- hirdetés -

A csaknem harminc éve síküveg-feldolgozással foglalkozó orosházi cég a világ legtöbb pontjára már teljesített megrendelést. Az elmúlt esztendő egy nehezebb gazdasági év volt, de az OROSházaGLAS megőrizte működési stabilitását. Pálfai Tamás ügyvezető igazgatót kérdeztük az eredményekről és a jövőbeli tervekről is.

A cég az építőiparban jellemzően nagy volumenű projekteken dolgozik. Az utóbbi idők egyik ikonikus épületén, a hazai és nemzetközi elismeréseket kiérdemlő Magyar Zene Háza projektben a homlokzati és belsőépítészeti üvegszerkezet tervezését, gyártását és komplett kivitelezését látta el. A járműiparban kis és közepes szériás monolitikus és szigetelő üvegszerkezeteket gyárt. Az egyéb ipari termékek terén többek között mozgólépcső és lift üvegek, háztartási gépipari berendezések üvegezései tartoznak a cégprofilba. Pálfai Tamás ügyvezető igazgató elmondta, nehéz éven vannak túl.

Hogyan értékeli a cég 2023-as gazdasági évét?

– Az első 1-2 hónap jól indult. Úgy tűnt, van munka, lesz megrendelés, majd hirtelen beszakadást tapasztaltunk az építőiparban. Fél évig csend volt, pedig ez a szegmens tavasszal élénkülni szokott, de ez most nem így történt. A járműipar szintén megtorpant. A 2009-es válságban volt példa hasonló tendenciára, de akkor a járműipar kompenzálni tudott. A nagy projekteket hosszú idő alatt döntik el, és a kivitelezés is nagy időt ölel fel. Nagyon nehéz jelenleg előre tervezni. Volt elindított, majd leállított projektünk. Mellettünk szól, hogy egy kényszerűségből leállított építkezés esetében is a ránk eső részt, például egy irodaház külső üvegezését még befejezik, majd csak ezt követően függesztik fel a munkát.

Milyen változási tényezőkhöz kellett alkalmazkodniuk, milyen kihívásokkal néztek szembe?

– Az alapanyagot feldolgozzuk: méretre vágjuk, csiszoljuk, festjük, hőkezeljük, edzett üveget, laminált üveget készítünk. Az alapanyagár emelkedése jelentősen érint bennünket is. A feldolgozás is energiaigényes, villamos energiával üzemeltetjük a gépeinket. Sok különböző fajta üvegalapanyaggal dolgozunk, az orosházi beszállító mellett külföldről is vásárolunk. Az eddig stabil vevőink körében is volt visszaesés, új piacokat kellett keresni. Míg 2022-ben 7 milliárd forint körül volt az árbevétel, ez 2023-ban ugyan 8 milliárdot tett ki, de az eredményesség drasztikusan, kevesebb, mint a felére esett vissza. Ebben az inflációs hatás is megmutatkozik, másfelől a kiadási oldal jelentősen emelkedett az azt megelőző évhez képest. Az eladási árainkban – az ipar más szereplőivel egyetemben – nem tudtuk érvényesíteni a különbözetet.

Így készült a Magyar Zene Háza:

Mi jellemzi a dolgozói összetételt, szaktudást?

– A cég dolgozói létszáma 240 fő körül alakul. Nem volt nagy változás. Komoly energiát fordítunk a munkaerő megtartására. A nehezebb időszakban, kevesebb beérkező megrendelés idején sem volt leépítés. Nehéz pótolni az alkalmazottakat, nagyon erős szakembergárda van jelen, egy jó társaság, számíthatunk az itt dolgozókra. Nincs üvegipari képzés, ezért magunk képezzük ki a szakembereket, ezért különösen megbecsüljük kollégáinkat.

Mit várnak a 2024-es évtől?

– Árbevétel és eredményesség tekintetében is szeretnék 2023-at túlteljesíteni. Óvatosan tervezünk, ahogyan mondani szokták: „A nemzetközi helyzet egyre fokozódik!” A referenciamunka nagyon erős tényező a megrendelők bevonzásánál. Fontos, hogy érezzék a profizmust és az alázatot, a kivitelezés minőségében jelenjen meg a magas szintű szaktudás. A korábbi eredményeket látva terjed az OROSházaGLAS jó híre. Jelenleg – más megrendelések mellett – az egyiptomi vasútnak több mint hatszáz személyvagonhoz szállítunk speciális üveget, a projekt közepénél járunk. Az elmúlt években sokat fejlesztettük az eszközparkot, világszínvonalú gépeink vannak. A további fejlesztésekre vonatkozó tervekből sok van, de ezekkel egyelőre óvatosan tekintünk előre.

fotó: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.