- hirdetés -

Alföldi Hűtőipari Szövetkezet néven új élelmiszer feldolgozó céget alapítanak Békés megyében.

Amióta nem működik a Szegedi Konzervgyár és a Békéscsabai Hűtőipari Rt.-t is bezárta francia tulajdonosa, megyénk gazdáinak nagy távolságokra, esetenként 120-150 km-re kell utaztatniuk feldolgozatlan termékeiket. A jó talaj adottságok és a kedvező klíma mellett kiváló minőségű is lehet a termék, de a távolság miatt rendkívül nagy a környékbeli mezőgazdasági termelők kiszolgáltatottsága. A drága gázolaj és az esetenként nagy melegben bekövetkező minőségromlás pedig sokszor a teljes nyereséget elvitte az itteni cégektől, így versenyhátrányba kényszerültek.

– Ezeket felismerve összefogott öt dél magyarországi cég és öt magánszemély, így március 21-én az ő részvételükkel megalakult az Alföldi Hűtőipari Szövetkezet – mondta el Dominkó Sándor, az egyik alapító cég, az orosházi Orosfarm Zrt elnöke.

– Ez a társaság nagy űrt fog betölteni a zöldségfélék feldolgozásának piacán Békés megyében. Az alapítók 100 millió forintos befizetése elegendő ahhoz,hogy a tervezés elinduljon, majd hazai és uniós források is segítik a megvalósulást. A reményeink szerint kiemelt kormány beruházásként megvalósuló hűtőház tervezett beruházási költsége mintegy 4,5 milliárd forint. Termelő és tároló kapacitása pedig meghaladja a 20 ezer tonnát – ismertette a részleteket Dominkó Sándor.

Az új üzem Békéscsabán épül majd fel, ha minden a tervek szerint alakul, 2014-ben már fogadókész lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.