- hirdetés -

Pályázatok, ingatlankérdés – kilenc napirendben egyeztetnek a hétfői testületi ülés keretében a képviselők.

Rendkívüli ülésre gyűltek össze a képviselők – nyolc napirendet tűztek ki a mai egyeztetésre. Itt foglaltuk össze röviden, hogy miről lesz szó. A napirendeket ide kattintva lehet részletesen olvasni. Köszöntjük olvasóinkat, megkezdjük a tudósítást.

9.58

Az ülésteremben helyet foglaltak a képviselők, mindjárt kezdődik az ülés. A sor foghíjas, a nyári pihenők okán nem minden képviselő tud részt venni ezen az egyeztetésen, az ülést Dávid Zoltán polgármester távollétében Bojtor István alpolgármester vezeti. Dr. Szabó Ervin, Burka László és Sára Csaba képviselők nincsenek jelen.

Rendkívüli ülésen egyeztettek a képviselők hétfőn Fotó: Rosta Tibor
Rendkívüli ülésen egyeztettek a képviselők hétfőn Fotó: Rosta Tibor

10.02

Október 2-án népszavazás – ezzel kapcsolatban az önkormányzat is feladata van, erről tájékoztatnák a testületet. Fetser János (MSZP) kérdezi, miért rendkívüli az ülés, hol a polgármester, és a népszavazásról szóló jegyzői tájékoztató ne az első, hanem az utolsó napirend legyen. Bojtor válaszol: pályázati határidő miatt vált szükségesség a rendkívüli ülés, a polgármester pedig szabadságát tölti. A testületi többség megszavazza a népszavazási előkészületeiről szóló tájékoztatót, első napirendként, így ezzel indul az ülés.

10.06 – 10.20

Országszerte, így Orosházán is megkezdődött a felkészülés, a központi hirdetményeket kihelyezték, az előkészületeket segítő, valamint a népszavazás napján adódó teendőket ellátó hivatalnokokat már kiválasztották – tájékoztatta a testületet dr. Horváthné dr. Barta Edit főjegyző. Az augusztus végi ülésen a személyi állomány lesz még téma a testület előtt, a szavazóhelyiségeket felkeresték, egyeztettek az illetékesekkel, ennek határideje augusztus 5-e, mert ekkor kezdődik meg az értesítések előkészítése, melyet az állampolgárok augusztus 15-ig kapnak meg. A kampány augusztus 13-án kezdődik, a szavazatszámláló bizottságba a pártok delegálhatnak tagokat (2-2 főt) szeptember 16-a 16 óráig. A szavazóhelyiségek a már korábban megszokottak lesznek.

Az ülést vezető Bojtor István alpolgármester arra kért mindenkit, menjen el szavazni októberben
Az ülést vezető Bojtor István alpolgármester arra kért mindenkit, menjen el szavazni októberben

Bojtor István hozzáteszi: arra kér mindenkit, hogy menjen el október 2-án és nyilvánítsanak véleményt. Lövei Ferenc (Fidesz) szerint mindenki előtt ismertek az elmúlt hónapok borzalmai, terrorcselekmények történnek, melyek háttérben a radikális iszlám áll. – Véleményem szerint meg kell állítani a bevándorlást. A kerítésépítés azt szolgálja, hogy ellenőrizetlenül senki ne léphessen Magyarország területére, vannak határátkelőhelyek, itt lehet belépni. Brüsszelnek felül kell bírálni a menekültpolitikáját. Az október 2-ai népszavazás célja, hogy a magyar emberek ebben a súlyos kérdésben véleményt nyilváníthassanak.

Elekes Lajos alpolgármester: – Az 1989-1990-es rendszerváltás követően a legfontosabb döntés előtt áll a magyar nemzet most. A rendszerváltáskor olyan változás ment vége a világban, ami lehetővé tette, hogy a magyar nép döntsön a sorsáról, hogy milyen irányba megy. Most ugyanerről van szó, dönteni kell, hogy milyen környezetben szeretnénk a gyermekeinket felnevelni, úgyhogy pártállástól függetlenül kérem, hogy vegyenek részt ezen a népszavazáson. Fontos, hogy a kormány egy nemzeti akarattal a háta mögött tudja folytatni munkáját Brüsszelben – mondja Elekes.

