- hirdetés -

Sajtótájékoztató keretében mutatkoztak be a Fidesz-KDNP jelöltjei, akik kiegyensúlyozott városvezetést, határozott érdekérvényesítést ígérnek az orosháziaknak. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy véli, azok méltóak egy település vezetésére, akik a békét szolgálják, mert később csak ők tudnak építeni és alkotni. Mindazokat, akik ennek ellenkezőjét teszik és hirdetik, a közösség idővel kiszorítja soraiból.

Balról jobbra: Lövei Ferenc Mihály (4. választókerület), Molnár Béla (Fidesz orosházi elnöke), Antal László (10. vk), Seres Péter András (2. vk), Németh Béla (3. vk), Erdős Norbert (országgyűlési képviselő), Sándor Zoltánné (1. vk), Dávid Zoltán (polgármesterjelölt), Gyapjasné Béres Enikő (5. vk), Soltész Miklós (államtitkár), Oravecz Nóra (9. vk), Tóth-Kása Sándor (8. vk), Bojtor István (6. vk), Kovács Péter Dávid (7. vk)

Soltész Miklós államtitkár április 9-én többek között részt vett a Petőfi Művelődési Központban a Fidesz-KDNP orosházi polgármesterjelöltje és önkormányzati képviselőjelöltjeinek hivatalos bemutatásán, sőt a személyes felkérésére mutatkoztak be az indulók. Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, főleg az idősebb korosztály tudhatja csak igazán, mit jelent egy ország és város szempontjából a békétlenség és az, hogy értelmetlen oknál fogva egymásnak szegülnek a felek. – Nagy felelősségünk van közösségünk fennmaradásának megőrzésében, valamint értékeink, felújított, vagy újonnan létesített intézményeink továbbörökítésében – emelte ki Soltész Miklós. Aláhúzta, hogy a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások legfontosabb kérdése és tétje a béke megőrzése. A Fidesz-KDNP jelöltjei a béke mellett foglalnak állást. Erdős Norbert, Orosháza és térsége országgyűlési képviselője kiemelte, megtiszteltetés, hogy egy államtitkár jelenlétében mutatkozhatnak be Orosháza jelöltjei. Ezt követően a jelöltek vették át a szót.

Soltész Miklós államtitkár kiemelte, a béke megőrzése a választások tétje (fotó: Nagy Kristóf)

Dávid Zoltán polgármesterjelöltként hangsúlyozta, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjei az együttműködést képviselik, a fejlődés pártján állnak, készek szívvel-lélekkel dolgozni Orosházáért. A jelenlegi polgármester kiegyensúlyozott, határozott, tervezett városvezetést ígért a következő évekre is, amellyel az orosháziak számára stabilitást és egyben tervezhető jövőt szeretnének biztosítani; ahol hangsúlyt kap az értékek megőrzése, a gazdaságfejlesztés, a környezetvédelem, és kiemelt cél perspektívát mutatni a fiatalok számára, vonzóvá tenni Orosházát, hogy tudják, érdemes itt családot alapítani.

Dávid Zoltán rámutatott, szívügye Orosháza, amely nem csupán a hely, ahol élünk és ahonnan útnak indítjuk gyermekeinket, hanem „az ügy”, amiért érdemes nap mint nap dolgozni, harcolni, erőn felül tenni érte. Egy még szebb, élhetőbb, szerethető Orosháza a célja, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megtalálja az őt segítő szolgáltatást, amely modern eszközökkel, felkészült szakemberekkel támogatja az itt élőket a mindennapokban. Egy olyan Orosházáért dolgozna tovább, ahol jó élni, amire büszkék lehetünk, ahol a fiatalok megtalálják a jövőjüket.

Az ismét vezetőszerepre pályázó politikus szerint szükséges folytatni a gyermekeket nevelő, oktató intézmények korszerűsítését, megújítani a szociális ellátást nyújtó egységeket; az orosházi utak, kerékpárutak, járdák, parkolók fejlesztését; a zöldfelületek megújítását; Gyopárosfürdő fejlesztését. Meglátása szerint a gazdaságfejlesztés napi kérdéssé vált a városban, ezen a területen különösen szoros kormányzati együttműködésre van szükség az előrelépés érdekében. Véleménye szerint a fejlesztések fókuszába be kell kerüljön a környezetvédelem, ez a választók részéről érkező igény.

