- hirdetés -

Egyhetes olvasótábort szervezett a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, melyre a fedezetet a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyerték. A szerencsés tizenöt, alsó tagozatos diáknak számtalan érdekes programban lehet része.

A tábor címe (T)ÖRÖK OLVASÓTÁBOR, több dologra utal. A „török” szó azt jelzi, hogy a tábor során a XV – XVII. századba „utaznak” vissza, a középkornak abba a szakaszába, amikor a török és a magyar nép történelme egybe kapcsolódott. Ha a „T” nélkül nézzük a címet, akkor az örök olvasók tábora ez. Nagyon sokat olvasnak és fognak olvasni. Cél, a magyar történelem egy korszakának jobb megismerése, a gyerekek kulturális tőkéjének gyarapítása. Mindez persze az olvasás mellett rengeteg játékkal, kézműves foglalkozással, jövevényszavak gyűjtésével, sok-sok vidámsággal történik, miközben a résztvevő tizenöt diák úgy tanul, hogy észre sem veszi.

Tengerics Éva gyermekkönyvtáros segít a gyerekeknek a recept értelmezésében (Fotó: Takács Csaba)

Ottjártunkkor épp egy elolvasott novellát elemeztek a gyerekek Tengerics Éva gyermekkönyvtárossal, természetesen játékos formában, igaz-hamis játékkal. Uzsonnaszünetet követően a középkori gasztronómia került terítékre. Akkori magyar nyelven írt recepteket kaptak a gyerekek a kiscsoportos foglalkozás keretében, melyeket mai magyar nyelvre kellett lefordítaniuk. Az ismeretlen fűszerek, alapanyagok neveit, a mára ismeretlen szavak értelmét szótárak, illetve okostelefonok segítségével keresték, egy egy kifejezés értelmére alaposan rácsodálkozva.

Hagymásiné Lazanyecz Anikó gyermekkönyvtáros elmondta, rengeteg ismerettel bővíthetik a tudásukat a gyerekek, ráadásul játékos formában, szinte észrevétlenül.

– Kiegészítettük az olvasást, felolvasást egy sor játékkal, kézműves tevékenységgel, ismeretterjesztő előadásokkal, amelyekből megismerhetik a többszáz évvel ezelőtti Magyarország életét, az emberek viseleteit, életmódját, étkezési kultúráját, ételeit italait. A gyerekek is készíthetnek a tábor során ehhez a korhoz illő dolgokat. Tegnap például levelet írtunk Mátyás király feleségének, Beatrix királynőnek. Eredeti pennával, amelyet a tintához hasonlóan mi készítettünk. Ma az eddigi témák után a divat kerül még sorra. Meghívott előadónk beszél a különböző rendű és rangú középkori emberek viseleteiről – osztotta meg velünk Hagymásiné Lazanyecz Anikó.

A középkori témájú olvasótábor persze nem is záródhat másként, mint az utolsó napon egy igazi vár meglátogatásával, amire a tábor zárónapján, pénteken kerítenek sort.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.