- hirdetés -

Fenntartható anyagokból készült madáretető versenyt hirdetett korábban a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, melyre három korosztály: óvodások, általános iskolások és közép iskolások munkáit várták. A Hajnal óvodások közül szép számmal jelentkeztek egyénileg is, az egyik csoport pedig közös munkát késztett a megmérettetésre. Az intézményből összesen kilenc pályamunka érkezett, melyek mindegyikét díjazták a január tizenötödikei eseményen.

Sok vidám gyermekkel, illetve szép sorba állított változatos színű, fazonú és alapanyagú madáretetőkkel telt meg a Hajnal óvoda tornaterme, január 15-én. A GYSZC Kossuth Lajos Technikum által hirdetett Fenntartható anyagokból készült madáretető versenyre érkezett alkotásokért járó névre szóló oklevelet és ajándékot mind a kilenc alkotás kis tulajdonosa átvehette Pörneki Attilától, a Kossuth iskola igazgatójától, illetve Lenkei Diánától, az intézmény igazgatóhelyettesétől.

Pörneki Attila, a Kossuth Lajos Technikum igazgatója elmondta, iskolájuk örökös ÖKO iskola, ennek jegyében pedig már régóta szerettek volna életre hívni egy olyan kezdeményezést gyermekek számára, melybe a város összes korosztályát bevonhatják.
– Arra gondoltunk, hogy ebben az időszakban mikor madaraink nem tudnak megfelelően táplálkozni, egy ilyen jellegű pályázat nagyszerű lehetőség arra, hogy segítsük őket. Az óvodás korosztályban a Hajnal Evangélikus Óvodából érkezett a legtöbb munka, ezzel is mutatva, hogy a Zöld Óvoda nem csak egy titulus, hanem az intézmény apraja-nagyja meg is éli annak örömét – fogalmazott Pörneki Attila.

Oklevéllel és gyurmakészlettel jutalmazták az apró kezek által, gondosan késztett munkák mindegyikét

– A természet szeretete, a teremtett világ megbecsülése és az érte való felelősségvállalás, ezen belül például a madarakról való gondoskodás is, nevelőmunkánk fontos szegmense. Immár 10 éve működünk Zöld Óvodaként, ezt a címet pályázat útján nyerhetik el az intézmények a környezeti nevelés terén végzett munkájuk elismeréseként – ismertette Vajer Tímea, a Hajnal Evangélikus Óvoda intézményvezetője, hozzátéve, az elmúlt évek során a Zöld Óvodaként való működésük kapcsán, számos szép szokás és hagyomány alakult ki, amelyek segítik többek között a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra nevelést.

– Egy ilyen szokás például az is, hogy a gyerekek minden évben madáretetőket készítenek, melyeket kihelyezünk az óvodakertbe, hogy a téli hónapokban együtt gondoskodjunk a madarakról. Az etetők elkészítésére most különösen nagy figyelmet fordítottunk, hiszen a munkák a versenyen is megmérettettek. Óvodánk pillangó csoportjában a gyerekek egyéni munkákat készítettek, míg a maci csoport közösen alkotott – mondta az intézményvezető.

Az óvoda számára igazi öröm volt, hogy a kezdeményezés meghirdetésekor gondoltak erre a korosztályra is, hisz ez a pályázat is segítette nevelési céljaik megvalósulását. A gyerekek pedig boldogan vették át az alkotásokért járó elismeréseket, és vidáman nézték sorra a kiállított alkotásokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.