- hirdetés -

Néhány téma ízelítőnek: gyopárosi fejlesztés, főtér pályázat, EU-s pályázati hitel, gáz és villany közbeszerzés.
Összesen 11 nyilvános és 7 zárt napirendi pontot tárgyalnak. Lássuk, mik lesznek ezek. Soros ülését tartja Orosháza város képviselő-testülete a városháza nagytermében november 19-én 9 órától.
Elsőként az “Alföld Gyöngye” komplex gyógyturisztikai fejlesztés című projekt lesz a téma. A város már évekkel ezelőtt pályázott a fürdő fejlesztésére. 2009-ben a testület 1,125 milliárdos hitelfelvétellel biztosította az önrészt. A pályázati elbíráló 754 millió forintot szavazott meg a fejlesztésre. A feltételes közbeszerzési eljárás során azonban a legelőnyösebb ajánlat is nettó 2,6 milliárd forint volt. Így azonban a támogatási önrész csupán 30% lett volna, és a városnak 1,8 milliárdos önerőt kellett volna mellé tenni, ezt azonban még az előző testület elutsította. A pályázati bíráló szervezet többszöri kérésre sem engedélyezte a támogatási intenzitás és a támogatási összeg növelését. Ezen feltételek függvényében most azt kezdeményezik, hogy a projektből lépjen ki a város, a támogatási szerződés hatályba lépésétől pedig eltekint.

Az előterjesztések ide kattintva olvashatók.

A 2/1 pont némileg kapcsolódik az elsőhöz. A város 2009-ben kötött fejlesztési célú hitelszerződést az UniCredit Bankkal. Ennek összege 1,5 milliárd forint. Ez a pénz 5 EU-s projekt önerejéhez kellett. Azonban a gyopárosi pályázat meghíúsulása miatt 1,125 milliárd forintot nem használnak fel. Viszont közben elkezdődött a csatornahálózat összesen 6,6 milliárdos fejlesztése, melynek önereje közel 934 millió forint. A hitel felhasználási célja miatt erre is el lehet költeni ezt a pénzt. Ezért most szerződést módosítanak a bankkal. Kiveszik a gyopárosi pénzt, de beteszik a csatorna önerejét. Így 1,5 milliárdról 1,315 milliárdra csökken az összesen felvett hitelösszeg.
Az EU-s pályázatoknál sokszor jelent gondot, hogy a pályázat lezárása és elfogadása előtt is folyamatosan haladjon a beruházás. Ezért a 2/2-es előterjesztés szerint szükség van egy átmeneti, éven belüli forrásra, mely a projektek zökkenőmentességét biztosítja. 4 ilyen beruházást jelöl meg az előterjesztés, ezekre összesen 200 millió forintot számol. Azonban a hitel rulírozó jellegére tekintettel 100 milliós hitelfelvétel elégnek bizonyul.

Terítéken a Városüzemeltetés

A Városüzemeltetési Zrt alapító okiratát módosítani kell, ugyanis kiderült, hogy az egyszemélyes alapítónak (Orosháza Város Önkrmányzatának) jelenleg nincs lehetősége osztalékkifizetésről szóló döntés meghozatalára, az adózott eredményből tartalékot kell képezni. Az előterjesztés szerint a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben indokolt ezen lehetőség megteremtése. Ugyanitt döntenek arról is, hogy a cég felügyelő bizottságába választják Fekécs Leventét, Tóth-Kása Sándort és Bene Andrást.

Az OrosCafé.hu és a városi televízió az ülést élőben közvetíti 9 órától.

A negyedik napirend is a Városüzemeltetséi Zrt-ről szól. A város és a cég között korábban kötött szerződés szerint 182,2 millió forint kompenzációt biztosítanak a városüzem részére. Azonban a “Földutak megerősítése” költségvetési hely kiegészítésre szorul, hisz a magas csapadékmennyiség hatására a város külterültei útjai és egyéb útjai katasztrofális helyzetben vannak. Ennek javítására +4 millió forintot utalnak a cégnek.
A rákóczitelepi vegyes praxisú háziorvosi körzet immár fél éve tartósan betöltetlen. Ez a határidő lehetőséget ad a városnak, hogy meghirdesse ingyenesen a körzetet. Ha megszavazzák a képviselők, ez fog történni.

Főtér, gáz, villany

Hatodikként az új tervezett főtér végleges akcióterületi tervéről tanácskoznak a képviselők. A projekt 747 milliós támogatás és 940 milliós önrész mellett készül. 2011. január 14-ig kell a pályázat második köréhez benyújtani a terveket. Hogy mit tartalmaz a pályázat, ide kattintva olvashatod.
A haszonbérleti díjak emelését javoslják a hetedik pontban a 2010/2011. gazdasági évre vonatkozóan. A pontos összegeket itt találod.
A 8/1-es pontban a földgázpiacra lépést, a 8/2-esben a villamosenergia piacra lépést készítik elő. A törvény szerint 2011. július 1-től a 20 m3/óra feletti gázfogyasztás esetén az intézményeknek a szabadpiacon kell beszerezni a földgázt. A közbeszerzés előkészítését és lefolytatását az önkormányzat vállalta. A városi intézmények esetében közösen végzik majd ezt. Az áram esetében is indokolt az eddigi szerződések felülvizsgálata és a szabadpiaci árambeszerzés. Az előterjesztő szerint akár 20-30 %-al olcsóbban is lehet áramot venni, mely éves szinten 22-30 milliós megtakarítást is jelenthet.
Az Evangélikus Egyházközség Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződést kötött a várossal 2023-ig. Az egyháznak minden év október 31. napjáig kell elszámolni a kapott támogatás felhasználásáról. 2010-ben 4,5 millió forint volt ez az összeg. Az egyházközség halasztást kért, hiszen az év közben elkezdett munkákat a fenti határidőig nem tudták befejezni, így az elszámolás nem lenne teljes körű. Azt kérik, hogy november 30-a legyen a határidő.
10. pontban az Orosházi Kistérség Többcélú Társulási megállapodását kívánják módosítani, hiszen az ezt szabályozó törvény is változott.
Az utolsó nyilvános napirenden a városi kórház 2010-2015 közötti stratégiai tervét vitatják meg. Az előterjesztés 24 oldalas, teljes terjedelmében itt olvasható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.