- hirdetés -

Molnár Béla alpolgármester lemondott, az OKSC pedig 8 millióval kevesebből gazdálkodhat. Ma délelőtt ülésezett a testület.
Korábban összefoglaltuk, miről is lesz szó. Most lássuk a döntéseket. (Az ülésen nem volt jelent a fideszes Zalai Mihály, valamint dr. Násztor Sándor.)
A délelőtt 9 órakor kezdődő ülés első napirendjében arról kellett dönteniük a képviselőknek, csökkentik-e a csatornahálózat megvalósításához szükséges lakossági önerőt, vagy sem.

A megyében a legolcsóbb

– A lakossági fórumok tapasztalatai, valamint az érintett körzetek képviselőinek javaslatai alapján állt össze az előterjesztés. A megyében a legalacsonyabb lakossági önerővel kivitelezzük a csatornázást – mondta a feladatért felelős Molnár Béla (akkor még) alpolgármester (Fidesz).
Molnár szerint volt olyan politikai erő, amely ebből a témából is tőkét akart kovácsolni, a civil kontroll szükségességét hangoztatva. A képviselő a Jobbikra célzott, a párt szerdán tartott sajtótájékoztatót a témában.
– A kontroll jelen van, értelemszerűen a megalakuló társulat gyakorolja majd. Emellett az adatok nyilvánosak, és az uniós előírásoknak megfelelően közzé is tesszük. Ezért nem hiszem, hogy Orosházának új szabályokat kellene most alkotnia.

Csatornázás egyetértésben (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Csatornázás egyetértésben (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Németh Béla polgármester azt hangsúlyozta, hogy a csatornázásban érintett lakosságtól komoly mértékű önerőt vállal át a város az előterjesztés elfogadásával.
– Szeretnénk, ha meglenne a beruházás, ehhez azonban kell, hogy a lakosok felvállalják a rájuk vonatkozó hozzájárulást és nyilatkozzanak csatlakozási szándékukról. Mindenki érezze át annak a felelősségét, hogy a csatornázás uniós elvárás, amit ugyanakkor támogatnak is, 85 százalékban – összegezte Németh Béla.
A határozati javaslatot a testület időhöz is kötötte, a pályázat beadási határideje ugyanis július 18. A pályázat akkor adható be, ha megalakul a Víziközmű Társulás. A lakosok fele már jelentkezett, ők még a régi konstrukció szerint, azonban a kedvezőbb ajánlat rájuk is vonatkozik (ehhez csak szerződést kell módosítaniuk).
Itt írtunk arról, hogyan alakulhatnak a számok, ha a lakossági önerő csökkentése mellett dönt a testület. A képviselők megszavazták az előterjesztést, így most már elhagyható a feltételes mód.

Merre tovább a fürdővel?

Második napirendként az evangélikus egyház elszámolását szavazta meg a többség. Vita nem volt az előterjesztésről. Ahogyan a közoktatási pályázatokról sem, egyöntetűen támogatták. Gyopárosfürdő fejlesztése már nem volt sima ügy, közel egy órát vitáztak a képviselők a témáról. Amiben egyetértettek, fontos a fürdő fejlesztése. Amiben nem, az a tanulmány, ami a fejlesztési lehetőségeket tárná fel csaknem 10 millió forintért.

