- hirdetés -

Nem támogatja a vasútbezárásokat, de a költségvetést megszavazza. Emellett beszélt az MSZP lehetséges jövőjéről is.

Az MSZP-s egyéni országgyűlési képviselő az országos 2010-es költségvetés készítése kapcsán szólt először. Fetser az egészségügyi és a környezetvédelmi parlamenti bizottság ülésén vett részt, és mint fogalmazott, a tervezet miatt irgalmatlan nagy adok-kapok van a parlamentben és a társadalomban egyaránt.

– Az eddigi 20 évben az volt a tapasztalat, hogy választások előtt a mindenkori kormány olyan közérzetjavító költségvetést adott be, mely jó színben tüntetni fel a hatalmat a választók előtt. A mostani tervezet nem ilyen, ez a realitásokat tartalmazza – mondta a képviselő.

Véleménye szerint a kormány a felelős gazdálkodás szabályait fogalmazta meg ebben a tervezetben, hisz a költségvetési egyensúly megőrzése a legfontosabb. Kiemelte: minden egyes pontjával valóban nem lehet egyetérteni, de lesznek még apróbb finomítások. Úgy fogalmazott: „a torta adott, a hiány és az adósság nem növekedhet, hiszen akkor azt osztjuk szét, ami nem áll rendelkezésünkre.”

Fetser szerint továbbra is káosz van Orosházán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Fetser szerint továbbra is káosz van Orosházán
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Utalt az elmúlt heti közgazdasági vándorgyűlésre, melyről megjegyezte: sok érv ütközött, de abban konszenzus van, hogy az 50 % feletti elosztási arányt mindenki csökkenteni szeretné. A Fideszes Varga Mihály 45 %-ra, míg Járai Zsigmond ennél is tovább megy, 40 %-ra szeretné azt lehúzni.

Ez utóbbi adatot úgy érzékeltette, hogy a kormány jelenlegi költségvetése 800 milliárd forintot von ki az újraelosztásból, Járai számai szerint ez 2800 milliárd lenne.

– Nincs olyan szervezet és politikai erő, aki ne tiltakozna a jelenlegi elvonás miatt, egyesek egyenesen nemzethalálról beszélnek. De egyet látni kell: ha nem ezen az úton megyünk, akkor Magyarország ellehetetlenedik. Én azt gondolom, hogy a nagy elosztórendszereken kell takarékoskodni és a vállalkozásoknak az adózáson keresztül nagyobb mozgásteret kell adni.

Szerintem hatalmas tartalékok vannak az önkormányzati rendszerben. Jelen van az irgalmatlan hiány a kistelepüléseken, és a nagymértékű pazarlás a nagytelepüléseken” – hangoztatta Fetser.

„A vasútbezárásokat nem támogatom!”

A képviselő elmondta, hogy a jobb és baloldali kormányoknál rendre felvetődik, hogy egyes vasúti szárnyvonalakat bezárjanak.

– Én ezzel messzemenőkig nem értek egyet és tiltakozom is ellene. Azt, amit egyszer bezárnak, soha nem nyitják ki többet, ez nyilvánvaló. Ha kell, szembemegyek a saját kormányommal – mondta az MSZP-s honatya, aki kitért arra is, hogy a MÁV teljes átalakítása elkerülhetetlen. Kiemelte, hogy a hatalmas hiányt nem a szárnyvonalak okozzák, hanem a jelenlegi rendszer.

Jelezte: örül annak, hogy az egészségügyi bizottság ülése előtt lezajlott egyeztetésen a kórházak és a minisztérium képviselői között közeledtek az álláspontok. Kiemelte, bárhogy alakul a kormányzás a következő időszakban, senki nem kerülheti meg a nagy elosztórendszerek átalakításának kérdését.

Emellett elmondta, hogy támogatni fogja a költségvetést, hiszen nem lehet felelőtlenül osztogatni.

Jövő tavasszal nem indul a választásokon

– Szeretném bejelenteni, hogy jövő tavasszal egyéniben nem indulok, és nem kívánom jelöltetni magam a megyei és országos listán sem a parlamenti választásokon – mondta Fetser János.

Kérdésünkre, hogy a helyi politikában részt kíván-e venni úgy válaszolt, hamarosan értékelik Orosháza jelenlegi helyzetét. Elismételte sokat hangoztatott álláspontját, miszerint a város rengeteg lehetőséget szalasztott el.

– Fontos, hogy Orosházának olyan vezetése legyen, amelynek van jövőképe és fejlődő pályára tudja állítani a várost. Hogy ezt velem, vagy mással képzelik el az MSZP-n belül nem lényeg, csak ez a káosz időszak fejeződjön be. Az előző évek lemaradását nehéz lesz pótolni, ehhez lehet, hogy nem 4, hanem 14 év kell, de az elszalasztott lehetőségek nem biztos, hogy visszajönnek” – emelte ki.

Jelezte, hogy a nagypolitikában továbbra is részt vesz, az MSZP irányváltásán dolgozik. Elmondta, hogy saját pártjával és vezetőivel is elég komolyan ütközött az elmúlt időszakban, mert a politikai iránnyal nem értett egyet.

– Ebben a helyzetben valaki vagy otthagyja a pártot, vagy változást próbál elérni. Én ezt utóbbit választom, mert célom, hogy az MSZP visszatérjen az eredeti baloldali értékekhez.

Erre azt kérdezte az OrosCafé.hu, hogy akkor ő a párton belül a Botka László, Mesterházy Attila fémjelezte fiatal vonalhoz tartozik, vagy esetleg egy harmadik platformhoz?

– Nem tartozom egyik vonalhoz sem. Egyesek úgy gondolják, hogy a válságban a hatalmat át akarják venni, ám nincs mögöttük teljesítmény. Egész Európában válságban vannak a szociáldemokraták, de például Németországban egy új baloldali tömörülése jelentősen előretört. Az MSZP vezetése az utóbbi években a társadalmi kihívásokra rossz válaszokat adott, rossz módszereket választott. Mi menet közben vitatkoztunk velük, vertük az asztalt, de kisebbségben maradtunk. Jogunk van ahhoz, hogy irányváltást követeljünk, de ehhez más embereket is meg kell győznünk. Botka és Mesterházi fiatal tehetségek, hasonló körben kell a jövő MSZP-s vezetőit keresni. Mindeközben azt is látni kell, hogy vannak olyan politikusok, akik amortizálódnak a pártban. Meg kell keresni mindenki szerepét, aki tud és akar tenni egy valódi baloldalért – zárta a sajtótájékoztatót Fetser János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.