- hirdetés -

A Vasas rendezte meg a hétvégén a birkózók U15-ös korosztálya számára kiírt második Szabadfogású Nemzetközi Válogató Versenyt, Ukrajna, Moldova, Szlovákia, Románia, Lengyelország és Magyarország részvételével.

A megmérettetésen 209 ifjú birkózó mérlegelt, köztük az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK) három és az Orosházi Birkózó Egyesület (OBE) négy versenyzője. Az OSBK vezetőedzője, Páli Sándor elmondta, hogy nem a legszerencsésebben alakult néhány válogatottesélyes sportolójuk idei éve.

– A 41 kilóban versenyző Kiss Levente a múlt alkalommal betegséggel küzdött, most pedig egyik edzésen rásérült a könyökére, így nem szállhatott versenybe a válogatottságért. Ott volt viszont 48 kilóban Pusztai Márk. Ebben a súlyban tizenhatan voltak. Márkó nagyon szépen birkózott egész nap. Először egy szlovák, majd egy moldáv és egy magyar srácot győzött le. Csak a döntőben tudta megállítani egy másik moldáv fiú. Ő még első éves serdülő. Ha egy kicsit tapasztaltabb, rutinosabb lett volna, ez a döntő is meg lehetett volna neki, mert nagyon szoros meccset vívtak. Az előző válogató nyertese, a Vasas ukrán származású versenyzője azonban így is mögötte végzett, így 1-1-re állnak. A szövetségi kapitányok elmondása szerint kiviszik mindkét srácot az áprilisi, romániai nemzetközi versenyre, ahol lemeccselhetik, melyiküké lehet a címeres mez, melyikük mehet az Európa-bajnokságra – mondta el Páli Sándor.

Pusztai Márk (b) számára még ott a lehetőség kivívni a válogatottságot (Fotó: OSBK)

A 78 kilóban versenyző Bereczki Varga Szilárdnak nem jött ki a lépés. Legutóbb egy kiskunfélegyházi sráctól kapott ki 4-3-ra. A mostani összecsapásukon 4-4 volt, de az orosházi fiú vezetett, amikor – talán a túlzott akarás következtében – hét másodperccel a vége előtt tett egy rossz mozdulatot, ami az ő vereségéhez vezetett. Ennek következményeképp a válogatottság most elúszott számára.

+ 85 kilóban Pleskonics Máté a januári bokaszalag szakadása után mostanában kezdett újra komolyabban edzeni és versenyezni. A hét végén minden ellenfelét legyőzte, még pontot sem csináltak rajta. A dolog szépséghibája, hogy Magyarországon létezik a +85 kilós súlycsoport, de nemzetközi versenyeken U15-ben nem, így az EB-n sem. Máté tehát hiába nyert fölényesen, nem lehet ott a világversenyen, mert nincs súlycsoportja.

Pleskonics Máté nyeri a hazai versenyeket, de nemzetköziben nincs súlycsoportja (Fotó: OSBK)

Ezúttal nem jött ki a lépés az OBE birkózóinak. Molnár Bencének (52 kg), György Máténak (57 kg), és Takács Ádámnak (85 kg) sem sikerült az öt közé jutás. Az orosházi klub legjobb eredményét a 41 kilóban versenyző Verasztó Albert szállította egy ötödik helyezéssel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.