- hirdetés -

Hivatalossá vált, mennyi ajánlás szükséges ahhoz, hogy valaki Orosháza polgármesterjelöltje, vagy egyéni választókerületi képviselőjelölt lehessen. Dr. Burai Mihály jegyző, a helyi választási iroda vezetője adta közre a legfontosabb tudnivalókat.

„A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény, valamint végrehajtási rendeletei alapján tájékoztatom a Tisztelt Választópolgárokat az alábbiakról:

1., Egyéni képviselők, valamint polgármester választása

Orosháza városban az önkormányzati képviselők megválasztása vegyes választási rendszerben történik. A képviselő-testület megválasztandó tagjainak száma 14 fő, melyből egyéni választókerületben 10, kompenzációs listáról 4 mandátum szerezhető meg. Egyéni választókerületi képviselőjelölt az lesz, akit az adott választópolgárok legalább 1%-a jelöltnek ajánlott. A jelöléshez szükséges ajánlások számát Orosháza Város Helyi Választási Iroda vezetőjeként a névjegyzék 2024. április 03-i adatai alapján, a következők szerint állapítottam meg:
1. választókerület: választópolgárok száma: 2113, ajánlások száma: 22;
2. választókerület: választópolgárok száma: 2291, ajánlások száma: 23;
3. választókerület: választópolgárok száma: 2193, ajánlások száma: 22;
4. választókerület: választópolgárok száma: 2007, ajánlások száma: 21;
5. választókerület: választópolgárok száma: 2308, ajánlások száma: 24;
6. választókerület: választópolgárok száma: 2469, ajánlások száma: 25;
7. választókerület: választópolgárok száma: 2364, ajánlások száma: 24;
8. választókerület: választópolgárok száma: 1988, ajánlások száma: 20;
9. választókerület: választópolgárok száma: 2510, ajánlások száma: 26;
10. választókerület: választópolgárok száma: 2312, ajánlások száma: 24.

Polgármester-jelölt az lehet, akit legalább 300 választópolgár jelöltnek ajánlott.

Jelöltet ajánlani ajánlóíven lehet. Az ajánlóívet a független jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve a jogerősen nyilvántartásba vett jelölő szervezet igényelhet a helyi választási irodától a választás kitűzését követően. Az igény bejelentésére az A/4 jelű formanyomtatvány szolgál. Fontos, hogy ajánlóívet csak olyan választópolgár számára lehet igényelni, aki az igény benyújtásakor választójoggal rendelkezik.

2., A nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

A nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a település egésze egy választókerületet alkot, képviselő-jelölt pedig az, akit az alábbi számú a nemzetiségi névjegyzékbe szereplő választópolgár jelöltnek ajánlott:
nemzetiség megnevezése: német, szükséges ajánlások száma: 5, megválasztható képviselők száma: 3;
nemzetiség megnevezése: roma, szükséges ajánlások száma: 17, megválasztható képviselők száma: 5;
nemzetiség megnevezése: román, szükséges ajánlások száma: 5, megválasztható képviselők száma: 3;
nemzetiség megnevezése: szlovák, szükséges ajánlások száma: 5, megválasztható képviselők száma: 3.

Jelöltet ajánlani ajánlóíven lehet. Az ajánlóívet jogerősen nyilvántartásba vett jelölő szervezet igényelhet a helyi választási irodától a választás kitűzését követően. Az igény bejelentésére az A/6 jelű formanyomtatvány szolgál.

Fontos, hogy ajánlóívet csak olyan választópolgár számára lehet igényelni, aki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán csak magyarországi lakcímmel rendelkezik és az adott nemzetiségi névjegyzékben szereplő magyar választópolgár.

