- hirdetés -

Októberben rendezik a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills versenyt, amelyen versenyzőcsere folytán a Szakma Sztár Fesztivál idei győztese, a frissen végzett Kovács Alexandra méreti meg magát fodrászként a magyar színekben. Egyik felkészítője az orosházi mesterfodrász, Cseh István, akivel nem először dolgoznak együtt.

A szakmák világbajnoksága nem sétagalopp. Ezt rögtön a beszélgetés elején leszögezi Cseh István. Kiemelkedő készségek, képességek és olyan szakmai fogások kellenek ahhoz, hogy ott valaki jól szerepeljen, amiket nem tanítanak az iskolában.
– Az is nehéz benne, hogy nem csak frizurákat zsűrizik – kezdi a mesterfodrász. – Meg kell tanítani neki például, hogy munka közben nem nézhet ki a pástról, nem szólhat oda senkinek, mert azonnal kizárják a versenyből. Amikor végez a hajvágással és nem rakja el a szerszámait, azonnal büntetőpontot kap, ha egy festékpötty leesik, büntetőpontot kap, ha több festékanyagot hagy a tálban, mint a megengedett, büntetőpontot kap. Nem maradhat egy hajszál sem a földön, össze kell mindent söpörni, mert ha marad, büntetőpontot kap, ha nem húz gumikesztyűt, mikor kell vagy hamarabb leveszi, büntetőpontot kap – sorolja.

Cseh István keze alatt formálódik az új frizura (Fotó: Cseh István)
Cseh István munka közben egy versenyen  (Fotó: Cseh István)

Mindezt észben tartani pedig sokszor nehezebb, mint a frizurákat elkészíteni.
– Gyakorlatilag rá kell kényszerítenünk Tombáczné Szemerédi Zsuzsannával, aki Szandi másik felkészítője, hogy ezeket be tudja tartani és ott is majd odafigyeljen. Két és fél hónapig most ezért dolgozunk – hangsúlyozza.

Embert próbáló hetek

A felkészülés mindhármuknak embert próbáló időszak lesz. Alexandra gyomaendrődi, de Szegedre kellett költöznie, ahol az elkövetkező hetekben minden hétköznap 8 órában gyakorol két felkészítőjével Szemerédi Zsuzsanna műhelyében.

– Le van írva egy frizura, hogy milyen és azon belül nekünk kell kitalálnunk, mit alkosson. De lesz olyan is, hogy ott kap egy számunkra előre nem ismert fényképet és az azon látható hajat kell elkészíteni, ezért tényleg elengedhetetlen, hogy otthonosan mozogjon a stílusok között. Aztán ott van a „Három kívánság” elnevezésű kihívás, amikor reggel ad a versenybíróság kiegészítő feladatot az aznapi frizurához, amit bele kell építenie, rögtönöznie kell, nem eshet pánikba – avat be Cseh István a kulisszatitkokba.

A WorldSkills verseny négy napos, összesen 8 – 4 női és 4 férfi – frizurát készítenek el az indulók, ami azt jelenti, hogy reggel 8-9 óra körül kezdik a munkát és dolgoznak egészen este 6-ig. Így a felkészülés része a koncentrációs és az állóképesség fejlesztése is.
– Szandinak a csere miatt nem adatott meg, hogy 4 és fél – 5 hónapig készüljön, mindössze 2 hónapunk van. Mégis amikor a kamara megkérdezte, alkalmasnak tartom-e a feladatra, nyugodt szívvel mondtam igent. Ismertem korábbról és szakmai tudás, terhelhetőség alapján is jó választás – mondja tanítványáról Cseh István hozzátéve, hogy nem szeret jóslatokba bocsátkozni, de képességei, mesterség és tanulás iránti alázata szép eredményekre jogosítja Alexandrát, akinek felkészülését a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is támogatja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.