- hirdetés -

Közepes hozam és magas minőség jellemzi az idei máktermést az Orosfarm Zrt. földjein. A cég idén mintegy 210 hektáron termesztett ipari mákot, amelynek betakarítását kedden kezdték és csütörtökön be is fejezték.

Az ipari mák termelés Magyarországon több évtizedes, az Orosfarmnál pedig több mint 10 éves hagyományokkal bír. A vállalkozásnak a cukorrépa termesztés ellehetetlenülése után kellett egy másik olyan ipari növényt találnia, amely illik a gazdálkodásukhoz, jól alkalmazkodik az éghajlathoz és nem utolsó sorban jó eredményeket érhetnek el vele. Így esett a választás a mákra, amelyhez a gépesítésen sem kellett változtatni.

Németh Imre növénytermesztési ágazatvezető vizsgálja a termést (Fotó: Rosta Tibor)
Minőség tekintetében remek, mennyiségileg közepes az idei máktermés Németh Imre szerint (Fotó: Rosta Tibor)

Mint azt Németh Imre növénytermesztési ágazatvezetőtől megtudtuk, a héten uralkodó tikkasztó meleg – ha nekünk nem is kedvez – a mák betakarításához ideális. Ilyenkor napi 50-60 hektárral is végeznek. A csapadékhiány azonban ennek a növénynek sem mindig kedvez.
– Bár igaz, hogy a mák alapvetően az aszály növénye, hiszen korán befejezi élettevékenységét, de fontos, hogy tavasszal időben tudjunk vetni és ki tudjuk keltetni az állományt, majd meg tudjuk őrizni azt a tőszámot a betakarításig – emeli ki a szakember.

Nem a mákszem, a placenta a lényeg

Annak ellenére, hogy a keléskor meglehetősen gyéren kapott csapadékot a terület, átlagnál jobb állomány maradt meg és a szárazság következtében a minőség is jó.
– Egészségesek maradtak a gubók, szép viaszos felszíne van. Mennyiség tekintetében a közepesnél kicsit jobbak a terméshozamok. A tegnap levágott 55 hektárról átlagosan 1 tonna mákszem, gubó és törmelék keveréket hoztunk be – tájékoztatott.

A betakarított mákot egy mezőkovácsházi tárolóba szállítják, ahogyan a környező területekről mindenki. A felvásárlási ár a laboratóriumi vizsgálatig várat magára, ugyanis a gubóban található placenta alkaloidtartalma dönti el, melyik kategóriába sorolják, azaz mennyit fizetnek érte. Németh Imre 300 forint feletti kilónkénti árban bízik.

Jó tudni, hogy a mákot idén az év gyógynövényének választották, ami azért is kuriózum, mert alapvetően ipari felhasználású. A belőle kinyert alkaloidok olyan fontos gyógyszerek hatóanyagai, mint a görcsoldók, köhögéscsillapítók és erős fájdalomcsillapítók. Az 1920-as évek végén egy magyar tudós, Kabay János forradalmasította a morfin mákból való kinyerésének módját. A hétköznapokban persze inkább mákos rétes vagy mákos tészta formájában nagy kedvenc.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.