- hirdetés -

A DALI-ÁS KLUB egyesületi elnöke, a Vörösmarty iskola énektanára Tóth Margit. A háromgyermekes édesanya a speciális táplálkozási igényű gyermekek családjait összefogó, őket segítő közösséget hozott létre.

Először csak egy blogot indított, ahol összegyűjtötte kisfia allergiája miatt szükséges speciális recepteket.
– A diagnózis mellé nem kap senki kézikönyvet. Nagyon sok információra van szükségük azoknak, akik ilyen gyereket nevelnek, hogy tartani tudják a diétájukat – mondja Margó, aki szerint jobb a helyzet, mint a kezdetekkor, de még mindig sokan csak „úri hóbortnak” tartják, ha egy gyerek diétára szorul. A klub egy hete ünnepelte ötödik évfordulóját.

Nézzük, ki áll az összefogás mögött!?

Tóth Margit harmadik gyerekként nővére nyomdokaiba lépett, amikor a Vörösmarty iskolából vendéglátóipari szakközépben folytatta tanulmányait. Stréberként tartották számon, de azért benne volt a bulikban is. A versenyekben jeleskedett, hidegtálban verhetetlenek voltak – meséli.
– Ezekben az években megtanultam a fizikai munkát, és megbecsülni másokét – meséli, majd hozzáteszi: – Hasznos tudást szereztem az élelmiszerekről, és amikor kiderült Brúnó ételallergiája, jobban boldogultam abban, hogy mit mivel lehet helyettesíteni.

Margó Orosházán érzi igazán jól magát (Fotó: Melega Krisztián)
Margó Orosházán érzi igazán jól magát (Fotó: Melega Krisztián)

Vendéglátóipari főiskolára is mehetett volna Szolnokra, de nem ment el. Akkor már évek óta az Orosházi Fúvószenekarban trombitázott, tartozott a közösséghez, nem akarta itt hagyni. Jó szívvel említi ebben a vonatkozásban K. Tóth Lászlót, akit nagyon szeretett, rajta múlt, hogy egy ma is összetartó közösség tagja. Ez volt az első nagy felismerés:

mélyebben gyökerezik ebben a városban, minthogy el tudjon menni.

Mára úgy fogalmaz: ezt akarja adni a gyermekeinek is.
– Látjuk, hogy a mai gyerekek milyen könnyen ki vannak téve a bántásnak, tartok is tőle, hogy hogyan boldogulnak a mieink.

De azt is tudjuk, hogy amelyik gyerek mögött jó közösség, erős család van, annak nem a lájkok számítanak, hanem azok az emberek, akikkel közös élményeik, céljaik vannak

– fogalmaz Margó, aki férjével, Buzai Csabával már a harmadik gyerekük érkezésekor kötött házasságot. Apropó harmadik gyerek: férj és feleség is háromgyerekes családban nevelkedett, ez is benne volt abban, hogy ők is vállalták Brúnó és Dorka után Lottit.

Gyerekek és főiskolák

2001-ben tanítóképzőt végzett Békéscsabán, végig több ösztöndíjjal. Itt végre úgy érezte: a helyén van. A Vörösmartyban töltött gyakorlata után pedig boldogan tért vissza egykori iskolájába tanítani. Képezte magát: a vizuális nevelés mellé megszerezte az ének speciális kollégiumi képesítést, majd nagy kétségek között, de a Dinnyés házaspár biztatására és támogatásával felvételizett az énektanári szakra. El is végezte. Most a szakvizsga megszerzéséért jár iskolába, és legkisebb gyermeke óvodába indulásával ő is visszatér a katedrára. Akárhonnan nézzük, sűrű élet ez: három gyermek, tanítás és tanulás, civil tevékenység.

A mindig mosolygós tanítónéni hamarosan újra visszatér a katedrára (Fotó: Melega Krisztián)
A mindig mosolygós tanítónéni hamarosan újra visszatér a katedrára (Fotó: Melega Krisztián)

Merthogy a speciális táplálkozást igénylő gyermekek és szüleik Orosházán a DALI-ÁS KLUB révén juthatnak információhoz, étkezési támogatáshoz, közösségi élményhez.
– A kicsi a rakás elv alapján növekedtünk. Az egyesület megalakulása után egy nagyobb felajánlás alkalmával döntöttünk, hogy étkeztetésre fordítjuk a kapott összeget. Azóta többször is tudtunk így segíteni, de kirándulásra is juttattunk el családokat, többször tartottunk előadásokat, rendezvényeket szerveztünk. Támogatók és pályázatok révén, hiszem, hogy segíteni tudtunk. Sok esetben pedig kevés pénzből, sok ember összefogásával szereztünk tartalmas délutánt a gyerekeknek – meséli Margó.

És hogy hogyan lehet ezt bírni? – A változatosság gyönyörködtet nevet
– Többféle dologgal foglalkozom, hol innen, hol onnan jön a siker, ez pedig feltölt – teszi hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.