- hirdetés -

Tartoznak a gázszolgáltatónak, év végére pedig várhatóan 400 milliós lesz az adósság. Az igazgató szerint a kormány miatt veszélyben a betegellátás.

A fenti címmel tartott kedden délelőtt sajtótájékoztatót a rendelőintézet előtt Bogdánffy Csaba MSZP-s frakcióvezető, aki pártja álláspontját ismertette. Szerintük 12 évig, amíg dr. Gervain Mihály állt az orosházi kórház élén, az intézmény az ország egyik legjobb kórháza volt. Azonban információink úgy tudják, több tízmillió forintos adósságállománnyal küszködik a kórház, a beszállítóknak és a közmű cégeknek 2009 június óta nem fizetnek, emellett 90 napon túli tartozások is vannak.

Miért 8 millió alatt?

Bogdánffy szerint párhuzamot vonhatunk az önkormányzat és a kórház tevékenysége között. Szerinte a bajok ott kezdődtek, hogy a szarvasi körzet 30 ezer betegét Orosházától Békéscsabához csatolták, így ez jelentős anyagi veszteséget okozott a kórháznak.
– Ezen kívül a kórház új menedzsmentje rossz és megalapozatlan döntéseket hozott. A kórház új igazgatója, dr. Kalmár Mihály megbízást adott egy tanulmány elkészítésére, mely több mint 7 millióba került, ám a közvélemény ezt nem ismerhette meg. Most egy pályázat előkészítése során ismét egy megbízási szerződést kötöttek 7,5 millióért – önkormányzati felhatalmazás nélkül, melyet utólag szavazott meg a testület. Azért állnak meg ezek az összegek 8 millió forintnál, mert e felett valamennyi ilyen megbízást meg kell pályáztatni. Így viszont ki lehet fizetni ezeket a pénzeket minden következmény nélkül – hangoztatta a frakcióvezető.

Ismét megemlítette, hogy szerinte dr. Kalmár Mihály egy jobboldali paktum következtében került a kórházigazgatói székbe, ezért mozdították el Gervaint a helyéről.

Veszélyben 900 kórházi dolgozó munkahelye?

Elhangzott, hogy az előző ülésen a kórház struktúra fejlesztési pályázatával foglalkoztak. Ezzel a szocialisták nem értettek egyet, mivel az 1,6 milliárdos pályázatból 1,1 milliárd a tényleges fejlesztés, a többi 500 millió forint járulékos költség. Külön megemlítette a 100 millió forintos pályázati előkészítést, melyet az ülésen is vitattak.
– Az a bajunk, hogy ha nem nyer a pályázat, ezt a pénzt akkor is ki kell fizetni. A kiírásban megjelölt pályázat előkészítési határok nem azt jelentik, hogy azt mind ki kell használni. Ezeket a költségeket kellene minimálisra szorítani, és a többit a tényleges megvalósításra áldozni – mondta Bogdánffy.

Bogdánffy a kórházvezetést vádolja
Bogdánffy a kórházvezetést vádolja
(Fotók: Melega Krisztián)

Kiemelte, hogy az önkormányzat megpróbál rafinált módon belenyúlni a kórház finanszírozásába. A november 27-i ülésen téma lesz a kórház gazdálkodásának megvitatása, ám erről nem kapták meg a szocialisták az írásos tájékoztatót, így ez az eljárás törvénytelen. Jelezte, felelőtlenség lenne ezt a tények ismerete nélkül megszavazni.
– A felelőtlen gazdálkodás miatt a kórházban dolgozó 900 ember munkahelye forog veszélyben, nem is beszélve a 120 ezer ember ellátásáról – emelte ki a szocialista frakcióvezető.

Az OrosCafé.hu azt kérdezte, tudják-e, mekkora a tartozás pontos összege?
– A hírek szerint több tíz milliós a lejárt tartozás, főleg a szolgáltatók felé. Ahogy hallottuk, a gázszolgáltatónak sem fizettek. Ha ők megmakacsolják magukat, akkor nagy gond van, mert a kórház gáz nélkül nem működhet. De pontos számokat nem tudunk – válaszolta Bogdánffy.

Kalmár: van 90 napon túli tartozásunk

Megkerestük dr. Kalmár Mihályt, hogy az elhangzottakra reagáljon. Elöljáróban leszögezte: semmiféle paktum nem volt az ő kinevezése körül, hiszen Gervain egyszerűen lemondott, amikor érezte, hogy baj van. Ezután ő is pályázott a vezetői posztra és nyert.
– Dr. Gervain Mihály 300 millió forintos tartalékot tett tönkre és emellett 240 milliós adósságot csinált. A legnagyobb probléma, hogy 2007-ben nem lépte meg a struktúraváltást, mely ha akkor megtörténik, most jobb helyzetben lennénk. Azt is hozzáteszem, hogy a szállítókat annak ellenére sem fizette ki, hogy még volt 300 milliós tartaléka a kórháznak. Ez pedig már majdnem kimeríti a gazdasági bűncselekmény fogalmát. Ha ugyanabban az ütemben zajlott volna a kórház működése, ahogy mi azt átvettük, nagyjából most 600 milliós lenne a tartozás. Az átszervezésekkel 200 millió forintot tudtunk megspórolni fél év alatt – fogalmazott Kalmár.