Varga: A fejlesztést támogatjuk, a tanulmányt nem
Varga: A fejlesztést támogatjuk, a tanulmányt nem
A területért Molnár Béla a felelős. Az ülésen elmondta, jelentős összeget költöttek eddig az Alföld SPA komplex gyógyturisztikai fejlesztés pályázatára, azonban a testület ezt nem támogatta májusi ülésén.
– A tanulmányra azért van szükség, hogy menthessük, ami menthető. Adatokra van szükségünk ahhoz, hogy jól dönthessünk és a megnyert pályázati forrást megfelelően használjuk fel. Jelen állás szerint nincs fejlesztés a fürdőben, a mostani előterjesztés azt szolgálja, hogy meghatározhassuk a további utat.
Varga Zoltán (MSZP) kontrázott:
– Amikor a város beadta a projektet, majd megnyerte a támogatást, akkor nem kellett vizsgálat. Nem tartom korrektnek, hogy az EuroSpa Kft. újabb 10 millió forintot kapjon, noha hozzáértésüket elismerjük. Az eddig elkészült dokumentumoknak elégnek kellene lenni. Számítani kell arra is, hogy a megnyert 750 millió forintnál nem lesz több forrás. Tehát kell az amortizációval számolni és a működőképességre hangsúlyt fektetni, mert 5-10 év múlva senki nem fog nekünk pénzt adni arra, hogy felújítsunk. Támogatni szeretnénk ezt a fontos fejlesztést, de fenntartható projektben kell gondolkodni, figyelembe véve a most kialakult körülményeket. Az újabb tanulmányokat nem támogatjuk.
Németh Béla nem értette, miért nem.
– Arról van szó, hogy újragondoljuk, milyen lehetőségeink vannak, melyik alternatívát tudjuk megvalósítani. A lehetőségek pontos feltárására szakemberek kellenek. Ezt szolgálja a tanulmány és a kft.-nek az érintett szervezetekkel is egyeztetnie kell.

Várni vagy lépni? Még mindig a fürdőnél

Dr. Kalmár Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a napokban felvázolt egészségügyi program nagyobb hangsúlyt fektet majd a gyógyturizmusra. Kalmár szerint ezért Orosházának előre kell gondolkodnia, hogy az egészségturizmus keretében ide csalogassa a gyógyulni vágyókat.
Dr. Faludi János (MSZP) sem látta szükségesnek a tanulmányt. Szerinte a testület is eldöntheti, melyik a legjobb a három lehetőség közül. Kiss Attila ennél bonyolultabbnak látta a képlet.
– A cég feladata, hogy a jelenlegi adatokból kiindulva 3 alternatívát elkészítsen, azokat az NFÜ-vel letárgyalja, és megállapítsa, melyiket lehet megvalósítani. Tehát nem hiszem, hogy célravezető lenne bármelyik pontra csak úgy rábökni és ezt közölni az NFÜ-vel. Ez a szervezet ugyanis felettünk áll, és dönt majd arról, hogy mire, mennyit költsünk.
Molnár kiemelte, elveszítheti a város a megnyert 750 millió forintot és azt a 100 milliót is, amit eddig a pályázat előkészítésére fordított.
– A cél, hogy ne veszítsük el a támogatást, fejleszthessük a fürdőt. A régi gyógymedence felújítása például igen időszerű lenne.
Varga Zoltán felvetette annak a lehetőségét, hogy talán jobban járna a város, ha visszalépne és megvárná, míg a jelenlegi körülményekhez jobban igazodó pályázatot írnak ki. Molnár nem értett vele egyet.
– Nincs új kiírás, a mostanit kell végigjárni és ha közben lesz jobb, akkor lépünk az ügyben – mondta.
A vita végén megszavazták Pleksó Pál módosító indítványát, ami alapján név szerint döntöttek a tanulmány megrendeléséről szóló előterjesztésről. 12 képviselő igen szavazta és 9 tartózkodása mellett elfogadták.

