtiszteltetés ez számomra – fogalmazott.

Mosolygós kis Mikulások (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A szervezőknek pedig nagy büszkeség, hogy a létszám a kezdeti mintegy harminc főről több százra emelkedett. A motiváció általában hasonló: a közösségi együttlét élménye fokozza az adakozás örömét.
– Hagyomány nálunk, hogy jövünk, mert amellett, hogy egy jó buli az egész, remekül érezzük magunkat. Együtt van a család, emellett jó érzés juttatni azoknak egy kicsit, akinek kevesebb adatott az élettől – mondta Kavsznovszki József.

Dancsó Józsefné két lányával futotta le a nem is olyan kis kört.
– Flórával és az idősebbik kislányommal, Kingával vettünk részt a futáson. Egyrészt azért, mert ez egy jó közös program, másrészt a munkából adódóan is nagyon szívesen segítünk az embereknek, harmadrészt pedig a sport az egyik legfontosabb dolog az ember életében – indokolt kissé kifulladva, de jókedvűen.

A tíz éves Kinga és a hét éves Flóra mosolyát látva szinte biztos, hogy állandó résztvevőkkel gyarapodott a jótékonysági futók igen népes tábora.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.