Fetser János: – Azt gondoltam, hogy pályázatokról lesz szó, erre hitvány politizálást hoztak be. Párhuzamba állítani a rendszerváltás azzal, hogy 1200 embert behoznak, ez így nem igaz. Az orosháziak el tudják dönteni, hogy elmenjenek szavazni, és ha igen, mire szavazanak. A kérdésfeltevés és a propaganda is tele van hazugsággal, és nem a nemzet érdekét szolgálja. Szó sincs semmilyen kötelező kvótáról. Lövei igen tájékozott, önök teljesítették a kiadott feladatot, megkapják érte a dicséretet és folytathatjuk a munkát.

Bojtor István szerint mindenkire rá van bízva, hogy értő szemmel figyeli a híreket, mindenki döntsön maga.

10.20 – 10.45

2. TOP program keretében benyújtandó TOP 5.1.2-15 kódszámú, Helyi foglalkoztatási együttműködések elnevezésű pályázat előkészítési feladatainak elindítása

Füvesi Sándor egy korábbi ülést említ, megjegyezve, hogy amikor a referenciákról tájékozódott: – Akkor azt a választ kaptam, hogy nem az a lényeg, mert megfelelő a Projektfelügyelet munkatársainak végzettsége, 70-80 emberrel dolgoznak még együtt, szóval higgyem el, hogy rendben van. Most azt írják, hogy a Projekfelügyelet kapacitáshiány miatt nem tudja vállalni ezt a projektet. Érdekes. És most nagy sajnálatukra kénytelenek voltak egy másik céget keresni. Ez a cég sem sem orosházi, hanem budapesti. Azt írják, három ajánlatot kértek be. Melyik volt a másik kettő, mi indokolta, hogy ezt a hármat hívták be, milyen kapcsolatban állnak az önkormányzattal? –kérdezi Füvesi, jelezve ezek nyilvános adatok, de nincsenek benne az anyagban.

Füvesi képviselő egyetért a foglalkoztatás növelésével, de elvárja, hogy ezt megfelelő módon tegyék
Füvesi képviselő egyetért a foglalkoztatás növelésével, de elvárja, hogy ezt megfelelő módon tegyék

– Az előterjesztés tárgya a helyi foglalkoztatási együttműködés, ezzel természetesen nincs probléma, ezt előre jelzem. De az fontos, hogy ezeket a pályázatokat kikkel és hogyan bonyolítják le. És miért éppen a pusztaottlakai Dél-Békés  Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt választották konzorciumi partnerként? Egy okot találtam, hogy az a cég Simonka Györgyhöz köthető – Füvesi még mondaná, de lejárt az ideje, jelezte, majd folytatja, de kéri a válaszokat.

Elekes Lajos
Elekes Lajos: 300 millió forintot meghaladó összegre pályázunk

Elekes Lajos kiemeli, a pályázat arra irányul, hogy a foglalkoztatási rendszeren kívüli embereket (akiket nem tart nyilván a munkaügyi központ) fel kell keresni és ki kell képezni a vállalkozók igényei szerint, majd el kell helyezni őket és bent is kell tartani a rendszerben. – A projekt vezetője az orosházi önkormányzat, jogi és pénzügyi feladatokat látva el. A legnagyobb összeget a megyei kormányhivatal viszi el, hiszen az összes képzést ez a hivatal hajtja végre. Az említett alapítvány pedig rendelkezik a szükséges információforrással, mert a legtöbb ilyen jellegű projektben részt vettek, ők ilyen emberekkel foglalkoztak, mint ami a projekt célja – emelte ki Elekes. – Az eredményt produkálni kell, megvan, hogy mennyi embert kell megszólítani, kiképezni, elhelyezni. 40 és 400 millió forint az keret amire lehet pályázni, mi olyan 300 millió forintot meghaladó összegre pályázunk. Három ajánlat érkezett, a Humanitas Socialissal korábbi projektek kapcsán kötöttünk ismereteket, nagy tapasztalattal rendelkeznek, ezért kértünk tőlük is ajánlatot. Bruttó 8 millió 250 ezer forintos ajánlatot adott ez a cég, ami igen kedvező, előlegként lehívható. Amennyiben idén megnyerjük a pályázatot, akkor az előleget lehívjuk és abból finanszírozzuk őket, ha nem, akkor a jövő évi költségvetés terhére történik ez.

