- hirdetés -

Száz százalékos TOP-finanszírozásból valósítja meg az önkormányzat a Lehel utcai és a Könd utcai óvoda korszerűsítését. Az energetikai felújítás mellett sor kerül az akadálymentesítésre, valamint bölcsődei férőhelyek kialakítására is.

Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert pályázati pénzből korszerűsíti a Könd utcai és a Lehel utcai óvodákat az orosházi önkormányzat. A 250 millió forintból a két intézményben szigetelik a födémet és a külső falakat, energetikai korszerűsítést és nyílászáró cserét végeznek.

Mindkét épületet akadálymentesítik, új kazánokat, napelemeket helyeznek el és fölújítják az elektromos hálózatot, a padlóburkolatokat. A közös helyiségekben kialakítják a látássérülteket segítő „taktilis sávot” (kiemelkedő burkolat), és a hallássérülteket segítő, fényjelzéssel ellátott tűzjelzőt, valamint az „indukciós hurkot” (digitális jelfeldolgozó-rendszer hallókészülékhez).

250 millió forintot költenek a két óvoda korszerűsítésére (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az intézményt Dávid Zoltán polgármester, Kovács Sándor építész és Simonka György országgyűlési képviselő, Horváth Lajosné óvodavezető-helyettes kalauzolásával járta be (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Könd utcai intézmény befogadóképessége – a belső terek átrendezésének köszönhetően – 24 bölcsődei férőhellyel bővül. A napközi otthonos óvodában lesz mozgáskorlátozottak fogadására alkalmas csoportszoba és WC. A konyha használaton kívüli részeiből tornatermet, a jelenlegi tornateremből csoportszobát alakítanak ki – vázolta a terveket Kovács Sándor építész-tervező.

Csepreginé Halász Andrea telephelyvezető elmondta, hogy a 44 éves épület nagyon megérett a korszerűsítésre, hiszen bizonyos termeket a nyári hőségben egyáltalán nem tudnak használni.

A Lehel utcai óvodánál mozgássérült-parkolót alakítanak ki (a Könd utcában ez már megvalósult) és mindkét intézményben lesz felnőtt mozgássérültek számára alkalmas mellékhelyiség – ezzel is segítve a szülők kényelmét. A Lehel utcai épület esetében a legnagyobb energetikai megtakarítást az összekötőrészek vasbeton-szerkezeteinek hőszigetelése jelenti majd, mert ez hőtechnikailag nagyon rossz állapotban van – tájékoztatta az OrosCafét az építész.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.