- hirdetés -

Gyors igen a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep fejlesztésére és adok-kapok a kisegítő iskola sorsa miatt. Ülésezett Orosháza város testülete hétfő délután.
A délutáni ülésen nem volt jelen az MSZP oldaláról dr. Zilahi Lajos, Papp Róbert, Erostyák Zoltán és Varga Zoltán.
Bogdánffy Csaba napirend előtt kért szót – Ez van, oszt’ jó napot! címmel -, hogy megfogalmazza véleményét a Hunyadi János Közoktatási Intézmény bezárásáról. Mint megírtuk, pénteken döntött a megyegyűlés az iskola sorsáról.
A szocialista frakcióvezető kiemelte,  az április 28-i testületi ülésen sürgette az azonnali intézkedést annak érdekében,  hogy az iskola Orosházán maradhasson.
– Sajnálatos tényként értékelem, hogy a múlt csütörtöki rendkívüli szülői értekezleten az önkormányzat nem képviseltette magát. Így nem tudott közvetlenül az érintettektől informálódni a gondokról.

Bogdánffy: Tárgyalni kell!

Bogdánffy bízott a Megyei Közgyűlés bölcsességében.
– Hiába! Törvénytelenül, a határidők betartása nélkül, a szülők, a pedagógusok, a Diákönkormányzat, a CKÖ véleménye ellenére döntöttek az áthelyezésről! Megpecsételték az érintett gyerekek, családok, pedagógusok sorsát, pedig ezeknek a gyerekeknek a sorsa és további jövője nem lehet pénzkérdés! – mondta.
– Haladéktalanul meg kell kezdeni a tárgyalást a megye vezetőivel a jelenlegi állapot megtartása érdekében. Amennyiben erre nem hajlandók, el kell érni, hogy az intézményi feladatellátás visszakerüljön a városhoz. Erre van lehetőség, példa erre az elmúlt időszakból két intézmény, Szarvas és Battonya.  A Megyei Közgyűlés határozatát nem vehetik szolgai módon tudomásul.
Dr. Dancsó József területért felelős alpolgármester válaszolt.
– Bízom abban, hogy ezeket a gondolatokat nem itt mondja el először, hanem elmondta Fetser János és Varga Zoltán képviselőknek is. Ők voltak ugyanis azok, akik 2003-ban átadták az iskolát megyei fenntartásba, mert 20-25 millió forintot spórolni akartak. Ez az oktatási forma már akkor is rosszul finanszírozott volt, azóta még rosszabbá vált a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. Ezt a helyzetet most rajtunk számon kérni érthetetlen.

Dancsó: Vállalják a felelősséget!

– Kérdezze meg Varga képviselőtől, miért döntöttek úgy 2005-ben, hogy több, mint 100 milliót fordítanak a magyarbánhegyesi intézmény fejlesztésére, pedig kihasználatlan, az orosháziéra viszont nem. Ekkor lemondtak ugyanis erről az iskoláról, az itt tanulókról. A Fetser-Varga páros végleg eldöntötte akkor az iskola sorsát, tőlük kellene számon kérni a tetteiket. Az épülethez az átadástól számított 10 évig nem lehet hozzányúlni, így határozta meg az átadás-átvételi szerződés. Ismét elmondom azt is, hogy a fenntartók nem mi vagyunk. A mostani helyzet valóban sajnálatos. Azonban lesz ingyenes tanulói járat, ehhez igazítják az oktatást, és jár az ingyenes kollégiumi hely is. Sajnos nem jó ez a helyzet, de a korábbi stratégiai döntés megpecsételte az intézmény sorsát. Törvénytelenségről én nem tudok, sajnálom ezt a döntést, viszont azt látom, hogy a pénztelenség, amit a szocialista kormány elmúlt 8 évének is köszönhetünk, itt és most jelentkezik – mondta az alpolgármester.
Dancsó szerint Bogdánffy téved, az iskolát visszavenni nem lehet. Ezt megerősítette Bicsánszky József, a kulturális osztály vezetője is.
Németh Béla polgármester szerint aljas szándék számon kérni azokat, akik nem tehetnek a helyzetről, de most pont ők vannak hivatalban. Úgy vélte, a baloldal az érintett szülőket és pedagógusokat tévhitben tartja.
– A felelősség áthárítása jellemző a szocialista párt hozzáállására – mondta.
Bozsár Lajos (MSZP) szerint lehet, hogy rossz volt az előző városvezetés 2003-as döntése, ám most mindent meg kell tenni azért, hogy az intézmény Orosházán maradjon.
– Tegyünk kísérletet a megállapodásra, és ha nem megy, akkor vegyük tudomásul a helyzetet.
Kiss Attila évekkel ezelőtt egy békési kisegítő iskolában dolgozott, az itt szerzett tapasztalatai alapján szólt hozzá.
– A sérült gyermekek többsége nem békési volt, hanem a környező településekről járt be az iskolába. Nem láttam rajtuk, hogy különösebben hátrányosan érintené őket az ingázás. Valóban nem a legjobb ez a helyzet, de a biztosított lehetőségek alapján talán elviselhető.
Kiss hozzászólásával véget ért a téma boncolgatása. Amíg a testület a napirendet szavazta meg, addig Bogdánffy Csaba és vele együtt néhány szülő távozott az ülésteremből.
A napirendben szereplő előterjesztést (melyet itt foglaltunk össze), a bizottságok is támogattak.  A területért felelős alpolgármester az OrosCafé.hu-nak korábban ismertette a pályázatot, ezt itt olvashatják. Molnár Bélához az ülésen egy kérdés érkezett, csökkenthető-e az önrész egyéb pályázati forrással. Molnár elmondta, erre jelenleg nincs lehetőség. Azonban ha lenne, azzal csak a győztes, második fordulós pályázat esetén élhetne a város.
A testület egyöntetűen elfogadta az előterjesztést, így Orosháza pályázhat a második fordulóra. Az érintett lakosok fórumokon is tájékozódhatnak. Hogy pontosan hol és mikor, innen megtudhatja.

Radiátor Erdélybe

Németh Béla bejelentések címszó alatt elmondta, hétfőn megkeresték emailban, egy erdélyi magyar iskola elindulásában kérték a város segítségét. Az iskola – melyet a román állam nem támogat – magyar gyerekeknek biztosítana lehetőséget arra, hogy anyanyelvükön tanuljanak. Adományokból a kezdeményezés odáig jutott, hogy az épületbe már épületgépészeti elemek kellenek. Egy békéscsabai vállalkozó kazánt ajánlott fel, Orosháza pedig a felújított Eötvös iskolában már szükségtelenné vált radiátorokkal segíthet. A testület úgy döntött, a felesleges fűtőtesteket nem értékesítik, hanem ezzel támogatják az erdélyi iskolát.

A testület következő ülése május 13-án, csütörtökön lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.