- hirdetés -

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár április 9-én, orosházi látogatása során megtekintette a közelmúltban teljesen felújított és kibővített Hajnal utcai evangélikus óvoda épületét, és rámutatott az egyházi fenntartásban lévő oktató-nevelő intézmények meghatározó szerepére.

Erdős Norbert Orosháza és térsége országgyűlési képviselőjének meghívását elfogadva látogatott el az államtitkár az evangélikus fenntartású intézménybe. Egy gyönyörűen felújított és kibővült óvodában kezdhették meg a nevelési évet a Hajnal utcai óvoda gyermekei. Nagy Róbert igazgató és Vajer Tímea óvodavezető elmondták, az intézmény mintegy 388 millió forintból újulhatott meg. A húsz dolgozó és százötven kisgyermek második otthonául szolgáló nevelőintézményi épület 260 négyzetméternyi területtel bővült.

Az államtitkár megtekintette a megújult épületet (fotó: Nagy Kristóf)

Erdős Norbert képviselő elmondta, az 1978 óta működő óvoda minden dolgozójának, az evangélikus egyháznak is köszönettel tartoznak, hogy ilyen feltételek között tölthetik a gyerekek itt a napjaikat. Soltész Miklós államtitkár nem először járt Orosházán és megjegyezte, mindig örömmel látja látogatásai során a város fejlődését.

– Köszönet illeti az egyházak működését. Az óvodai és általános iskolai ellátásban nagy részt vállalnak, az evangélikus egyház a középiskolai nevelés aktív résztvevője is. Meghatározó szerepet játszanak egy település életében még akkor is, ha soraikból nem minden gyermekből válik gyakorló keresztény. A gyermekek olyan tanítást kapnak az egyházaktól, mely az egész várost szolgálják. A mindennapi tevékenységük az oktatáson keresztül elengedhetetlen és szükséges. A rendszerváltás idején nagyságrendileg háromezer fő járhatott egyházi fenntartású iskolába. Mikor 2010-ben elkezdtünk kormányozni, ez a szám 110-120 ezerre volt tehető, míg ma már 230 ezer gyermeket nevelnek egyházi fenntartású óvodákban, általános és középiskolákban – mondta el Soltész Miklós, hozzátéve, a jelentős létszámnövekedés azt is megmutatja, hogy azokban a szülőkben is felmerült az igény arra, hogy gyermeküket egyházi intézménybe járassák, akik nem gyakorló keresztények, de a keresztényi értékeket fontosnak tartják, hiszen ezen intézményekben – több más állami intézményhez hasonlóan – jó gazda gondosságával, odafigyeléssel, valamint ezt kiegészítve a lélek erejével nevelik a gyermekeket.

A sószoba jótékony hatással van a gyermekek egészségére (fotó: Nagy Kristóf)

Dávid Zoltán polgármester megtiszteltetésnek vette az államtitkári látogatást és az elismerő szavakat. A településvezető úgy véli, a gyermekek nevelési körülményeinek folyamatos fejlesztéséért minden lehetőséget meg kell ragadni és azért mindent meg is kell tenni. A Hajnal utcai óvodában véghez vitt korszerűsítésre büszke lehet a város. A fiatalság és az óvodai dolgozók hétköznapjait is könnyíti, komfortosabbá teszi a megújult és kibővített tér.

Mint megírtuk, az új szárnyban kapott helyet sószóba, tornaterem. Az előbbi, egészségmegőrzést segítő helyiségben a Himalája sótéglák mögött színterápiás fényjáték szórakoztatja az óvodásokat, az utóbbiban pedig hatalmas tér áll rendelkezésre a nagyobb mozgással járó tevékenységekhez. Az épületszárnyban találhatók még fejlesztőszobák, amelyek komfortosabb lehetőséget nyújtanak a tehetséggondozó és felzárkóztató foglalkozások megtartására. A felújításnál elsődleges célok között szerepelt, hogy nagymértékben növeljék az épület energetikai hatékonyságát. Az épület teljes egészében megújult. Többek között kicserélték a burkolatok jelentős részét, az óvoda teljesen új elektromos hálózatot, valamint új tűzvédelmi és biztonsági rendszert kapott. A tető mellett a lábazat is kapott hő- és vízszigetelést, valamint modern nyílászárókat szereltek be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.