- hirdetés -

Július 4-én nyílik meg az a pályázati felület, ahol hűtő és fagyasztószekrények cseréjére nyújthatják be kérelmüket elsősorban a nagycsaládosok és a nyugdíjasok. A programra 500 millió forintot biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vissza nem térítendő támogatás formájában.

A pályázat újranyitásának célja, hogy energiatakarékos készülékek beszerzésének segítésével csökkentse a nagycsaládokat és a nyugdíjasokat terhelő kiadásokat.
– Annyit tudunk, hogy ügyfélkapu kell hozzá, ezt mindenkinek önállóan kell megcsinálnia, ennek létrehozása után segítünk tagjainknak a pályázati papírok előállításában, beküldésében, ha hozzánk fordulnak – mondta el Szűcs Gabriella a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza elnöke.

A pályázati kiírásban az számít nagycsaládosnak, aki legalább három gyermek után kap családi pótlékot és akkor igényelhet támogatást, ha korábban nem cserélt háztartási nagygépet ilyen pályázat keretében. Ők és a nyugdíjasok két nappal hamarabb, tehát július 4-től adhatják be igényüket, mások számára július 6-án nyílik meg a lehetőség, ha marad még a rendelkezésre álló forrásból.

A nagycsaládosok valószínűleg nagy hűtőre pályáznak majd (Fotó: new7.hu)
A nagycsaládosok valószínűleg nagy hűtőre pályáznak majd (Fotó: new7.hu)

– Én megnéztem most, hogy milyen hűtőkre lehet pályázni és nagyon széles a skála. Az biztos, hogy a nagycsaládosok nagy gépet fognak pályázni, mert nekik nagy hely kell a hűtőben és segítség biztosan a támogatás, hiszen azért nem kevés pénzről van szó, 25-től 45 ezer forintig lehet pályázni – ismertette Szűcs Gabriella.

Ez az összeg az új hűtő vagy fagyasztó berendezés vételárának legfeljebb az 50 százaléka. A támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25.000 forint, A++ energiaosztály esetén 35.000 forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén maximum 45.000 forint.

A 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program eddig mintegy 17 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást, melynek eredményeként mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.