- hirdetés -

Magyarországon mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban, melynek következtében évi 100 ezer csonttörés történik. Orosházán 2015-ben megközelítőleg 3000 betegen végezték el a DEXA-vizsgálatot, és több mint felének volt csontritkulásra utaló értéke – tudtuk meg dr. Floszberger Pétertől, az Orosházi Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosától.

– A csontritkulás általában az életkorral együtt járó degeneratív folyamat, ami a csont szerves és szervetlen állományának a megfogyatkozásából alakul ki. Általában az első tünet a különböző csigolya vagy a combnyaktörés, mely törések akkor utalnak a betegségre, ha nem nagy ütés következtében, hanem egy kis traumára következnek be – mondta dr. Floszberger Péter. Hozzátette: A DEXA-vizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna. A szűrésre csak szakorvosi beutalóval lehet menni, és nagyon gyakran ki kell egészíteni röntgennel, hiszen a két eredmény mutathat átfogó képet a betegségről.

Hajlamosító tényezők

Az osztályvezető főorvostól megtudtuk, hogy a betegség nőknél már a menopauza után, 45-50 éves kortól jelentkezhet, férfiaknál valamivel később alakul ki. Kifejtette továbbá, hogy hajlamosító tényezők lehetnek a májbetegség, a vesebetegség, a szteroidok tartós szedése, valamint a fehérbőrű, világos hajúak is hajlamosabbak a csontritkulás kialakulására. Természetesen lehet tenni egészségünk megőrzése érdekében.

– A megelőzés egyik módja minden korosztálynál a rendszeres testmozgás, a másik pedig az egészséges táplálkozás. A mozgással terhelődnek a csontok, ezáltal a csontgerendák nem épülnek le. A megfelelő csontmátrix 20-25 éves korra alakul ki, ezért nagyon fontos, hogy a gyermekek minél többet sportoljanak. Táplálkozás szempontjából a rendszeres D-vitamin és kalcium bevitelre kell odafigyelni – sorolta a főorvos.

A csontritkulás kezelhető
A csontritkulás megelőzhető rendszeres testmozgással, egészséges táplálkozással (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A csontritkulás miatti törések közül a legsúlyosabb a csípőtáji („combnyaktörés”) törés, mert ezen esetek közel harmadánál olyan súlyos szövődmények léphetnek fel, melyek akár halált is okozhatnak.

A betegség kezelhető tartós D-vitamin és kalcium adásával, valamint egy célzottan, a csontszövetre ható gyógyszerek rendszeres szedésével.

A csontritkulás gyógyszeres kezelése sokat fejlődött az elmúlt években. Az egyszerűen a csontszövet lebontását gátló készítmények után már megjelentek a csontújraépítő gyógyszerek is. Ezekkel tudjuk elérni, hogy ne csökkenjen tovább a csontsűrűség, hanem stabilizálódjon, normalizálódjon. Nagyon ritkán még akár javulhat is – mondta dr. Floszberger Péter, osztályvezető főorvos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.