- hirdetés -

Ünnepelt az evangélikus iskola: díszvendégek részvételével vette fel az intézmény Székács József nevét.

A tiszteletbeli keresztapa Gáncs Péter püspök, akinek javaslata alapján döntöttek a 19. századi Orosháza jeles szülötte mellett. Szombaton táblát is avattak a néhai lelkész emlékére.

Székács emlékezete

Gáncs Péter: Bizony koldusok vagyunk (klikk a képre)
Gáncs Péter: Bizony koldusok vagyunk (klikk a képre)

Az ország papjának is nevezett, haladó gondolkodású Székács emlékiratait idén könyv formában is kiadták, az iskolások számára versenyeket, előadásokat is szerveztek az év során, hogy megismerjék a történelmi személy életét, munkásságát. Október 31-én ünneplőbe öltözött fiatalok töltötték meg a templomot: a Székács-diákok, több lelkész és a megyei egyházkerület képviselői, valamint városvezetők is jelen voltak az ünnepi istentiszteleten és közgyűlésen.

„Igazat szólni szeretetben”

Gáncs Péter püspök igehirdetése több helyütt is a legkisebbeket szólította meg, a Székácstól vett mottót értelmezte a diákság számára (is). Az igazság és szeretet egységének és egyensúlyának fontosságára hívta fel a figyelmet.
„Bizony koldusok vagyunk” – idézte Luther utolsó szavait, amelyek szerint az ember üres, tartalommal Isten tölti meg. A hit pedig az a bizonyosság, hogy ez így van. Az élethez oly fontos értelem (igazság) és érzelem (szeretet) egységét pedig Jézusban találjuk meg.

Beérett

A rendszerváltás után létrehozott evangélikus iskola létjogosultságát már senki nem kérdőjelezi meg a városban, jelentőségét csak emeli, ha a városhoz kötődő jeles elődök nevét viseli. A díszközgyűlésen elhangzott: mára valóban a város magáénak érzi az iskolát (a templom bejáratánál elhelyezett tábla költségeinek egy részét az önkormányzat vállalta). Az első evangélikus gimnázium, a mai Táncsics igazgatója, Blahó János a hajdani intézmény pecsétjét ünnepélyesen visszaadta az evangélikusoknak, ám a folytonosságot hangsúlyozta: mindkét gimnáziumot értékkonzervatívnak nevezve. Jantos Istvánné az építés éveinek küzdelmeit is felemlegette, megköszönte munkatársai mindenkori szolgálatát, a diákoknak pedig példaként állítva Székács életét, arra biztatta őket: legyenek büszkék és méltón képviseljék a nagy előd nevéhez fűződő értékeket.

Az imádság átsegít mindenen (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Imádság (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Köszöntötték az ünnepeltet, azaz az új nevet viselő iskolát többen is: Lengyel Anna, a Déli Egyházkerület felügyelője, Németh Béla polgármester, dr. Dancsó József alpolgármester, Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Kolarovszki Zoltán, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium igazgatója. Levélben is érkeztek jókívánságok, az óvodások és a diákok pedig szép énekkel, verssel szolgáltak az eseményen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.