Kalmár a kormányt ostorozza az egészségügy helyzete miatt
Kalmár a kormányt ostorozza az egészségügy helyzete miatt

Megerősítette Bogdánffy azon értesülését, hogy van 90 napon túli tartozása az intézménynek. De hozzátette, mindez nem a kórház, hanem a kormányzat hibája, hiszen nem fizetik ki a gyógyításért járó pénzeket.
– Kérdezem, amikor az influenza járványról beszélünk, és a betegek száma sokszorozódik, akkor milyen alapon nem fizetik ki a pénzeket és milyen alapon csökkentenek szolgáltatásokat? Ezzel az idétlen, hozzá nem értő, kapkodó finanszírozással mindent bedöntenek – mondta a főigazgató.

Újságírói kérdésre válaszolva a kórház vezetője elmondta: év végére 400 millió forint körüli tartozása lesz az intézménynek. Ám hozzátette, a kormány bejelentései ellenére nem plusz pénzt kapnak a minisztériumtól, hanem 1 hónapot lecsúsztatnak, ami azt jelenti, hogy már most felemésztik a költségvetés terhére az egészségügyi forrásokat. Így nagyjából 2010 júniusáig tart a betervezett pénz. Megtudtuk, hogy jelen pillanatban az orosházi kórházat úgy finanszírozza a kormány, hogy a béreket tudják belőle fizetni, dologi kiadásra alig jut pénz.

Veszélyben a betegek ellátása

Arra az újságírói kérdésre, hogy a betegek ellátása veszélyben forog-e, Kalmár Mihály határozott igennel válaszolt. De kiemelte: Orosházán még nem halasztanak el műtéteket, mint ahogy az a régió több kórházában megtörtént. Azonban a laborellátást központilag már korlátozták.

Az orosházi kórház is a teljesítmény volumen korlát (TVK) szerint működik. Október hónapban 1000 súlyszámot teljesítettek, ám novemberre csak 776 súlyszámot engedélyeztek. Viszont a beteg nem kevesebb, de a plusz ellátásért nem jár pénz, mely csak növeli az adósságot.

– A választásokig kell valahogy kibírni, hogy egy új kormány végre rendet tegyen. Ha a bankokat az elmúlt 20 évben többször is tudták konszolidálni, akkor egyszer megtehetnék ugyanezt a egészségüggyel is. A beszállítók tartják a hátukon az egészségügyet, ők finanszírozzák a hiányt, de ez sem mehet sokáig – mondta az igazgató.

Kiszerveznek bizonyos ellátásokat

Kérdésre válaszolva Kalmár elmondta, hogy a november 27-i testületi ülésen előterjesztenek olyan pontokat, mely a további csökkentésekre és átszervezésekre tesz javaslatot, ám ez nem megy egyik-napról a másikra és bizonyos szolgáltatásokat ki kell szervezni. Példaként említette, hogy a kórházban 230 forintra jön ki a mosatás kilogrammjának díja, melyre találtak egy külső céget, aki mindezt 120-130 forintért megteszi. Az étkezési normatíván is tudnak spórolni, hiszen vidéken a termelőktől olcsóbban lehet alapanyagot vásárolni.

– A dolgozóimat nem fogom elküldeni, hiszen nekünk 5 év múlva is működni kell majd. Az orvosokat ide kellene hívni, de ehhez pénz kell. Azt pedig nem tesszük meg, hogy megfelezzük a létszámot, így a betegellátást is. Mert akkor azt mondanák, hogy látjátok, ennyiből is megy ez. Nem megy! Inkább műtétet halasztunk el, de nem építünk le – jelentette ki Kalmár Mihály.

Rákérdeztünk Bogdánffy azon állítására is, miszerint tudatosan 8 millió forint alatt kötöttek szerződéseket. Kalmár szerint ez nem igaz. Kiemelte, hogy az önkormányzat adott be korábban a sürgősségi osztályra pályázatot 350 millióért. Ám mivel ezt nem olyan profi céggel készítették el, akik jártasak az egészségügyben, így 270 millióra állították be végül a pályázatot, ezzel 80 milliót bukott a kórház.
– Most 7,5 millió forintért egy profi cég dolgozza ki a pályázatot, így nagyobb az esélye, hogy nyerünk. Ebben az esetben pedig a pályázat előkészítés elszámolható, akkor a 7,5 millió forintnak csak a 10 százalékát kell a városnak fizetnie – fogalmazott Kalmár.

Lesz gáz a kórházban

Az OrosCafé.hu elérte Németh Béla polgármestert is, aki a kórház gázszámlája kapcsán nyilatkozott.

– A Dégáz képviselője múlt héten pénteken keresett meg a kórház gáztartozása ügyében. Náluk más összeg szerepel tartozásként, mint amit a kórház menedzsmentje jelzett. Ez abból adódik, hogy a gázszolgáltató már a késedelmi kamatot is felszámolta. A pénteki testületi ülésen javaslom, hogy a város 12 millió forintot adjon kölcsön egy hónapra a kórháznak, melyből a legrégebbi tartozást rendezik. Ezután a Dégáz és a kórház vezetése tárgyalóasztalhoz ül, hogy a fennmaradó adósságot átütemezzék. A teljes adósság 25 millió forint, melyből mi 12 millióval segítünk – mondta a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.