- hirdetés -

Háromszor indult, háromszor jutott be az ország legjobb tizenkét versenyzője közé a Táncsics Mihály Gimnázium végzős diákja. Dani Regina biológia-kémia szakon tanul, most készül az érettségire. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara által kiírt Herba Medica versenyen többször bizonyított, legutóbb pedig megszerezte az országos ötödik helyet. Célja, hogy a jövő évet már az említett karon kezdje meg Szegeden.

Tótkomlóson, az általános iskolában szerette meg igazán a biológiát, míg a kémia a Táncsics Mihály Gimnáziumban lett az egyik legkedveltebb tárgya Dani Reginának. Elmondása szerint itt is kezdett el a gyógyszerésztudomány felé húzni a szíve. A táncsicsos diák először tizedik osztályban próbált szerencsét a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának versenyén, ekkor hatodik, majd a következő évben nyolcadik helyen végzett.

– Nagyon érdekes és sokszínű tudomány mind a biológia és a kémia, valamint jó tanáraim is vannak. A Herba Medica verseny volt aztán az, ahol a gyógyszerészetbe is jobban beleláttam, és azt is megszerettem. Az idei volt a harmadik alkalom, hogy indultam, és hiába volt már ismerős a helyzet, most is nagyon izgultam. Igazából én mindig, minden előtt izgulok – mondta mosolyogva a diáklány. – A témám a pestis volt, azon belül is a művészetekben való megjelenéséről beszéltem, illetve kitértem arra is, hogyan jelent meg a betegség a múltban, akkor hogyan terjedt, miként kezelték, valamint napjainkban hogyan szorítják vissza – ismertette.

A versenyzők egyébként nem maguk döntenek a témáról. A döntőbe jutott tizenkét diáknak előre megadott listából kell választania, melyen szintén tizenkét tétel szerepel. Ezeket már pár nappal a kiválasztás előtt megnézhetik, átgondolhatják melyik a szimpatikus, majd az adott napon gyorsan kell kattintani, ha az általad kiszemelt témát szeretnéd megkapni. Természetesen a legjobb tizenkettőbe jutni sem egyszerű, hiszen körülbelül 80 társaddal küzdesz a helyért.

– Az előfeladatok nagyon nehezek, nagyrészt specifikusan a gyógyszerészettel kapcsolatosak. Ezek között volt már olyan is, melyhez kutatni kellett, vagy szükség volt különböző műszerekre, de egy videót is össze kellett rakni. Kreatív feladatként pedig egy új gyógyszert is kellett terveznie a diákoknak, melybe beletartozott a betegtájékoztató és a marketing kidolgozása is – mondta Gabnai Edit, Dani Regina egyik felkészítő tanára. – Mivel Regina egyébként egy csendes, visszahúzódó diák, így a gyakorlás során bátorítani is kellett, de mindig nagyon pontosan, precízen készült – tette hozzá Mikulás Rolandné, aki szintén a felkészítésben segédkezett.

Regina kiemelte, a feladatok nehézsége ellenére szívesen oldotta meg azokat. Videót vágott, depresszió elleni növényi gyógyszert tervezett, kutatott, az írásbeli részre pedig ő kapta a legtöbb pontszámot. A szegedi döntőben ismét három feladatrésszel nézett szembe. Egy harminc kérdésből álló teszttel, melyre 30 percet kapott, majd jött a szóbeli rész, illetve a Táncsics diákjának kedvence, a labor. – Minden évben ezt várom a legjobban. Idén háromféle, eleinte ismeretlen cukrot és keményítőt kellett meghatározni. Csináltam ezüst tükör próbát, a keményítőből pedig mikroszkópos vizsgálattal állapítottam meg, melyik a rizs- a burgonya-, vagy éppen a kukoricakeményítő – részletezte Dani Regina, aki végül országos ötödik helyezéssel tért haza.

A Táncsics Mihály Gimnázium diákja jelenleg az érettségire készül. Célja, hogy bejusson a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karára, így már tavaly letette latin nyelvből az érettségit, idén pedig kémiából és biológiából is emelt érettségit tesz. A felvételi sikerességhez a versenyen való részvétele is hozzájárul, hiszen ahányszor bejutott a legjobb tizenkettőbe, annyiszor használhatja az ezért járó többletpontokat. Egyetemi tanulmányai után pedig szívesen kutatna, fedezne fel valami újat a gyógyszerészet területén.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.