- hirdetés -

A nyári kánikula nem csak az embereket, hanem az állatokat is megviseli, a nagy hősében háziállatainkra és haszonállatainkra is fokozottabban oda kell figyelnünk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és jó tanácsokat, hogyan gondoskodjunk kedvenceinkről és haszonállatainkról a nyári hőségben.

Alapszabályként óvjuk őket a tűző naptól és folyamatosan biztosítsunk számukra friss ivóvizet! 30 °C fölötti külső hőmérsékletnél fennáll annak a veszélye, hogy a kutyák hőgutát kaphatnak, ami tüdőödémához vagy a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához, végső esetben pedig az állat elpusztulásához vezethet.

A következő jeleknél gyanakodhat hőgutára

Először az állatok ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottak, nyálzanak, esetleg hánynak, végül tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot feltétlen árnyékba kell helyezni és lehűteni. Ezt tehetjük bőséges vízitatással, nedves törölközővel való betakarással, óvatos lelocsolással, de amint lehet, állatorvoshoz kell vinni kedvencünket. A legfontosabb azonban a megelőzés, azaz a megfelelő körülmények biztosítása.

Néhány jó tanács

  • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva! Még árnyékban álló autóban sem!
  • Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
  • A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
  • Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál.
  • Mindig legyen előtte friss ivóvíz!
  • A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni kisebb mennyiségben, több részletben, inkább az esti és a reggeli órákban célszerű.
  • A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.
  • A mezőgazdasági haszonállatokat is megviseli a hőség. Esetükben is fontos a bőséges vízellátás. A zárt térben tartott állatok – mint például a nyulak vagy a csirkék – jóléte nagyban függ az automatikus szellőztető berendezésektől.
Friss vizet a kutyáknak! Segítsünk átvészelni a hőséget (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Friss vizet a kutyáknak! Segítsünk átvészelni a hőséget (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutóval rendelkező ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is. A sertések például e nélkül könnyen leégnek a tűző napon.

Ha hőség idején kell szállítani bármilyen haszonállatot, érdemes éjszaka vagy kora hajnalban indulni, ez kevésbé viseli meg az állatok szervezetét.

A nyolc órát meghaladó utaztatás kizárólag speciális állatszállító járművel engedélyezett, aminek többek között van megfelelő légcsere-rendszere és az ivóvízellátás is biztosított benne.

A haszonállatokat a hőségben naponta többször is ellenőrizni kell. Ebben az esetben is figyelni kell mindig a szükséges ivóvíz meglétére. A legeltetett állatoknál az árnyékos helyek és a mozgástér biztosítása szintén fontos. A zárt helyen tartott állatoknál szükséges a hűtés és a folyamatos légcsere is.

Javul az állattartási kultúra

Dr. Muntyán Jánost, a Vet-Globál Kft. – Állatkórház vezetőjét is megkérdeztük arról, mit tehetünk még állataink védelmében. A szakállatorvos kiemelte a jó minőségű táplálék fontosságát. Mint mondta, az állatok anyagcseréjének szempontjából lényeges, hogy jó minőségű és könnyen emészthető táppal etessük őket, mert ezzel is kevesebb hő termelődik a szervezetükben.
– Jószágainknak megkönnyíthetjük a hőség elviselését a környezet hűtésével is, a padozat locsolásával például. Az állatok fürdetése is jó módszer lehet adott esetben. Régen sokkal több hőgutás állatot kellett kezelnünk, ebben az évben még nem kellett kritikus állapotú állatot – a kutya macska praxisra vonatkozóan – kezelni, ami az állattartói kultúra a növekedésének tudható be – fogalmazott dr. Muntyán János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.