- hirdetés -

Az ünnepi fények között lobbant fel az adventi koszorú harmadik lángja december 17-én. Az előző két alkalomhoz hasonlóan advent harmadik vasárnapján is rengetegen érkeztek az Árpád-kertbe, hogy családjukkal, barátaikkal töltsék a várakozás időszakát a karácsony előtti napokban.

Az Oros-haza Baráti Kör és a Rotary Club által osztott meleg tea és forralt bor mellett a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermekeinek műsora melengette meg az emberek szívét advent harmadik vasárnapján az Árpád-kertben. A diákok versekkel és énekkel készültek, miközben tanáruk gitárral kísérte a produkciót. Az iskola tanulói után Szalkay Róbert református lelkész lépett a színpadra, aki a karácsonyról, annak történetéről és szerepéről beszélt.

– Adventi időszakban vagyunk, a harmadik gyertyát fogjuk meggyújtani. Mit is jelent ez a szó? Az advent eljövetelt jelent, a karácsonyt megelőző négy vasárnap. Azért van, hogy legyen időnk lelkileg felkészülni a karácsony ünneplésére, a Megváltó eljövetelének megünneplésére – mondta Szalkay Róbert, majd elmesélte, eleinte január 6-án ünnepelték ezt a napot az emberek, később tették csak december 24-re a karácsonyt.

A lelkész az ünnepi gondolatok után az adventi koszorúhoz sétált, hogy meggyújtsa a harmadik, vagyis az öröm gyertyáját. Ezzel immár összesen három láng égett egyszerre a koszorún, mellyel szívesen fotózkodtak is az eseményre látogató orosháziak, hogy megörökítsék a pillanatot. Az ezt követő körülbelül 10 perces szünetben az emberek forró teáért, forralt borért álltak sorba, mielőtt színpadra léptek volna az adventi ünnepség sztárvendégei, vagyis a Muzsikás együttes.

– Nagyon pozitív érzésekkel érkeztünk, Orosháza egy gyönyörű város. Mi mindig népzenét játszunk, kicsit felkészítjük a szívünket és a lelkünket a karácsonyra, hiszen ez egy gyönyörűséges időszak. Nekünk mindig nagyon jó érzés színpadra állni, úgy érezzük, felhívást kaptunk arra, hogy itthon és külföldön is ezt a zenét játszuk. Ez egy ajándék számunkra – emelte ki Hamar Dániel, a Muzsikás együttes zenésze. – Ősszel volt 50 éve, hogy megalakultunk, de a mai ember számára is sokat jelent ez a zene, mi is éppen ezért álltunk össze, mert megfogott bennünket ez a zenei műfaj. Amikor én ezzel a zenével találkoztam, megváltoztatta az életemet – tette hozzá a zenész.

A népi dallamok felzendülése után idősek és fiatalok is egyszerre dobogtak lábukkal, tapsoltak, élvezték a hagyományos magyar zenét. Hamar Dániel szavai, miszerint mindenki ugyanúgy tudja élvezni ezt a műfajt bebizonyosodott, hiszen az orosháziak közül is rengetegen léptek a sátor alá, amint meghallották, milyen nagyszerű dalokat játszik ez a méltán híres együttes.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.