- hirdetés -

A pénteki határszemle után hétfőn sajnos ismét a határba kellett mennünk, de az akkor még ígérkező termés helyett ezúttal a teljes pusztulás képe fogadott. A péntek esti zivatar és a vele érkező jég nem csak a városban és az otthonokban okozott károkat. 

Nem csak a tetőket rongálta meg és a kiskertek barackfáit szüretelte le. Nem kímélte a mezőgazdasági területeket sem és egy 4-5 kilométeres sávban, öt perc alatt tette semmivé a gazdák egész éves munkáját. Szentetornya és Árpádhalom közti földeken néztünk körül és bármerre néztünk, mindenütt a jég és a vihar rombolását láttuk.

Ez a mák ültetvény idén, már nem hoz termést (Fotó: Takács Csaba)
Ez a mák ültetvény idén már nem hoz termést (Fotó: Takács Csaba)

– Hétfőn kezdtem volna a betakarítást ezen a repce táblán, de már nem kell – mondja Herczeg Tibor gazdálkodó. A jég mind szétverte a becőket és az érett repcemag ott barnállik a földön. Több milliós a most elpusztult termés értéke és akkor még nem számoltuk a vetőmagot, üzemanyagot, gyomirtót, műtrágyát és az egész éves munkánkat.

Őszi árpa, búza, kukorica napraforgó

Az őszi árpában és a búzában ugyan azt az állapotot láttuk, mint a repcénél. A kalászok részben, vagy egészen letörve, a majdnem érett gabona pedig a földön hever, a jég által kicsépelve. Az igazán szívszorító látványt a kukorica és a napraforgó nyújtotta.

Ezeken a kukorica táblákon idén már nem lesz betakarítás. Ha maga a növény túl is élné, csövet, termést már nem, vagy csak alig hoz. Sok napraforgónak is lóg a feje, de amelyeknek nem, azokhoz sem lehet sok reményt fűzni. Ahol a szárat eltalálta a jég, ott a betegség fogja megtámadni és amit a vihar nem végzett el, a betegség megteszi.

Az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Horváth József azt tanácsolja minden érintett gazdának, hogy a lehető legrövidebb időn belül jelentse a károkat a falugazdásznál. Készítsenek fényképeket a vihar sújtotta táblákról, növényekről. Akinek van biztosítása, ugyancsak mihamarabb jelentse be a biztosító társaságnál is a jégverést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.