- hirdetés -

Az utóbbi időben egyre több gyereknél fordul elő hányásos, hasmenéses betegség, mely igen heves lefolyású.

Többen kórházba is kerülnek. A betegséget rotavírus okozza. Dr. Csányi Ágnes gyermekorvost, gastroenterológus szakorvost a betegségről kérdeztük.

– A rotavírus fertőzések a téli időszak megbetegedései. Gyorsan terjedő, hányással, hasmenéssel járó tünetei vannak. A betegség magas lázzal, hányással, hasmenéssel indul, gyorsan kiszáradáshoz vezethet. Jellemző, hogy a széklet nagyon híg, vizes, sok folyadékot és elektrolitot (vízben oldott sókat) veszít a beteg rövid idő alatt. A folyadék pótlása szájon át is megoldható speciális ivóoldatokkal, ha nincs hányás.

Kórházba akkor kerülnek a gyermekek, ha nem itathatóak, ilyenkor az infúziós kezelés segít. A fertőzés a testnedvekkel terjed (nyál, hányadék, híg széklet). Gondosan kell fertőtleníteni az ápolószemélyzet kezét, ruházatát és a beteg környezetét. Fokozottan veszélyeztetettek a csecsemők és a kisdedek, akiknek a szervezete nagyon sok folyadékot tartalmaz a testsúlyukhoz viszonyítva. A veszteség súlyosabban érinti a szervezetüket, mint a felnőttekét, hamarabb katasztrofális anyagcsere-összeomláshoz vezethet. A csecsemő számára védőoltás áll rendelkezésre, amellyel megelőzhető ez a súlyos betegség. Az első fél éven belül két, szájon át adható csepp formájában kell alkalmazni a kötelező oltásokkal egyidőben. Az általános megelőzést szolgálja a fokozott higiénia. Nagyon fontos: beteg gyermekeket közösségbe ne vigyenek!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.