- hirdetés -

Munkakutyák és gazdáik mérettettek meg hétvégén nyomkövetésben és pályamunkában. Remek nemzetközi verseny volt Orosházán.

Közép-Európa legnagyobb nemzetközi munkakutya versenyét és vb. kvalifikációs küzdelmét az Orosházi Munkakutyások Egyesülete (OME) szervezte.

Munkakutya versenyre indulván felkészültünk a nagy kutyacsaholásra, a hangzavarra. Mikor kiérkeztünk a helyszínre rögtön világossá vált, hogy ezek nem átlagos négylábúak. Ők csak akkor ugatnak, amikor a teljesített feladat ezt megkívánja.

Számunkra ezzel a felismeréssel indult október 24-e az Orosháza-Gyopár Club Sportcentrumban, ahol egy nemzetközi munkakutya verseny szemlélői lehettünk. A közönség sem szotyizással és beszélgetéssel ütötte el az időt, hanem feszülten figyelte az eseményeket.

Parancsra várva (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Parancsra várva (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A nézők többsége nem egyszerű állatbarát, hiszen az ország minden részéről összegyűlt a szakmai közönség, akik minden évben részt vesznek az immáron 9. alkalommal megrendezett Oros Kupán. Közép-Európából érkezett a versenyzők egy része a nemzetközi rendezvényre, ahol a boxerek és a belga juhászkutyák, valamint tulajdonosaik még inkább vágyhattak a győzelemre, hiszen aki itt nyert, az továbbjutott a világbajnokságra.

Szűk tíz év alatt bővült a létszám

– Nem csupán magyar munkakutyások vettek részt a versenyen, hanem Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ausztriából is érkeztek indulók. Összesen 88 gazdi jött el városunkba, hogy a megmérettetésen jelen legyen – tudtuk meg Sín Zoltántól, az Orosházi Munkakutyások Egyesületének vezetőjétől.

– 2000-ben még csupán 11 jelentkező volt, a verseny sikerességét és a rendezvény színvonalát mutatja viszont, hogy az elmúlt években mindig 60 és 100 fő között volt a nevezők száma. A nagypályán versenyző kutyák között csupán olyanok szerepelhettek, akiknek munkavizsgája van. Többségük a belga juhász és német juhász fajtába tartozott.

– A kiképzés sok munkával jár. A kutyák két hónapos korukban kezdik el az edzéseket, és körülbelül 2-3 év szükséges ahhoz, hogy megfelelően felkészüljenek és versenyezzenek. Azok a négylábúak, akik professzionálisan végzik ezt a munkát, a hétköznapjaikban is erre gyakorolnak. Sokan a rendőrség „munkatársai”, a gazdik nagy százaléka is a rend őre.

Ahogy néztem őket,

csodáltam a vezényszavakra történő feladatteljesítést, ahogy az akadálypályán futottak, ugrottak, de megragadott az a feltétlen, kölcsönös szeretet is, ami nélkül nem lehetne így irányítani őket. Egy-egy érintés elég volt ahhoz, hogy érezzék a dicséretet.

Lehet, hogy az életük munkából áll, és nem henyélhetnek a fűben a bogarakat és a saját farkukat üldözve, de ilyen összhang nincs is minden kutya-gazdi kapcsolatban, mint ami közöttük érezhető volt még a pálya széléről is.

A versenyszámok között játszani is lehetett (klikk a képre)
A versenyszámok között játszani is lehetett (klikk a képre)

Az eredmények

BH 1:

1. helyezett: Brigit des Crocs de L”Olympe” nevet viselő holland juhászkutya, kutyavezető: Scanteie Viorel
2. helyezett: Hanne von der Christinenheide nevet viselő airedale terrier, kutyavezető: Soós Andrea
3. helyezett: Gondűző-Alkonyat Virsli Császár „Varázs” nevet viselő mudi, kutyavezető: Kovács Judit Otília

HPO-1:

1. helyezett: Szécsivári Brúnó nevet viselő német juhászkutya, kutyavezető: Berki Mónika
2. helyezett: Grizly Wild Hearted nevet viselő német juhászkutya, kutyavezető: Nagy Lajos
3. helyezett: Sirokkói Cheiron, nevet viselő német juhászkutya, kutyavezető: Molnár Krisztina Éva

HPO-2:

1. helyezett: Elsamere Jabba nevű malinois, kutyavezető: Szűcs Andrea
2. helyezett: Guru v. d. Winterschal nevű német juhászkutya, kutyavezető: Kovács György
3. helyezett: Igor nevű keverék, kutyavezető: Algay Olivér

HPO-3:

1. helyezett: Sentinel Pike nevű német juhászkutya, kutyavezető: Suszter Ferenc
2. helyezett: Muramenti Bosco nevű német juhászkutya, kutyavezető: Radics Zsolt
3. helyezett: Latrok- Őre Gínó „TESÓ” nevű német juhászkutya, kutyavezető: Mülek László

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.