Eleks kiemeli, azért került a képbe a Humanitas, mert ez a fejlesztési cél nem szerepel a Projektfelügyelet Kft.-vel kötött szerződésben, nem is kellett volna ettől a cégtől nyilatkozatot kérni, speciális célfeladatról van szó és bármilyen sokoldalú is a Projektfelügyelet, ebből a területből ez kilóghat – mondja Elekes, aki szerint sok inaktív embernek segíthet ez a pályázat, az előkészítőjének kiválasztása pedig hatályos jogszabályok szerint történt.

Füvesi Sándor szerint Elekes hosszasan beszélt a nyilvánvalóról, de nem válaszolta meg a kérdéseket. – Két alkalommal módosították a Projektfelügyelettel a szerződést, most is megtehették volna. Jó kapcsolatban vannak a Humanitassal, érdekes, erről semmit nem lehetett hallani.

Barák Anita, a városfejlesztési iroda munkatársa elmondja, melyik volt a két másik cég, és hogy ezek magasabb árajánlatot tettek.

Fetser János: – Úgy tűnik a szemlélet nem változik, és addig a helyzet sem fog, a város meg egyre lehetetlenebb helyzetbe kerül, ezért a felelősség önöket terheli. Ez az előterjesztés azt tartalmazza, hogy egy 2013-ban alakult budapesti cég projektötletet fejleszt. Egy budapesti cég aztán ismeri Békés megyét. Megette a fene azt a hivatalt, amelyik egy projektötletet nem tud kidolgozni, amikor van három alpolgármester. Ez idegen érdekeket szolgál, mi nem ismerjük ezt a céget, nem vagyunk kapcsolatba vele, alpolgármester úr pedig nem mondott részleteket – mondja Fetser, hozzátéve, szerint a közbeszerzés bűzlik a Fidesz, a haverok szagától, idegen és nem orosházi érdekeket szolgál, hiszen mindenki tudja, miért kell konzorciumba pályázni.

Fetser János
Fetser János szerint a hivatal is kidolgozhatná a részleteket

– Amit Elekes elmondott jól hangzik, csak éppen ez a megyei, helyi munkaügyi központok feladata, és nem kellene az orosháziak 8 millió forintját kockáztatni. Bár biztos vagyok abban, hogy ez a pályázat is előre le van beszélve. Önök nem tudnak egy buszmegállót felújítani, közterületet rendben tartani, néhány millió forintot közcélokra fordítani, akkor erre ne menjen el pénz – mondja Fetser János.

Elekes Lajos kiemeli, speciális feladatokról van szó, ezeket a programokat pedig nem lehet azonosítani a lehúzásokkal. Újra elmondja, az összeg a megyei kormányhivatalhoz áramol majd és szerinte az MSZP aktívabban részt vehetne ebben a munkában.
– Ez a program mindannyiunk javát szolgálja, embereket vezetünk vissza a munka világába. Fenntartjuk Bojtor Istvánnal az egyeztetés lehetőségét, mert az a célunk, hogy kimozdítsuk önöket ebből a pártpolitizálásból és az orosháziak érdekét tudjuk képviselni – mondja Elekes.

Fetser János kiemeli, ő ellenvéleményt fogalmazott meg, ezt nem kellene pártpolitikával összemosni. A korábbi, fejlesztésekről szóló egyeztetésen minderről az árajánlatkérdésekről nem volt szó, és miközben Gyula fejlődik, Orosházán egy üveget nem tudnak pótolni, és esz a rozsda mindent.

Bojtor lezárja a vitát. 8 igen, 2 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

10.45 – 10.59

3. Pályázat benyújtása leromlott városi területek rehabilitációjának (TOP-4.3.1-15) megvalósítására

Elekes jelzi, ez az a pályázat, amiért rendkívüli ülést kellett összehívni, mert közeleg a beadási határidő. Ismerteti a pályázat részleteit, mely a Dankó-Szondi-Kutasi és Hun-Makói-Sámsoni utcák által határolt területet foglalja magában.

– Utólagos finanszírozású, 100%-os támogatási intenzitású pályázatról van szó, az összeg bruttó 233 millió forint. Konzorciumi formában  pályáznánk a megyei hivatallal együtt, a konzorcium vezetője Orosháza önkormányzata lenne – vázolja Elekes.

Füvesi Sándor: – Tavasszal tárgyaltunk egy pályázatot, öt szegregált vagy szegregációval fenyegetett területet határoztunk meg. Akkor kiválasztottak ezek közül egy területet, így ezen lehet az építést megvalósítani. Egy adott területet érint ez a fejlesztés. Arra kérdezek rá, hogy miért ez a terület, miért nem a többi?