Aláhúzta, számos feladat áll még előtte, mégis hiszi, hogy kormányzati támogatással, hatékony érdekképviselettel és együttműködéssel sikerre viheti Orosháza ügyét.

Dávid Zoltán polgármester szívügyének tekinti Orosháza jövőjét (fotó: Nagy Kristóf)

1. választókerület – Sándor Zoltánnéhoz középiskolai matematika tanárként az oktatás és a szociális ügyek állnak a legközelebb. Még aktívan tanít, szereti hivatását, tudásával igyekszik ma is segíteni a fiatalokat. Úgy véli, az itt élők is megérdemlik a hatékony és sikeres érdekképviseletet a város döntéshozó testületében. Munkája során kitüntetett figyelmet szánna Orosháza idős lakosságának. Továbbá elkötelezetten szeretné segíteni a választókerület közintézményeinek működését.

2. választókerület – Seres Péter Andrásnak a közélet, a közösségért való munkálkodás ma is az élete része, szívesen vállal áldozatot olyan ügyért, amelyben hisz. A nyugdíjba vonulását megelőzően 26 évig a Kormányhivatal orosházi munkaügyi kirendeltségén dolgozott. A települési értéktár részét is képező magyarbilliárdot mind hobbiként, mind versenyszinten játszók tevékenységét szervezi a Klub 120 Biliárd Egyesület vezetőjeként. Fontosnak tartja a munkahelyek megőrzését és teremtését, a civil szervezetek és sportegyesületek támogatását, valamint a lakosság hiteles tájékoztatását, és széleskörű bevonását minden jelentős kérdésbe.

3. választókerület – Németh Bélát kisiparos múltja megtanította a munka szeretetére, ma is ez a szemlélet vezérli. A rendszerváltás utáni első ciklusban alpolgármester lett, míg 2006 és 2010 között polgármesterként vezette Orosházát. Az életútja során megszerzett tapasztalatát latba vetve örömmel dolgozik a városrésze fejlődéséért. Számos területen töltött be vezető tisztséget, de az Orosháza és Vidéke Ipartestület élén eltöltött idővel mindössze az Orosházi 3. számú egyéni választókörzet 1990 óta tartó képviselete vetekszik. Feladatának tartja az orosházi hagyományok, értékek megőrzését, s legfőképpen a lakosság érdekeinek képviseletét.

4. választókerület – Lövei Ferenc Mihály 2006 óta képviselőként szolgálja Orosházát, a választókerületben élőket, és dolgozik egy megújulni képes városért. Elkötelezett a környezetvédelem mellett, így támogatja a megújuló, zöldenergia széles körű alkalmazását a városban. Állatvédőként szívén viseli a Szikhát Kutyamenhely lakóinak sorsát. Képviselői munkája során fontosnak tartja a rendszeres találkozásokat, közvetlen és kötetlen beszélgetéseket a gondokról, közös feladatokról, sikerekről.

5. választókerület – Gyapjasné Béres Enikő vállalt feladatai közül kiemelkedik 30 éves pedagógiai munkája, a felnövekvő generáció életre való felkészítése. Lassan 2 éve önkormányzati képviselőként vállal tevékenyen részt a városrész fejlődésében. Az igények felmérése alapján az utak, járdák állapota, parkolók kialakítása, a köztisztaság, esővíz elvezetése, közösségi tér kialakítása kiemelten fontos az itt élőknek. Ezeken a területeken folyamatosak a munkálatok és többek között ezekért a célokért dolgozna tovább a jövőben is.

6. választókerület – Bojtor István elmondta, orosháziként megtiszteltetés számára, hogy immár 10 éve alpolgármesterként vehet részt a város életében, azért dolgozhat, amit szeret és becsül. Közgazdász végzettségű alpolgármesterként a munkája kiterjed a város pénzügyeinek, költségvetésének, oktatásának és sportéletének felügyeletére, részt vesz az új fejlesztési projektek kezelésében. A jelenlegi városvezetés sokak által vágyott célokat tudott már megvalósítani: egyes utcák és a gimnázium előtti tér megújítását, a csapadék- és csatornahálózat bővítését; és megkezdték a Kis István gödör rehabilitációját is. Tudását, munkabírását továbbra is Orosháza fejlődésére szeretné fordítani.

