- hirdetés -

Felpezsdült az élet február 24-én a Petőfi Művelődési Központban és környékén. Szombaton ugyanis egy nagyszabású rendezvény, a VI. Viharsarki Táncháztalálkozó, egyben az I. Dél-alföldi Regionális Folklórtalálkozó költözött az intézménybe. A délelőtti programokat követően a délutáni, esti műsorokra is várják az érdeklődőket.

Kézműves termékekkel gazdagon ellátott standok fogadták az Árpád-kertben és a Petőfi Művelődési Központon belül is a látogatókat szombat délelőtt, miközben a gyerekek számára kedves programok zajlottak a Szokolay-, vagy éppen a színházteremben. A Viharsarki Táncháztalálkozót immár hatodik alkalommal rendezték meg Orosházán, de mint ahogy a házigazda Harangos Néptáncegyüttes vezetője, Móricz Bence elmondta, a hagyományok még régebbre nyúlnak vissza.

– Hivatalosan a mostani a hatodik alkalom, de már az 1990-es években néptáncoló generáció is tevékenyen törekedett arra, hogy ez a kezdeményezés kialakulhasson. Maga az esemény a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének a szervezésében valósul meg és régi partnerünk, a Petőfi Művelődési Központ csapata segített tető alá hozni. Így jött létre a mai program, ami egyben az I. Viharsarki Folklórtalálkozó is – árulta el.

Hozzátette azt is, hogy a délelőtt eseményei elsősorban a gyerek korosztálynak szólnak. A Miénk a színpad nevet viselő program során gyerekcsoportok léptek fel, majd gyerekjátszó és bábelőadás is következett, egy régi nagy kedvenc figura, Vitéz László elevenedett meg, akit az érdeklődő fiatalok és szüleik, nagyszüleik is nagy örömmel fogadtak. Délben azonban még nem volt vége a sorozatnak, hiszen a vendég együttesek is folytatták a fellépéseket és különböző tánctanítások is vártak a néptánc világa iránt érdeklődőkre.

Betekintést nyerhettek a moldvai, a sárréti vagy éppen a kalocsai táncok rejtelmeibe. Ifjú népzenészek is színpadra álltak, három csapat is megmutatta a tudását. Hódmezővásárhelyről, Gyuláról, Elekről és Békéscsabáról is érkeztek fellépő művészek. Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke is elégedetten számolt be a rendezvény programjairól és a vendégek, érdeklődők létszámáról, az együttműködés sikeréről. A Petőfi Művelődési Központban ugyanis egy gombostűt is nehezen lehetett volna elejteni a délelőtti órákban.

Az érdeklődőknek érdemes lehet a délutáni órákban is maradni vagy ellátogatni a rendezvényre, hiszen később egy télbábú elégetésével próbálják meg elűzni a rossz időt, este 19 órakor pedig gálaműsor veszi kezdetét, mely szintén tartogathat még érdekességeket a művészetet kedvelőknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.