- hirdetés -

Szent István szobránál emlékeztek az államalapítóra augusztus 19-én délután. A szónok a múlt és a jelen között párhuzamot vont, István király útmutatását az emlékezők figyelmébe ajánlotta. 

Államalapító Szent István király ünnepe előtt egy nappal, augusztus 19-én tartották az ünnepi megemlékezést István király szobránál, Orosháza tavaly avatott új főterén. Az ünnepi szónok Dávid Zoltán önkormányzati képviselő volt, aki kiemelte, az államalapítás ünnepe a magyarság összetartozása mellett évről évre a helyi összetartozás ünnepe is.

– Így Orosházáé és az orosháziaké is. Itt vagyunk, és együtt ünneplünk, együtt emlékezünk! Emlékezünk arra a Szent Istvánra, aki egyszerre épített keresztény, magyar és európai államot, amely mindvégig megőrizte függetlenségét. Ma is ebben a szellemben kell továbbépítenünk az országot, megteremtve és megőrizve stabilitásunkat, függetlenségünket – hangsúlyozta Dávid Zoltán.

Az állammalapítás ünnepént Dávid Zoltán önkormányzati mondott ünnepi beszédet Fotók: Rosta Tibor
Az állammalapítás ünnepén Dávid Zoltán önkormányzati képviselő mondott beszédet (klikk képre)
Fotók: Rosta Tibor

A képviselő úgy fogalmazott, az államalapítás folyamata belülről fájdalmas, de elkerülhetetlen intézkedések hosszú sora volt, melyek végül megalapozták államunk ezeréves fennállásának folytonosságát. Párhuzamot vonva a mai Magyarországgal Dávid Zoltán beszédében úgy vélte, az állampolgárok azt várják el, hogy vezetőik dolgozzák ki azt az új magyar államszerveződést, amely ismét versenyképessé teszi a magyar közösséget.
Vezetőinknek ugyanúgy kötelessége Magyarországot minden tekintetben megerősítenie, mint ahogyan Szent István vállalta, hogy országát minden oldalról, mind keletről, mind nyugatról megvédi. A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell. Helyben is életszerű, és aktuális ezekre a gondolatokra építeni, ezek mentén cselekedni – mondta Dávid Zoltán, ünnepi beszédét azzal zárva, hogy István király intelmeiből tanulhatunk, útmutatásából hitet, erőt, ösztönzést meríthetünk.

Az ünnepség fényét Bakos Bettina éneke emelte, aki somogyi népdalok egy csokrát adta elő a rendezvénytéren. Majd Zalai Mihály alpolgármester, dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta aljegyző és Dávid Zoltán képviselő elhelyezte a megemlékezés koszorúját a szobor talapzatánál. A Himnusszal nyitott rendezvényt végül a Szózat zárta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.