- hirdetés -

Mint ahogy a tegnapi nap folyamán megírtuk, igencsak felpezsdült az élet február 24-én a Petőfi Művelődési Központban. Ekkor szervezték meg a VI. Viharsarki Táncháztalálkozót, ami egyben az I. Dél-alföldi Regionális Folklórtalálkozó volt. A délelőtti szórakoztatást követően a programok délután is folytatódtak egy rendhagyó télűzéssel és gálaműsorral.

Kézműves termékekkel gazdagon ellátott standok fogadták az Árpád-kertben és a Petőfi Művelődési Központon belül is a látogatókat szombat délelőtt, miközben a gyerekek számára kedves programok zajlottak a Szokolay-, vagy éppen a színházteremben. A délelőtti programok elsősorban a gyerek korcsoportnak szóltak, a különböző csoportos fellépések és szórakozási lehetőségeket követően pedig sok fiatal egyik nagy kedvence, a Vitéz László kalandjait bemutató bábszínházi előadás következett.

Egy gombostűt is nehezen lehetett leejteni a Petőfi Művelődési Központban, hiszen a megyén belülről, valamint azon túlról is jöttek táncegyüttesek, hagyományőrző csoportok, Gyuláról, Elekről, Békéscsabáról vagy éppen Hódmezővásárhelyről érkező vendégeket is köszöntöttek. Délután sem volt vége a nagyszabású rendezvénynek, az érdeklődők betekintést nyerhettek többek között a különböző táncstílusok rejtelmeibe, valamint népzenészek is színpadra álltak.

Mivel az időjárás szombat este nem volt kegyes a résztvevőkhöz, így a város piacterét most nem vették célba, az eredeti terv szerint ott egy télbáb elégetésével búcsúztatták volna el a leghidegebb évszakot. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne találták volna fel magukat, így a Szokolay-teremben állták és táncolták körbe jelképesen a Géza névre elkeresztelt bábut. Végül nem maradt más hátra, mint hogy az intézmény színháztermében egy gálaműsorral koronázzák meg a napot.

A színpadra először azok a zenei együttesek (Talléros Együttes, Ludas Zenekar, Csürhe Banda és Élővíz Zenekar) léptek, akik a nap folyamán is felléptek, ezúttal pedig közösen zenéltek a közönségnek egy kis ideig és adták meg az est további hangulatát. A köszöntések során felidézték azoknak a személyeknek az érdemeit, akik nélkül aligha jöhetett volna létre a mostani találkozó is, köszönetet mondtak nekik azért, hogy annak idején hagyományt teremtettek, közösséget építettek és utat mutattak a következő generációknak.

Olyan mély motiváció és útravaló ez, melyekért a mai napig élünk és dolgozunk – hangzott el a rendezvény során, majd megköszönték a Harangos Néptáncegyüttes, a Petőfi Művelődési Központ és a város munkáját és szerepét abban, hogy a program szombaton létrejöhetett. Ezt követően tényleg nem maradt más hátra, mint egy színvonalas, zenében és táncban gazdag műsor zárásként, lelkes és színvonalas produkciókat előadó csoportokkal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.