- hirdetés -

Országos szinten egyedülálló, úgynevezett máltai típusú játszótér készül gyerekeknek és szülőnek egyaránt. Ez azonban csak egyik eleme a 312 millió összköltségű „Adj teret magad mellett” projektnek.
Megújulnak a Huba, Könd, Előd és Rákóczi utcák által határolt terület közösségi terei és újak is épülnek. A volt Rönkvár helyén különleges játszótér lesz. A hagyományos játszóeszközök mellett ugyanis foglalkoztató ház is épül a máltai típusú játszótéren.

Fehér Bernát
Fejér Bernát
Ezen a (körbekerített, őrzött, házirend alapján működő) téren fejlesztő- és gyógypedagógus felügyeli majd a gyerekeket, programokat szervez. Ezzel segítve azt, hogy a gyerekek önálló, ép személyiséggé váljanak és elkerüljék például a drog, vagy az alkohol veszélyeit.
– Több máltainak nevezett játszótér települt már az országban, az orosházi lesz azonban az első, ahol 18 éves korig fogadják a gyerekeket (az eredeti koncepcióban 12 éves volt a korhatár). A játszótér szakmai programját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dolgozta ki, a kamaszkorban jelentkező problémák kezelése a cél. A játszótér tehát nem egyszerűen kikapcsolódást nyújt, hanem erősíti a helyi közösséget és eszköze a társadalmi gondok kezelésének – tudtuk meg dr. Fejér Bernát projektmenedzsertől.
Bellavics István
Bellavics István
– Nagyon szép lesz – ezt már Bellavics István, a (közbeszerzési eljárás alapján kiválasztott) kivitelező Fito System Kft. cégvezetője mondta az OrosCafé.hu-nak. – A máltai játszótér három fontos elemből áll, a játszótér mellett játszóház és sportpálya lesz. Az eszközök egy francia gyártó termékei, robosztusak, strapabírók és dinamikusak, a fémnek és ragasztott fának ügyes kombinációi. Lesznek köztük olyanok is, amiket a szülők is nagy örömmel tudnak használni, ilyen például a drótkötélpálya. Szerződés szerint szeptember 15-ére kell elkészülnünk a munkálatokkal.

A sportpark 1200 négyzetméter alapterületű lesz, ahol 12×24 m alapterületű multifunkcionális sportpályát és egy tini sportparkot alakítanak ki.

A projekt két éve húzódik, ezért a 7-es körzet képviselője, ahol a kijelölt akcióterület van, örül, hogy végre elindul a több elemből álló projekt, aminek csak egy része a máltai játszótér.
– Megújul az 1972-ben épült Előd utcai óvoda épülete és a tervek szerint ifjúsági központ lesz a Diáktanyából, miután felújították. A Tas utcán kerékpárút és parkolók épülnek majd. 23 önkormányzati lakás energetikai korszerűsítését is magában foglalja az „Adj teret magad mellett” pályázat – tudtuk meg Csizmadia Gergelytől, az érintett körzet képviselőjétől.
A DAOP Integrált szociális jellegű városrehabilitáció pályázatán a tervek megvalósítására 257 millió 400 ezer forint uniós forrást nyert a város. A projekt 312 millió 600 ezer forintba kerül, az önerő tehát 55 millió – tudtuk meg Németh Béla polgármestertől. Szerda délután volt a pályázat projektnyitó rendezvénye, ahol lényegében a munkaterületek átadása történt meg. A projekt várható befejezése december vége.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.