- hirdetés -

Április 2-án kék színt ölt a világ, 2007 óta ezen a napon ünneplik az autizmus világnapját. Több épület kék színű világítást kap ma, sokan pedig a közösségi oldalakon hirdetik a megértés és az elfogadás fontosságát. Orosháza is csatlakozott az akcióhoz, délelőtt 10 órakor a fogyatékkal élő fiatalokat összefogó Vadvirág Esély Klub tagjai kék felsőben, kék lufival a kézben vonultak végig a főutcán.

A Híradó oldalán olvasottak szerint kékben pompázik ma este többek közt a Lánchíd, a Citadella, a Duna Aréna, a Puskás Aréna, de a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Biodóm és a Bálna Honvédelmi Központ is. Hogy miért épp a kék az autizmus színe, arra konkrét választ nem találtunk, annyit viszont a MARS Alapítvány holnapján igen, hogy „az amerikai székhelyű Autism Speaks megálmodta azt a 2010-ban berobbantott világméretű kommunikációs kampányt, aminek a kulcseleme a szimbolikus épületek kékre világítása volt… Már az első évben több száz szimbolikus épület kéken világított, többek közt a Parlament épülete is Budapesten.”

Az Együtt az Autistákért Alapítvány az #éniskékvagyok kampány részeként arra buzdította az embereket, hogy viseljenek ma magukon valami kéket, vagy #éniskékvagyok hashtaggel, kék színű szívecske kitűzővel vagy tenyérbe rajzolt kék szívvel osszák meg fotóikat a közösségi médiában. Az orosházi Vadvirág Esély Klub is évek óta megemlékezik erről a napról, ma a fiatalok és gondozóik kék színű lufikkal vonultak fel az Október 6. utcai székhelyükről az Amadeus Kávéházba.

– Huszonöten vagyunk ma itt, akik megemlékezünk az autizmus világnapjáról – mesélte Hangyásiné Nagy Edit, a klub szakmai koordinátora. – Azt látjuk, hogy az emberek érdeklődve figyelnek minket, de még nagyon sokan nem tudják, milyen célból viselünk kéket és sétálunk kék lufival a kezünkben. Szeretnénk a helyi lakosok figyelmét felhívni az autizmusra, annak megismerésére és elfogadására. Fontos az érzékenyítés, hisz csak így érhetünk el sikereket. Tapasztalataink szerint az emberek évről-évre egyre nyitottabbak, ha időben, még iskolás korban elkezdjük a közös munkát, szép eredményeket érhetünk el. Ennek részeként időről időre megjelenünk a városban, a főtéren, a PMK-ban, és rendszeresen meghívjuk magunkhoz a Kossuth iskola diákjait is. A tanulók – elmondásuk szerint – az izgalom mellett félelemmel a szívükben érkeznek meg hozzánk. Félnek az ismeretlentől, de mihelyst megismerik a fiataljainkat, rájönnek, milyen barátságosak és közvetlenek a fogyatékkal élő emberek. Ha már ezek után nem idegenkedve, nem távolságtartóan viselkednek velük, az már számunkra eredmény. Tudjuk, jó úton járunk, de azt is, hogy van még min dolgoznunk.

A vadvirágosok a nagy séta után megittak egy finom frissítőt az Amadeus Kávéházban. Sáfrány Szabolcs érintett klubtag elmondta, nagyon várta már ezt a napot, és boldog volt, hogy a magasba emelhette kék lufiját. Igaz, nem ilyen időre számított, a nagy szél miatt kénytelen volt kabátot húzni társaival együtt, így sokuk kék felsője takarva volt az út során. A fűtött kávéházban viszont már mindenki láthatta, hogy ők ma egy közös ügyért mozdultak.

Az autizmus spektrumzavar igen széles, így nem is könnyű a diagnosztizálása. Több internetes oldal gyűjtötte már össze híressé vált, kivételes tehetségű autisták neveit, hangsúlyozva, nélkülük szürkébb, kevesebb lenne a világ. Az autinfo.hu oldal szerint Charles Darwin, Hans-Christian Andersen, Ludwig von Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, George Orwell, Vincent van Gogh, Kant, Picasso és Einstein is autistaként élte az életét. A Magyar Nemzet listáján Hans Christian Andersen meseíró, Lionel Messi futballista, sir Anthony Hopkins színész, Alfred Hitchcock és Tim Burton is szerepel.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.