- hirdetés -

Egy csepp Ausztrália költözött Orosházára – a Mohács utcában pénteken reggel egy kenguru kóborolt. Azóta kiderült, hogy a hazánkban nem éppen őshonos állat épségben hazakerült. 

Megtaláltuk az erszényes gazdáját is, de sajnos nem kívántak nyilatkozni. A gazdi Facebook-bejegyzéséből azonban kiderült, hogy valóban épségben megúszta a kalandot a Joey névre hallgató állat.

Megtudtuk, hogy miután látták az állatot az utcán kószálni, értesítették a rendőrséget. A rendőrségnek Roszkos Zsanett, állatorvos segített megtalálni a gazdikat, akiket aztán értesítettek és befogták a kalandort.

A gazdái vitték haza Joey-t, a kengurut (Fotó: Csapóné Kecskés Erika)
A gazdái vitték haza Joey-t, a kengurut (Fotó: Csapóné Kecskés Erika)

Senki nem volt veszélyben

Megkerestük Hanga Zoltánt, a Budapesti Állatkert szóvívőjét is, aki elmondta az Orosházán kóborló állat egy úgynevezett Bennett-kenguru volt.
– Leginkább ezt a fajtát szokták tartani őshazáján kívül, hiszen ez a mi éghajlati viszonyainkat is tűrik és takarmányozásuk sem jár nagy költségekkel. Ma már nincsen különösebb akadálya – a nagytestű és veszélyeztetett fajtákkal ellentétben – hogy Bennett-kengurut tartson egy magánszemély, az állatvédelmi törvény rendelkezései vonatkoznak rá – ismertette a szóvívő, majd kiemelte, hogy senki nem volt veszélyben, inkább félős és óvatos állatnak írta le őket.

Hanga Zoltán elmondta, hogy Magyarországon főként a turisztikai helyszíneneken, állatsimogatókban találkozhatunk, sőt hallott már olyan idősek otthonáról is, amelynek állatparkjában megtalálható a kenguru. Érdekességnek hozzátette, hogy a XIX. században megpróbálkoztak meghonosítani különböző egzotikus állatfajokat, a történelmi Magyarország felvidéki területein a kengurut is, ám ez nem járt sikerrel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.