- hirdetés -

Cseh István mesterfodrász Kossuth utcai üzletében a Csorvási Gulyás Mihály Általános Iskola 13 érdeklődő, pályaválasztás előtt álló diákja a fodrász szakma szépségeibe és kihívásaiba nyerhetett bepillantást. A nyolcadikosok a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara programjában ismerkedhettek esetleges leendő szakmájukkal.

Nagy volt a nyüzsgés szerda délután az egyébként is népszerű fodrászüzletben. A diákok Cseh István mesterfodrász instrukciói alapján és a szalon dolgozói segítségével ismerkedtek a haj különböző fonási technikáival, próbálkozhattak a dauer előtti hajcsavarással – természetesen egyelőre csak fodrász próbafejeken.

– Mivel magam is oktatok fodrászoknak szakmai gyakorlatot, fontosnak és jónak tartom ezt a kezdeményezést – mondja Cseh István. A pályaválasztási kiállításokkal szemben, ahol egy nap alatt végigszalad sok szakma kiállításán, itt a gyerek kézzel fogható közelségbe kerül az általa preferált foglalkozáshoz. Megérintheti, kipróbálhatja, végignézhet különböző műveleteket – hangsúlyozza a mesterfodrász.

Jónak tartja a kezdeményezést a mesterfodrász (Fotó: Rosta Tibor)
Jónak tartja a kezdeményezést a mesterfodrász (Fotó: Rosta Tibor)

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évente mintegy kétezer diák számára biztosít hasonló jellegű lehetőséget. Gyakorlati képző helyeket mutatnak meg  a  tanulóknak, ahol esetleg később, az elméleti képzésen tanultakat, szerződés keretében a gyakorlatban is elsajátíthatják.

– Változatos program sorozatot kínálunk az általános iskolás diákok számára. Célunk, hogy megkönnyítsük a gyerekeknek a pályaválasztást, és a szakképzés szépségeit is bemutassuk ennek a korosztálynak. A pályaorientációs feladat az MKIK és a BMKIK között kötött NFA-KA-NGM-1/2016/TK/04. számú szerződés tárgyát képezi – emeli ki Novodomszki Orsolya, a Békés Megyei Iparkamara pályaorientációs tanácsadója.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.