- hirdetés -

Főként a falusi élet és a természet ihlette a Városházi Galériában kiállított legújabb képeket.
Sok lelkes művészetkedvelő jelent meg január 14-én Horváth János és Jusztin Balázs közös festménykiállítása megnyitóján, ahol beszédet mondott Bodrogi Béla. Az Orosházi Festők Csoportja Egyesület két említett tagja a közös kiállítást 2009 decemberére tervezte, ám annak megvalósítására csak most került sor.
A kiállítás pikantériája talán a különbözőség összhangjában rejlik. A két festő stílusa ugyanis eltérő, témáik és meglátásaik azonban nagyon is hasonlóak. Mindazonáltal, aki azt hiszi, hogy a két alkotó munkáját könnyedén meg tudja majd különböztetni, annak mindenképpen ajánlom, játsszon! Próbáljon tippelgetni!

Horváth János és Jusztin Balázs kiállítását Bodrogi Béla nyitotta meg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Horváth János és Jusztin Balázs kiállítását Bodrogi Béla nyitotta meg
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Én magam lelkesen, néhol megérzésre, máshol logikára alapozva tippelgettem, de körülbelül 50 százalékos felismerő tehetségem nem túl dicsekvésre méltó. A képek színek, hangulatok, témák szerint lettek összeválogatva, így sorrendjük nem árulja el alkotóikat, sem a keretezések, amelyek között érdekes megoldásokat láthatunk.

Hosszas készülődés – rövid kivitelezés

Horváth János legújabb képeit állíttatta ki a galériában, ahol már 2010-es alkotások is láthatók. A művész elmondta, hogy képei hosszas, lelkiismeretes előkészületek után készülnek, viszont meglehetősen gyorsan: egy-két napos munkával. A most kiállított alkotásai között találunk megnyugtató vidéki idillt – ezt a hangulatot adja át a Tihany vagy az Öregtanya, szinte meseszerű fehérségével egészen üde érzéseket kelt az emberben az Olvadás és a Téli rege című kép.
Mindezek mellett nagyon élénk, színes alkotásokat is megnézhetünk. A vakablak ünnepe nevezetű festmény cikázó téglái és háttere már önmagában is izgalmas, a vöröslő virág a kép közepén pedig csak még jobban megbolondítja az alkotást. Nem hiányoznak a kiállításról a különböző (pl. az életteli Citromos) csendéletek sem. A művész alkotásai közül számomra a Balatonfüred című a legmeghatározóbb. A vízi idill a vitorlásokkal minden bizonnyal szép nyári emlékeket idéz mindenkiben.

A Kecskék a kedvenc

Első ránézésre Jusztin Balázs munkái sem különböznek nagyon. A kaszaperi születésű művész is a falusi természetet, tájakat örökítette meg a kiállított olajképeken. A 2004 óta igen aktívan alkotó festő képeihez mindent maga készít el: legyen az a vászon kifeszítése, vagy a különböző klasszikus alapozások felvitele. Körültekintése meg is látszik az alkotásokon, igen kidolgozott, hatásos képeket állít a közönsége elé.
Kimondottan határozott, ízlésesen erőteljes kép a Balatoni ősz. Ennél is dinamikusabb alkotások a Szilvás csendélet – mely színeivel szinte éget – , valamint a Gyimesi szénaboglyák. A Spanyol emlék című kép kompozíciója egyfajta külföldiesen elegáns idillt mutat meg. Ezek mellett pedig néhány pasztelles, finomabb színvilágú képet is megtekinthetünk, mint a Tehénitatás vagy az Erdei út. Az én személyes kedvencem azonban a Kecskék című festmény: ez a kép egyszerre gyermekien egyszerű, mégis életszerű és kedves. Az állatok jámborsága, kusza elhelyezkedésük és a színválasztás nagyszerű összhatást keltenek.
Aki teheti, látogasson el a Városházi Galériába március 2-ig, és csodálja meg Horváth János és Jusztin Balázs festményeit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.