- hirdetés -

A Nemzetközi Gyermekjogi Világnap alkalmából tartott a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat diákparlamenti gyűlést november 20-án, a Diáktanyán. A fórumon olyan témákat boncolgattak a megjelentek, melyekről máshol, más körülmények között nem beszélnek.

Az ENSZ közel hatvan éve fogadta el a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot, így több, mint fél évszázada tartják számon a Gyermekjogi Világnapot. Minden év november 20-án nemzetközileg emlékeznek meg az emberek erről a napról . Az orosházi Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) is ezen a napon tartotta diákparlamenti fórumát az UNICEF gyermekhang programjának keretében, az Ond utcai Diáktanyán. Az összejövetelen megjelent Dávid Zoltán polgármester is, aki köszöntőbeszédében kiemelte, a város számára fontos, hogy a gyermekek érdekeiben fellépjenek és megelőzzék, valamint megállítsák a gyermekeket érő bántalmakat és szociális nehézségeket.

Kunos Roxána, gyermek-és ifjúsági polgármester ismertette az összejövetel célját, tematikáját.
–A mai napon olyan témákat boncolgatunk majd, melyekről nyíltan nem beszélünk. Többek között szó lesz a környezetvédelemről, egészségről, szenvedélybetegségekről, valamint lelki problémákról is. Úgy gondolom ez a fórum kiváló alkalom arra, hogy ezekről a témákról baráti környezetben, nyíltan tudjunk beszélni és úgy vélem, hogy mindenki meg is fog nyílni a mai délutánon – mondta Kunos Roxána.

A gyerekjogi világnap alkalmából jöttek össze a Diáktanyán a GYIÖK tagjai (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A diákparlamenti fórumon a Gyarmati Trans is képviseltette magát, hozzájárult az összejövetel megvalósulásához és kiállt a felvetett témák mellett. Gyarmati Dezső, a Gyarmati Trans Kft. ügyvezető tulajdonosa és Gyarmati Trans Környezetért alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, fő feladatuknak tartja az említett témákkal kapcsolatosan egy tudatosabb életmódra rávilágítani.

–Létrehoztunk egy olyan alapítványt, amely előtérbe helyezi a környezetvédelmet, az egészségvédelmet, mind gyermekeknek, mind felnőtteknek egyformán. Igyekszünk ezzel kapcsolatosan egy tudatosabb életmódot kialakítani és ebbe bevonni mindenkit, akinek fontos a jövő és fontos az egészség. A jelszavunk: Kezedben a Jövőnk! – mondta Gyarmati Dezső.

A fiatalok egy olyan kisfilmet is levetítettek a Gyermekjogi Világnap alkalmából, melyet az OVTV munkatársával sikerült megvalósítaniuk. A filmben diákok mondják el véleményüket, és válaszolnak a feltett kérdésekre, többek között a környezetvédelemmel kapcsolatban.

Orosháza idén ősszel nyerte el a Gyermekbarát település címet. Ehhez hűen igyekszik a város vezetése folytatni a jövőben is eddigi tevékenységüket a gyermekek védelmével kapcsolatban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.