3., Közös szabályok

A formanyomtatványokat az Orosháza Város Helyi Választási Irodához (a továbbiakban: Iroda, székhelye: 5900 Orosháza, Szabadság tér 4-6.) kell az alábbiak szerint benyújtani:
a) a jelölő szervezet képviselője által személyesen vagy
b) kézbesítési meghatalmazott útján, ha a nyomtatványt a jelölő szervezet képviselője korábban aláírásával ellátta vagy
c) postai szolgáltató útján.

Nincs mód az ajánlóív iránti igény teljesítésére, amennyiben az igény benyújtásakor:
a) a jelölő szervezet nyilvántartásba vétele még nem emelkedett jogerőre,
b) a jelöltként indulni szándékozónak nincs választójoga, vagy
c) korábban fogadott el olyan jelölést, amely összeférhetetlen jelenlegi jelölésével. (Azaz a választópolgár által elfogadott jelölések nem ugyanazon településen vagy vármegyében vannak, vagy ugyanabban a jelölési fajtában több jelölést is elfogadott.)

Az Iroda az ajánlóíveket az igénylést követően haladéktalanul, de legkorábban 2024. április 20. napján (szombaton) 08.00-16.00 között adja ki. Az iroda valamennyi ajánlóívet sorszámmal és bélyegzőlenyomattal lát el.

Az ajánlóívek átvételére:
a) a jelöltként indulni szándékozó választópolgár,
b) az A/4 vagy A/6 nyomtatványon az ívek átvételére megjelölt személy jogosult.

Kérem, hogy az átvevő személy a személy-, valamint a lakcím igazolására alkalmas érvényes iratait hozza magával.
Az a választópolgár ajánlhat jelöltet, aki a választáson a választókerületben választójoggal rendelkezik. Az ajánlóívre rá kell vezetni az ajánlást adó választópolgár nevét, személyi azonosítóját, lakcímét. Az ajánlóívet a választópolgárnak saját kezűleg kell aláírni.
Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, a további ajánlásai érvénytelenek. Az ajánlás nem vonható vissza.
Az ajánlóíven az ajánlást gyűjtő személy feltünteti olvashatóan a nevét, a személyi azonosítóját, valamint az aláírását. Ennek hiányában, vagy hibás volta esetén az ajánlóíven szereplő valamennyi ajánlás érvénytelen.
Ajánlást a polgárok zaklatása nélkül a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve annak képviselője gyűjthet, az alábbi kivételekkel:

Nem gyűjthető ajánlás:
a) az ajánlást gyűjtő és az ajánló munkahelyén munkaidejében vagy munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben,
b) a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyén vagy szolgálati feladatának teljesítése közben,
c) tömegközlekedési eszközön,
d) állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében,
e) felsőoktatási és köznevelési intézményben,
f) egészségügyi szolgáltató helyiségében, valamint
g) a tulajdonos előzetes, írásbeli hozzájárulásának hiányában közforgalom számára nyitva álló magánterületen.

Az ajánlásért az ajánlást adó választópolgár részére előnyt adni vagy ígérni tilos. Az ajánlást adó választópolgár az ajánlásért nem kérhet előnyt, illetve nem fogadhat el előnyt vagy annak ígéretét.
Az ajánlás időszaka 2024. április 20-tól 2024. május 6-án 16:00 óráig tart.
A jelöltet az ajánlóívek átadásával kell bejelenteni. A független jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve a jelöltet állítani szándékozó jelölő szervezet a rendelkezésére bocsátott összes ajánlóívet köteles átadni a választási irodának a jelölt bejelentésére nyitva álló határidőben.
Az Orosháza Város Helyi Választási Bizottsága minden, a törvényes feltételeknek megfelel, jelöltet, illetve listát – legkésőbb a bejelentését követő negyedik napon – nyilvántartásba vesz.
Az ajánlások ellenőrzését az Iroda végzi el.
A választásról további tájékoztatást a jelöltek, valamint a jelölőszervezetek közvetlenül is kérhetnek az Irodától.”

Orosháza, 2024. április 04.

Dr. Burai Mihály
HVI vezető

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.