- hirdetés -

Érdekes és hiánypótló előadássorozattal érkezett Orosházára a Petőfi Kulturális Program a Magyar Nemzeti Levéltár közreműködésével a levéltári kutatást középpontba helyezve. A három alkalmas projekt első időpontjában általános bemutatót hallhattak az érdeklődők, március 7-én Orosháza története volt középpontban, áprilisban pedig az izgalmas családtörténet-kutatás kapja a főszerepet.

Mire jó a levéltár? Hogyan igazodhatunk el a levéltárakban őrzött sok és sokféle irat között? Mihez férhetünk hozzá interneten? Milyen forrásokat és adatbázisokat érdemes használni családtörténet-kutatáshoz? Mit tudhatunk meg településünkről az adatbázisokból? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ a Kutasd a múltad! előadásain. A klubfoglalkozások sok orosházi tetszését elnyerték – ezt már az első alkalom megmutatta, a következőn, március 7-én egy nagyobb termet kellett biztosítani az eseménynek a Petőfi Művelődési Központban. Héjja Julianna, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés vármegyei munkatársa ezzel kapcsolatban hozzátette, nagyszerű volt a fogadtatás, sokan érdeklődnek a levéltár és munkájuk iránt.

– Az első alkalommal egy általános levéltár bemutató keretében a jelenlévők megismerkedhettek azzal, mivel is foglalkozunk pontosan. Ezenkívül azokat a szolgáltatásainkat igyekeztem a középpontba állítani, melyek otthonról is elérhetőek. Nagyon sok ugyanis az olyan digitalizálás, amely megkönnyíti a család- és helytörténeti kutatással foglalkozók dolgát. Mindez ugyan sokszor szétszórva található meg az interneten, de mi éppen ebben a helyenként kaotikus keresési feltételekben szeretnénk rendet tenni – fogalmazott a szakember.

Elsőként például a Hungaricana közgyűjteményi portált mutatta be a levéltár munkatársa, de az intézmény saját fejlesztésű adatbázisaival is megismerkedhettek a jelenlévők. A második alkalommal már az első előadáson tanultakat alkalmazták, így a rendszer segítségével Orosháza történetét ismerhették meg jobban: régi dokumentumok, könyvek és egyéb tanulmányok láttak napvilágot. Héjja Katalin az előadás végéhez közeledve elmondta, a harmadik alkalom szintén különleges lesz, hiszen a családtörténet-kutatást vizsgálják.

A három alkalmas foglalkozás átfogó segítséget nyújt az érdeklődőnek arra vonatkozóan, mit, hol és hogyan érdemes keresniük, de több érdekességgel, sőt, a kutatások kapcsán plusz tudással is gazdagodhatnak. Aki részt vesz mindegyiken, teljes képet kap a levéltárak szolgáltatásairól, az online kutatási lehetőségekről. Az orosházi klubfoglalkozások a Petőfi Kulturális Program keretében valósulnak meg, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

Fotók: PMK Orosháza

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.