- hirdetés -

Szombaton délután a zsúfolásig telt koncertteremben tartották a városalapítás 266. évfordulójára rendezett díszünnepséget, amelyen a legmagasabb rangú kitüntetéseket és más elismeréseket adtak át. Az eseményen testvérvárosaink jobbára polgármesteri szinten képviseltették magukat, a gálaműsort a Táncsics gimnázium adta, annak kapcsán, hogy az idei díszpolgár egykor ebben az iskolában diákoskodott.
Ünnepre jöttünk – Hasserl szerzeményével indította a programot a Szokolay Bálint Madrigál Kórus és a Táncsics gimnázium kórusa.
Németh Béla polgármester ünnepi beszédében a város történetét tekintette át, kiemelten hangsúlyozva azt, hogy minden korban a küzdelmek árán sikerült megmaradnia a településnek, megkapaszkodni és fejlődni ahhoz, hogy ma fennállásának 266. évfordulóját is megünnepelhesse. A mindenkori „jelen” felelősségét hangsúlyozta, hiszen a fontos döntések, tettek hosszútávon meghatározzák a jövendőt is. A város fejlődésének, jelentősebb eseményeinek ismertetése kapcsán a városvezető megfogalmazta a ma élők örökségét.
– Őseink hite, éles elméje és szívós munkája megalapozta a jövőt. Küzdelmeik, eredményeik, kitartásuk erőt ad a jelenben ahhoz, hogy építsük a jövőt. Ez az örökségünk, a jövő alakításáért vállalt felelősségünk. Úgy kell élnünk az örökségünkkel, hogy eleink büszkék lehessenek ránk. Boldog születésnapot Orosháza – zárta beszédét Németh Béla.
A Táncsics gimnázium – kissé hosszúra nyúlt – ünnepi műsorában egykori és mai diákok mutatkoztak be, a múlt-jelen-jövő egymásba szövődését is szimbolizálva, ugyanakkor – mint elhangzott – az „orosháziság” fogalmának meghatározása és megerősítése volt a cél. Így az egykori igazgató, Károlyi Fülöp Béla írásait mai növendékek olvasták fel, és a hangszeres játék mellett énekes szám is szerepelt a műsorban.
A gimnázium Arany Sámli-díját adták át azon személyeknek, akik a decemberi hivatalos eseményen nem tudtak jelen lenni. Az iskola csaknem két évtizede a Szegedi Tudományegyetem rezidens-és bázisiskolája, ezt az együttműködést köszönték meg az idei Arany sámli-díjak átadásakor azoknak, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre: Dr. Mészáros Rezső, Dr. Keveiné Dr. Bárány Ilona, és Dr. Mezősi Gábor.

Orosháza díszpolgára: Kaáli Nagy Géza

Orosháza Város Önkormányzata 1993-ban alapította meg az „Orosháza Város Díszpolgára” címet, amelyet ebben az évben Kaáli Nagy Géza professzor, az Amerikai Egyesült Államokban élő egyetemi tanár, a magyarországi Kaáli Intézetek megalapítója kapott.

Kaáli Nagy Géza, Orosháza díszpolgára
Kaáli Nagy Géza, Orosháza díszpolgára
Kaáli Nagy Géza a Magyar Köztársaság elnöki elismerésében részesült 1999-ben a magyarországi lombikbébi program beindítása és országos hálózattá fejlesztése, valamint a projekt – nemzetközi szinten is elismert – működése érdekében végzett munkájáért. 2003. augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztje kitüntetést vehette át a gyermektelen magyar házaspárok szolgálatáért és a magyar demográfiai helyzet javítása érdekében tett sokoldalú erőfeszítéseiért.
A professzor amerikai egyetemi kapcsolati révén számos fiatal orvos – köztük sok orosházi – képzésének és részképzésének teremtette meg a szervezeti és anyagi hátterét, megalapozva ezzel tudományos tevékenységük elindulását a szülészet és nőgyógyászat területén.
Mindig is lokálpatrióta volt. Büszkén beszélt Orosházáról, a gimnáziumról. Alma mater középiskolája rengeteg segítséget kapott és kap tőle napjainkban is. A gimnázium nagylelkű mecénása öregdiákként alapítványt hozott létre, amely az elmúlt huszonhárom évben a biológia, az angol és a magyar nyelv kiválóságainak segítette és segíti egyetemi tanulmányait.
Kaáli professzor lokálpatriotizmusát és társadalmi közéletiségét jelzi az is, hogy a Nagy Sándor Úszó Emlékverseny egyik legjelentősebb magánszponzora és természetesen sportemberhez méltóan részt vesz ezeken a versenyeken is.

A kitüntettek méltatását a nevekre kattintva olvashatja (.pdf)
Kaáli Nagy Géza, Muszka Kálmán, Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza, Oros-haza Baráti Kör, Karsai Béla, Nagy Lászlóné, dr. Kovács Irén, Tóth Zoltánné, Budavári Tibor, Gombkötő Lajos József, Nóbik Gyula, Olasz Attila, Ifj. Zsiga Zsolt.

Kitüntetések sora

„Orosháza Városért” kitüntetésben részesült Muszka Kálmán vállalkozó, az MMD-Team vezetője, a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza civil szervezet és az Oros-haza Baráti Kör Egyesület.
A városban 2009 óta ítélik oda a „Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért” elismerést, a gazdasági életében kiemelkedő munkát végző személyek elismerésére. Ebben az évben Karsai Béla kapott díjat, az OVM Karsai Zrt. vezetője. Ugyanebben a díjban részesült Nagy Lászlóné, a Nagy Utazási Iroda tulajdonosa, a Gyopárosfürdő Idegenforgalmi Egyesület elnöke.
A „Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért” elismerést dr. Kovács Irén főorvos, diabetológus szakorvos, valamint Tóth Zoltánné a Magyar Vöröskereszt Békés megyei Szervezete Orosházi Területi Szervezetének vezetője kapta.
„Orosháza Város Sportjáért” kitüntetésben részesült: Budavári Tibor birkózó, Gombkötő Lajos József sportvezető versenyző (a Rákóczi Vasas SE gazdasági vezetője, az Orosházi Férfi Kézilabda SE Felügyelő Bizottságának tagja), Nóbik Gyula versenyző, sportvezető (Orosházi Városi Modellező és Sport Klub) és Olasz Attila karate versenyző.

A kitüntetésben részesülők csoportképe (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina és Melega Krisztián
A kitüntetésben részesülők (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina és Melega Krisztián
A „Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíjat”, azzal a szándékkal hozták létre, hogy azt évente a város mindenkori legjobb tehetséges fiatal sportembere kapja, aki arra sporteredményei és az élet minden területére kiterjedő kifogástalan erkölcsi magatartása alapján méltónak bizonyul. Idén a vándordíj ifj. Zsiga Zsolt karatéshoz került.
Az esemény keretein belül adta át immár szokásos adományait a Rotary Klub Orosháza. Nemzetközi latin versenyen való részvételében segítik Gilyén Andreát, a Táncsics gimnázium tanulóját. Adományban részesült Böczögő Dorina tornász olimpikon, és Kiss Gergely olimpikon birkózó is. A kórház gyermekosztályának a jótékonysági bál nyereségéből egy kékfény-terápiás lámpát adományoztak, amelyet Mák Imre soros elnök adott át.
Az ünnepség zárásaként ifj. Dr. Herczegfalvi László előadásában hangzott el a Szózat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.