- hirdetés -

Két jeles elszármazott orosházi lokálpatriótát fogadott Bojtor István alpolgármester péntek délelőtt a Városházán. A bensőséges hangulatú találkozón a két tudós mellett feleségeik és vendéglátójuk, Szilasi Horváth Tibor vettek részt.

Az idén 90 esztendős orosházi születésű Dénes Ferenc aranydiplomás agrármérnök és fia, dr. Dénes Ferenc kertészmérnök, kutató kötetlen beszélgetés során elevenítették fel emlékeiket és mondták el városunkkal kapcsolatos véleményüket, érzéseiket.

Bojtor István alpolgármester megköszönte vendégeinek a látogatást, valamint örömét fejezte ki, hogy évtizedeken át messze élve is megmaradtak orosházinak. Kiemelte, külön öröm, hogy nemcsak emberi, de egyben szakmai példaképeket láthatnak vendégül.

Dénes Ferenc agrármérnök és fia, dr. Dénes Ferenc kertészmérnök látogatása Bojtor István alpolgármesternél (Fotó: Domján Róbert)
A vendégeket Bojtor István alpolgármester fogadta a Városházán (Fotó: Domján Róbert)

A beszélgetés során sorra kerültek elő a régi iskolák, az egykori Orosháza nevezetes helyei, emlékei. Dénes Feri bácsi elismerő szavakkal nyilatkozott a mai városról is.

– Nagyon szép lett a Főtér, tiszta, szép a város, Gyopárosfürdőt pedig, ha összehasonlítom az ötvenes évekbelivel, arra már szavaim sincsenek – emelte ki.

Dr. Dénes Ferenc kutató, a Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató Intézet igazgatója is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, aki bár nem itt született, orosházinak vallja magát.

– Ahol az ember először rácsodálkozik a világra, ahol gyermekként meghatározó élmények sokasága éri, azt mindig a hazájának, szülőföldjének vallja. Én ugyan Budapesten születtem, de másfél évesen Orosházára kerültem, itt jártam óvodába és később is minden vakációt itt töltöttem.

Rendszeresen hazalátogatnak

Ma sem a közelben élek, de változatlanul orosházinak vallom magam. Volt idő, mikor csak évente egyszer, Halottak napjára jöttünk haza, de már jó ideje legalább egy-két havonta hazalátogatunk édesapámmal. Szeretem ezt a várost – teszi még hozzá a lényeget a nemzetközi hírű tudós.

Búcsúzáskor Bojtor István egy-egy „Orosháza városi ARCképek” könyvvel ajándékozta meg vendégeit és biztosította őket, hogy bármikor járnak itthon, a városháza ajtaja mindig nyitva áll előttük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.