Barák Anita, a városfejlesztési iroda munkatársa válaszol: – Már a korábbi pályázatnál is tudtuk, hogy lesz ez a pályázat, ebben előírás, hogy a lakófunkciót javítani kell, és önkormányzati bérlakásunk ebben a szegregátumban van csak, ezért ezt a területet választottuk.

Németh Béla körzetét érinti a városrehabilitációs pályázat
Németh Béla körzetét érinti a városrehabilitációs pályázat

Németh Béla: – A kiválasztás mellett szólhat az is, hogy a legtöbben ezen a részen laknak a szegregált területek közül. Rendkívül indokolt a fejlesztés, az elmúlt 5-10 évben nem volt olyan lakossági fórumom, amelyen valaki ne említette volna meg az áldatlan állapotokat, ezt most megpróbáljuk valamilyen mértékben javítani. Azok az önkormányzati lakások szinte komfort nélküliek, a felújítással más minőségű életet élhetnek az ott lakók. Ez a térségnek és az orosháziaknak is fontos, nem csak az ott élőknek – mondta a fejlesztéssel érintett terület körzeti képviselője

10 igen, egyöntetűen fogadja el a testület az előterjesztést.

10.59 – 11.04

4) Tudományos és Technológiai Ipari Park cím viselésének elnyerésére kiírt pályázat előkészítési feladatainak elindítása

Elekes ismerteti az Ipari Parkot érintő, álláshelyeket is jelentő fejlesztési elképzelés részleteit. Négy ajánlatot kértek be, kettő érkezett vissza, ebből választották ki az érintett egyesületet, amely a pályázatot bruttó 2 millió 857 ezer forintos összegben készíti el. Vita a napirend kapcsán nem volt, 11 igennel elfogadták a képviselők.

11.04 – 11.05 

5) A Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesületének 2015. évi turizmussal kapcsolatos feladatainak ellátására nyújtott támogatás elszámolása

Nincs vita, a Jövő Építők TDM elszámolásáról szóló előterjesztést 7 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

11.05 – 11.06

6) A Scola Humanitatis Alapítvány – Tehetséggondozó program – támogatás elszámolása

Bojtor István alpolgármester kiemeli, nagyívű programról van szó, amely ha egy esetben is siker ér el, már megérte, de több tehetséges diákot támogatnak, segítenek a program keretében.

10 igen mellett fogadták el.

11.06 – 11.08

7) Az orosházi 8. számú tartósan betöltetlen háziorvosi körzet betöltésére érkezett kérelem

Dr. Soós Tibor jelen a teremben, ő jelentkezett a 8-as sz. tartósan betöltetlen háziorvosi körzet háziorvosának. Elekes Lajos alpolgármester jelzi, TOP keretében adtak be pályázatot háziorvosi rendelők felújítására, de mivel olyan feltétel volt, hogy az üres háziorvosi széket be kell tölteni, ezért annak idején felezték a pályázati összeget, és a Kis Ernő utcai rendelő gépesítését javították csak, a Szent István úti rendelőt ezért nem újították fel. Mivel Soós doktor saját rendelőt használna (Szüret u. 2. szám alatt), így ez igazolta a korábbi döntést, hogy a Szent István utcai rendelő felújítását kivették a körből, és továbbra sem fókuszálnak rá – fogalmazott Elekes.

Antal László örül Soós doktornak, hiszen a körzetében élőket is érinti ez a változás, bízik abban, hogy a pályázati lehetőségeket kihasználva a szentetornyai rendelőt is méltóképpen felújíthatják a közeljövőben.

Valamennyi képviselő támogatta Soós doktor érkezését.

11.08 – 11.24

8) Önrész biztosítása az Orosházi Munkás Testedző Kör – Utánpótlás Labdarúgó Egyesület 1913 TAO beruházásához

– Örülök, hogy Orosháza tyúklépésben, de próbálja kihasználni a sokat vitatott TAO pályázati lehetőségeket, ezeket ki kell használni, ebben nincs vita – kezdi Fetser János. – De biztosítani kell, hogy a közbeszerzési adatokat a képviselő-testület minden tagja, és az orosházi lakosok ellenőrizhessék. Gondolom ennek nincs akadálya, ahogy annak se, hogy ezt itt tegyük a hivatalba és ne szaladgáljunk össze-vissza. A tervezésnél vegyék figyelembe, hogy van egy átmeneti állapot, az ottani füves pálya nem felel meg a feltételeknek, élőfüves pályát a városi stadionban létre kell hozni, rendbe kell tenni a lelátót, a salakpályát. Az állam is és az önkormányzat is összegeket biztosít a fejlesztésre, és Orosházán sokat kedvelik a focit, így megérdemelné, hogy helyreállítsuk azt a nimbuszát, amit korábban megteremtettek az elődök. Ne a sportból, hanem a sportért éljenek azok, akiknek lehetőségük van arra, hogy ezekkel az eszközökkel rendelkezzenek – mondja az MSZP-s frakcióvezető.

