- hirdetés -

Kis meseírók nagy művei születtek meg a pályázatra.

A Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ meseíró-meseillusztráló pályázatot hirdetett Békés vármegyei általános iskolai tanulók részére „A legnagyobb varázslat” címmel.

A pályázóknak olyan illusztrált történeteket kellett beküldeniük, amelyek a mese nyelvén fejezték ki azt, hogy mai világunkban milyen varázslatra lenne szükség ahhoz, hogy a gyerekek élete a jövőben boldogabb és szebb legyen. A verseny – a 10-11 éves gyermekek érdeklődésének megfelelően – lehetőséget kínált a diákok számára, hogy páros munkában, egymással kooperálva elmélyüljenek a mesék, a fantázia, és a jövő világában. A verseny komplexitását az adta, hogy a két pályázó együttműködve hozta létre a pályaművet. Egyik tanuló a mesét írta, a másik diák az illusztrációt készítette el. Minden pályázó páros csak egy, nyomtatásban még meg nem jelent, illetve nem publikált írással jelentkezhetett a pályázatra. A pályázó párosok két korcsoportban, 4. és 5. évfolyamon jelentkezhettek. Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 4.a osztályából két páros jelentkezett. A Szloszjár Liliána-Divinyi Luca duó 1. helyezést ért el, a Buzai Lotti-Hegedűs Leoni páros a 3. helyet szerezte meg.

A győztes illusztráció, alkotója Divinyi Luca

– „A legnagyobb varázslat” címmel írtam a mesét, mert úgy gondoltam, hogy a legnagyobb varázslat abban rejlik, ha megtanuljuk meglátni és megbecsülni mindazt, ami bennünk és körülöttünk van. E gondolat köré szőttem a mesét. Így lett a meséből valóság. A legnagyobb varázslat pedig az, amit a gyerekek elvittek a szívükben minden nap a világba. Így boldogabb és szebb lett a jövő minden gyermek számára – nyilatkozta Szloszjár Liliána ifjú meseíró. – A mese egyik jelenetét illusztráltam. Rajzoltam egy tanár bácsit, és körülötte a gyerekeket. Egy-két óra munkámba tellett, mire elkészültem a rajzzal, de mint utólag kiderült, megérte – véli Divinyi Luca illusztrátor.

– Örömmel olvastuk a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ meseíró-meseillusztráló pályázatát. Ez a felhívás közel állt a szívemhez, mivel iskolánkban évtizedek óta magyar nyelv és irodalmat, valamint vizuális kultúrát tanítok. A tehetséggondozás területén pedig az alsós rajzszakkör munkáját irányítom és készítem fel a gyerekeket irodalmi versenyekre. Most mindkét területen megmutathattuk tudásunkat. A 4.a osztályban ehhez a pályázathoz lelkesen álltak hozzá a tanulók, hiszen több kreatív gondolkodású gyermek tanul itt. A pályázat lehetőséget kínált a diákok számára, hogy páros munkában, egymással együttműködve elmélyüljenek a mesék, a fantázia, és a jövő világában. Némi instrukció hatására mind a négy helyezett csodálatos munkát végzett. Büszke vagyok rájuk – értékelte tanulóit Kupeczkiné Szenczi Erzsébet tanítónő.

Kategóriánként az 1-3. helyezett párosok és felkészítő tanáraik elismerésben részesültek.

Eredményesen szerepeltek a Vörösmarty iskola diákjai (fotó: BT)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.