- hirdetés -

Már nyakunkon a szilveszter, a tűzijátékozás időszaka. A hangos durrogás azonban kedvenceink számára félelemmel járhat, ezért nagyon fontos, hogy óvjuk őket és megfelelő környezetet biztosítunk számukra.

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök erős hang-és fény hatásai erős stresszt, pánikot okozhatnak állatainknál. Egy ilyen állapotban lévő házi kedvenc félelmében akár támadhat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik. Szilveszter után gyakran látni posztokat, melyekben a kétségbe esett gazdik, csellengő kedvencüket keresik.

Pukánszki Tamás, az Orosházi Állat-és Természetvédő Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, idén is látnak el ügyeletet. Szilveszter napján már délután elindulnak, időközönként körbe járnak Orosházán, Nagyszénáson és Gádoroson is. Probléma esetén pedig a 0670/619-2305-ös telefon számon érhetőek el az egyesület munkatársai.

– Abban az esetben, ha az új év ünneplése közben csatangoló négylábúra bukkanunk, saját testi épségünket nem kockáztatva, lehetőség szerint próbáljuk biztonságba helyezni az egyesület kiérkezéséig. Emellett, az Orosháza és környéke kóbor-elveszett állatai facebook csoportba fényképes posztot írhatnak, illetve a Szikhát Kutyamenhely oldalának is jelezhetnek a megtalálók, vagy az eltűnt állataik után nyomozók – tájékoztatott Pukánszki Tamás.

Fotó: Pixabay

– Ebben az időszakban azonban a legfontosabb, hogy biztonságos helyet alakítsunk ki kedvenceinknek, engedjük be őket vagy biztosítsunk zárt, komfortos helyet számukra, amely véd a külső zajoktól. Lényeges továbbá, hogy zárjuk a kapunkat, tegyünk a gazdi adataival (névvel és lakcímmel) ellátott bilétát négylábúink nyakába, legyen bennük chip, illetve ellenőriztessük az azon szereplő regisztrációs adatok pontosságát – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve: ez segítette őket tavaly is abban, hogy az összes csellengőt biztonságban hazajuttassák.

Demkó Attila az Orosházi Kutyakiképző Iskola vezetője is kiemelte, legjobb, ha beengedjük vagy egy zárt garázsba tereljük őket. Az ismerős emberi társaság is oldhatja feszültségüket, illetve bekapcsolhatjuk a rádiót, vagy televíziót. Ez a monoton zaj megvonja a kutyától a hirtelen hanghatásokat.
– Ha sétát tervezünk, próbáljuk minél korábbi időpontban tenni és mindenképpen pórázzal, hiszen ilyen mértékű zajhatás máskor nem éri kedvenceinket, így nem tudnak hozzá szokni. Elég egy rosszkor elengedett tűzijáték és kedvencünk már futásnak is ered – mondta.

-Mint az állattartás legtöbb esetében itt is fontos a megelőzésre, és a felkészülésre helyezni a hangsúlyt – hívta fel a figyelmet dr. Vizserálek Enikő állatorvos is, akiről korábban itt írtunk. Kiemelte, a microchip, a póráz és a zárt helyiség mellett, segítséget jelenthetnek bizonyos állatorvosi készítmények is.

-Amennyiben kutyánk, macskánk félős és már van tapasztalatunk arra vonatkozóan, hogy próbálkozásunk ellenére is problémás vele egy ilyen éjszaka, akkor érdemes felvenni állatorvosunkkal a kapcsolatot. Már nagyon biztonságos és hatásos készítmények érhetőek el kiskedvenceink nyugtatására. Ez lehet egy egyszerűbb vitamin tartalmú táplálékkiegészítő, vagy akár komolyabb szorongáscsökkentő hatóanyagú szer is – emelte ki az állatorvos, majd zárásként kitért arra is, mindezek mellett fontos figyelnünk, hogy alkoholhoz, emberi ételhez és tűzijátékhoz ne férjenek hozzá kedvenceink.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.