OKSC – a 20 millióból 12 maradt

Szintén többségi szavazattal döntöttek egy vagyonértékesítésről is. A Vörösmarty utca 1 szám alatti társasházból társasházi lakásokat jelöltek ki értékestésre. A következő a kórház gazdálkodásának átmeneti támogatása volt 50 millió forinttal. Az intézménynek jelenleg 241 milliós szállítói tartozása van, 60 napon túl pedig 114 millió az adósság. A testület többsége megszavazta a támogatást.
A szünet után, de még 11 óra előtt jutottunk el a költségvetés módosításához, aminek kapcsán Miszlai József, a pénzügyi osztály vezetője kifejtette, egy tavalyi rendelet kapcsán változtak bizonyos mutatók, melyek azonban a számok végösszegét nem befolyásolják.
Dr. Dancsó József alpolgármester (Fidesz) módosító javaslattal élt.
– Az OKSC-nek 20 millió forintot szavazott meg a testület az előző évhez igazodva. Sajnos azonban látjuk az eredménytelenséget, ezért úgy vélem, a testület eddigi nagyvonalúsága nem indokolt. Javaslom, hogy a 20 millió forintot csökkentsük le 12 millióra. A fennmaradó 8 millió forintot pedig emeljük be a sporttámogatásokba. Ha lesz olyan egyesület, amely érdemben bizonyít, akkor az ő támogatásukra lehet ezt fordítani.
Bogdánffy Csaba (MSZP) szerint nem kellene kapkodni:
– Tudomásom van arról, hogy a háttérben szervezkedés van, mert valakik át akarják venni  a csapatot. A női kézilabdások tegnap a szövetségénél bejelentették indulási szándékukat az NB I/B-ben. Ez a hónap végén dől el, ezért akkor lenne érdemes visszatérni erre a kérdésre. Ha csak az NB II-ben játszanak majd, akkor teljes mértékben egyetértek a támogatás csökkentésével.
Németh Béla kiemelte, azért kell most dönteni, mert most módosítják a költségvetést. A kérdéses 8 millió forint a sportalapba kerül, felette a kulturális bizottság rendelkezik majd. A pénzt olyan sportszervezet kaphatja meg, aki rendelkezik NB I/B-es indulási joggal.
A vita után Dancsó indítványát 12 igen, 6 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadták, így az OKSC 8 millióval kevesebből gazdálkodhat. Ezután megszavazták a költségvetés módosítását.

Molnár kormányzati felkérése

Molnár Béla elfogadta a felkérést
Molnár Béla elfogadta a felkérést
Bejelentések címszó alatt Molnár Béla lemondott főállású alpolgármesteri tisztségéről, kérte foglalkoztatási jogviszonyának megszüntetését június 30-ával.
– Köszönöm a belém helyezett bizalmat. Igyekeztem az elvárásoknak megfelelni. Azonban felajánlottak egy feladatot a vízügy és környezetvédelem országos irányításában, amit tisztelettel elfogadtam. A szakminisztérium végrehajtó apparátusában dolgozom majd, ezért nem tartottam korrektnek az alpolgármesteri tisztség megtartását.
A képviselők gratuláltak és megköszönték munkáját, majd módosították az SZMSZ-t – két alpolgármester helyett egy alpolgármester és egy társadalmi alpolgármester lett. Társadalmi alpolgármesternek Németh Béla polgármester Molnárt javasolta. Erről titkos szavazással (egy irodába vonulva, egyenként voksolva) döntöttek a képviselők. A szavazás érvényes és eredményes volt (15 igen, 3 érvénytelen – Molnár Béla érintettsége révén nem szavazott). Molnár új tisztségének tiszteletdíja 73 ezer forint. Testületi tagként tovább dolgozik.
Bozsár Lajos (MSZP) a bejelentések címszó alatt elmondta, többen jelezték számára, hogy a felvégi temető meglehetősen gazos, elhanyagolt. A temető az evangélikus egyházközség fennhatósága, Bozsár azt kérte, dolgozzanak hatékonyabban.

Orosházán az eddig 23 helyett 15-en ülnek majd a testületben: a polgármester mellett 10 egyéni és 4 listás képviselő lesz.

Mivel zárt ülés nem volt, így valamivel 12 óra előtt véget ért a testületi. Várhatóan július 2-án lesz az újabb tanácskozás. Azon az ülésen alakítják majd ki a mostani 14 helyett a 10 egyéni körzetet a városban. Csökken ugyanis a képviselők létszáma az önkormányzati törvény módosításának megfelelően.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.