Németh Béla minden szavával egyetért Fetsernek: – A sport iránti szeretet közös platformra helyez bennünket. A Mátrai stadion felújítása soha nem visszatérő alkalom a TAO forráson keresztül, hosszútávú programot kell megfogalmazni az érintett egyesülettel közösen. Az öltöző jó állapotban van, a pálya és a lelátó felújításra szorul. Egy év szünet után, még ha legalacsonyabb szinten is, de felnőtt focimérkőzések lesznek a pályán, és remélhetőleg eljutnak arra a szintre, hogy az MLSZ is támogathassa – mondja, hozzátéve, folyamatosan figyelni kell a pályázati kiírásokat a célok érdekében.

Bojtor István: – Támogassuk az újonnan induló csapatot, ami reményeim szerint minél jobban belakja a stadiont. Egyetértünk abban, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni a stadion fejlesztésére, és nagyobb elképzelések is körvonalazódnak. Szeretném, ha továbbra is egy zászló alatt mennénk, kérem önöket, ha olyan kapcsolat, információ birtokában vannak, akkor segítsék a célokat. Az elszámolások átláthatóságában is egyetértünk, ez jogos kérdés.

10 igen, 1 tartózkodás mellet elfogadták.

11.24 – 11.25

9) Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló 174/11. és 115/16. hrsz.-ú ingatlanokkal kapcsolatos döntések meghozatala

Vita nincs, ingatlanvagyonról van szó, név szerint szavazva az előterjesztést többségi szavazással elfogadták a képviselők.

11.25 – 11.30

Kérdések

Füvesi Sándor: – Korábban úgy nyilakoztak, hogy indul nappali képzés Orosházán a Kodolányiban. Mégsem indul. Mi erről az információ? A másik, hogy a városban hallani, Elekes Lajos már nem a Merian Foods ügyvezetője? Így van?

Bojtor az elsőre írásban ígér választ, a másodikra pedig Elekes Lajos válaszol.
– A Merian Foodsnál betöltött ügyvezetői állásomat két hete közös megegyezéssel megszüntettük, a többségi tulajdonossal volt nézetbeli különbségünk, így nehéz dolgozni. A tulajdonosi részemet megtartottam, abban vagyok érdekelt, hogy ez a cég minél jobban működjön, ebben segítek.

Fetser János kérdez: – A járdaépítések törmeléke miért marad az utcán hetekig, hónapokig? Miért nem működik a DAREH? Fejes Róbertné alpolgármester mikor akar a Pilot eredményekről beszámolni? Miért marad el a polgármester fogadóórája, mikor engedte el a testület szabadságra, ugyanis a munkáltatói jogokat a testület gyakorolja?

A Városüzemeltetés részéről Benkő Ferenc elmondja, sok helyen építik a járdát a városban. Igyekeznek az építéssel haladni, így a törmelékek elszállításában valóban csúszások vannak, törekednek ezek felszámolására.

Dr. Horváthné dr. Barta Edit főjegyző válaszol: – A polgármester szabadságütemezését még az év elején elfogadta a testület, ez alapján van távol a városvezető. A DAREH társulás működik, taggyűlés lesz jövőhéten, az általa létrehozott cég is működik.

Fejes Róbertné válaszol: – A Pilot el van számolva, minden rendben van, időpontot egyeztethetünk.

Fetser Fejesnének visszaszól: – Nem mond igazat. Hónapok óta nem tudunk belenézni a dokumentumokba. Titkolnak valamit? Valamit elcsalnak? Miért húzza az időt?

Fejesné jelzi, az időt nem húzza, kéri, hogy írásban kérjen időpontot a képviselő, és megnézheti az iratokat.

Az ülés nyilvános része ezzel véget ért, a képviselők zárt ajtók mögött folytatták az egyeztetést. Köszönjük a figyelmet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.