Bojtor István tíz éve alpolgármesterként dolgozik a város fejlődéséért (fotó: Nagy Kristóf)

7. választókerület – Kovács Péter Dávid családjával azt vallja, fontos érték a szülőföldön való megmaradás és boldogulás. Megtiszteltetés számára, hogy ma már háromgyermekes családapaként azért dolgozhat, hogy ezt a lehetőséget minél több orosházi fiatal számára biztosítsák. A városrész vonatkozásában az előttük álló feladatok közül szeretné kiemelni a Mikolay kert és közvetlen környezetének rehabilitálását, felújítását. Az itt élők támogatásával 10 éve önkormányzati képviselő. Civilben az üzleti életben dolgozik az OVM-Karsai Zrt. vezérigazgatójaként. A város életében pedig a Pénzügyi bizottság elnöki feladatait is ellátja.

8. választókerület – Tóth-Kása Sándor a választókerületben élő emberek életminőségének javítását tűzte ki célul. Képviselőként folyamatosan segíti a közutak, járdák megújulását, karbantartását. Munkájának is köszönhetően ismét van Lakótelepi Nap. Az 500 gyermek rendszeres sportolását biztosító OMTK-ULE 1913 egyesületi elnöke. Képviselőként megfogalmazta, előttük áll még többek között Monoron az útjavítás, „üvegvárosban” bankautomata telepítése, továbbá vállalkozói posta létrehozása, ami sok helyi számára jelentene könnyebbséget.

9. választókerület – Oravecz Nóra családanyaként küldetésének tartja, hogy a gyermekek minden őket fejlesztő, segítő szolgáltatást megkapjanak helyben, Orosházán. Ugyanakkor a napi munkája során legalább ekkora figyelmet kap, hogy a város lakói egyformán részesüljenek a lehetőségekből. Hite szerint a belvároson túl is van élet, neki is Rákóczitelep az otthona. Immár 10 éve választott képviselője a 9-es számú egyéni választókerületnek. Ez idő alatt számos lépést megtettek annak érdekében, hogy jó legyen itt élni, több eseményt megvalósítottak a közösség megerősítését célozva. A munka folytatásához kéri a választók bizalmát.

10. választókerület – Antal Lászlónak Szentetornya születése óta az otthona, szívvel-lélekkel dolgozik az itt élőkért. Az eddig elvégzett munkának köszönhetően új járda épült Szőlő városrészben az orvosi rendelőhöz kapcsolódóan, Szentetornyán az orvosi rendelő felújítását sikerült elérni, modern buszvárók tarkítják a településrészt, és a Posta megmentése is közös sikerük. A folytatásban többek között szükségesnek tartja egy gyalogos-, kerékpáros alul- vagy felüljáró megépítését a Szeged – Békéscsaba vasútvonal felújítása kapcsán. A balesetveszélyes, rossz utak, járdák rendbetételét. Az autóbuszjáratok időpontjainak, a szolgáltatás színvonalának felülvizsgálatát.

A jelöltek bemutatkozása után Dávid Zoltán polgármester összegzett és elmondta, a most lezárás előtt álló önkormányzati ciklusban a covid-járvány és a szomszédos háború okán elsősorban a megmaradás, a fenntartás volt a tét, a következő ciklus pedig ismét az építkezés időszaka lesz. Véleménye szerint ezért meghatározó Orosháza számára, milyen testület, emberek fogják irányítani az önkormányzat munkáját: hogy együttműködéssel, beleértve a kormányzati partnerséget is, felfelé ívelő pályára állítják a települést, vagy az állandósuló vitákkal, egymásra mutogatással elszalasztják a lehetőséget, a forrást, a támogatást, ami Orosháza jövőjét határozhatja meg a következő évtizedekre.

kiemelt fotó: Fidesz Orosháza

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.