- hirdetés -

Egyedülálló kezdeményezésre hívja fel a figyelmet a Nem Adom Fel Alapítvány, amelynek Léleköntő programja nem mindennapi akcióba fogott. Telefonos szolgáltatást indítottak, hogy azok a családok, amelyek autizmussal élő gyermeket nevelnek, a karantén idején se érezzék úgy, egyedül maradtak.

A „Meghallgatlak” telefonos szolgáltatás március 23-án indult el, célja az olyan szülők segítése, akik nehézséget élnek meg a mostani helyzetben az otthon lévő gyermekeikkel, és tanácsot szeretnének kapni, miként kezeljék az új kihívásokat.

A honlapjukon megadott számokon reggel ½ 8 és este 8 között hívhatóak a szakemberek, akik vállalják, hogy a felmerülő problémákat, pedagógiai helyzeteket egymással is megbeszélik. A telefonálókat igény szerint tovább kísérik, e-mailes kapcsolattartásban, egyéni megoldások keresésével, szükség szerint további szakemberek ajánlásával. A gyógy- és általános pedagógiai kérdéseken túl együtt gondolkodnak például abban is, hogy közösségi felajánlások által hogyan találhatnak a szülők gyermekvigyázót, valakit, aki bevásárol, vagy hogyan csökkentsék gyermekük szorongását.

Miért épp most?

Az alapítvány rámutat, az ép embereknek is nehéz a bezártság, nehéz megszokni, hogy nem élhetik a mindennapi életüket. Ez többszörösen nehezebb egy autizmussal vagy ADHD-val élő gyermeknek és családjuknak. A megszokott életritmus felborulása, a megtartó napi rutin, a bevált rendszer elengedése átlagemberként is komoly szorongást okoz számunkra. Az autizmussal élő emberek számára viszont a tervezhetőség, a napok állandóságának biztonsága életbevágó, ők sokkal érzékenyebbek a hirtelen változásokra. Így nem túlzás kimondani, hogy jelen helyzetben ők azok, akiknek a leginkább nehézséget okozhat a bezártságra való átállás.

A telefonos tanácsadás mellett a „léleköntők” az otthoni időtöltéshez, kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezető mesét/színezőt is ajánlanak, amit itt érhető el.

Április 2-a az Autizmus Világnapja, a rendhagyó kezdeményezésre ennek apropóján hívja fel a figyelmet az alapítvány.

(Kiemelt kép forrása: Nem Adom Fel Alapítvány)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.