- hirdetés -

Nem mindennapi az a hivatástudat, amellyel Kinyóné Pável Éva rendelkezik. Vallja, hogy a kistelepülésen élő kisgyermekes anyukák és totyogók is ugyanúgy megérdemlik a gondoskodást, a figyelmet, a programokat és a közösségi élményeket, mint a nagyvárosokban élő társaik. Önálló kezdeményezéseinek köszönhetően az Orosházán élő, de Kaszaperen dolgozó védőnő nemrég a figyelem központjába került. A Steller Mária védőnői díjat és emlékplakettet férje és negyedik gyermeke társaságában vette át február 15-én Budapesten.

Fiatal, lendületes, kreatív és mérhetetlenül odaadó. Igaz, jelenleg legkisebb gyermekével éli át otthon az első közös hónapok boldog pillanatait, de most sem fordít hátat szeretett szülőfaluja kisgyermekes közösségének. Ha valakinek tanács vagy néhány megnyugtató szó kell, rá számíthat. Akár nappal, akár éjjel írnak neki, ő biztosan segít.

A Steller Mária-díjat a Budapesti Corvinus Egyetemen adták át Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által rendezett Házasság heti konferencián. Minden megyéből egy-egy védőnő vehette át a megtisztelő címet. Évát Lacziné Ficzere Erika, Orosháza járás vezető védőnője terjesztette fel a gyermekvédelem hazai úttörőjéről elnevezett szakmai elismerésre. A méltatásban szerepelt a kaszaperi védőnő szakmai hozzáértése és precizitása mellett nagy fokú empátiája, embersége, közösségépítő tevékenysége. Olvasható, hogy a mindennapi feladatok ellátásán túl Kinyóné Pável Éva előadásokat tartott, interjúkat adott – nem ritkán az OrosCafénak is –, egészségnapokat szervezett, támogatta a rászorulókat, a közösség életében először megrendezte a településen az anyatejes világnapot, sőt egy Baba-Mama klubot is létrehozott.

– Heti rendszerességgel tartottuk a klubalkalmakat a könyvtárban, előbb csak két-három családdal, később aztán egyre bővült a kör – kezdte. – Az önkormányzat és a művelődési ház is támogatta az elképzelésünket, eszközökkel, játékokkal, mesés falfestéssel varázsolta ideálissá a környezetet.

– Fontosnak tartom, hogy a kisgyermeküket nevelő anyukák ne maradjanak egyedül kérdéseikkel, problémáikkal. Itt, a klubban a beszélgetések alkalmával rájöhetnek, hogy mind ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek, és talán könnyebben is találnak megoldást gondjaikra – folytatta.

– Mindemellett a találkozókon a kis totyogókkal együtt énekelünk, táncolunk, mondókázunk, mesélünk, buborékot fújunk és nagyokat játszunk. Nagy örömömre igen aktív közösségi életet sikerült kialakítani ezen a kicsinyke dél-békési településen – mesélte.

Kinyóné Pável Éva vegyes körzetet lát el, ez azt jelenti, hogy születéstől egészen 14 éves korig követi nyomon a gyerekek fejlődését. A díjat annak elismeréséül kapta, amit a 0-3 éves korosztályig tett.

– Az anyatejes táplálás fontosságát hirdetem, 2023 óta laktációs szaktanácsadóként is ezt teszem. Minden évben megrendezzük segítőimmel a világnapi rendezvényünket, ahol az önkormányzat támogatásával megajándékoztuk a hosszú hónapokon át szoptató édesanyákat. Boldoggá tesz a tudat, hogy Kaszaperen a lakossághoz mérten az átlagnál magasabb a szoptatott babák aránya – emelte ki.

Mint említettük, Éva otthon sem pihen. Ha jó tanácsra, iránymutatásra, vagy néhány megnyugtató szóra van szükség, bizalommal fordulhatnak hozzá a kismamák, a kisgyermekes anyukák. Azt mondja, neki ez egyáltalán nem teher, sőt. Hozzáteszi, sokszor nem könnyű szétválasztani a szakmai elveket és a négy gyermek mellett szerzett tapasztalatokat, de igyekszik ebben is a legjobban teljesíteni. Nem egyszer „megkapta” már, hogy neki könnyű, hisz ez a szakmája. Ő erre általában csak annyit felel: nem biztos, hogy a védőnő a legjobb anya. Ő gyakran még azt is a dolgok mögé képzeli, ami nincs is ott.

– Jól esik a közösség támogatása, a szakma elismerése. Az ember egy ilyen díj átvételekor leginkább arra gondol: „hisz én csak a munkámat végeztem”. Tényleg így van, mégis ez a kitüntető cím újabb lendületet, újult erőt ad. Most úgy érzem, jó helyen vagyok otthon a nyolc hónapos kislányommal. Nem unatkozunk a hétköznapokon sem, hamarosan pedig egy picit visszatérünk a kaszaperi pezsgésbe is. Folytatódik ugyanis a Baba-mama klub, Lenkémmel közösen „vezetjük” majd azt. Nagyon várjuk a közös élményeket – zárta Kinyóné Pável Éva.

Kiemelt kép: haromkiralyfi.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.